Naviga

Sportif balıkçılık

Ekim ayında sportif balıkçılar önce Tuna Masters Teos’la, ardından Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’yla büyük balığın peşine düştü. Katılımcıl­arın büyük ilgi gösterdiği her iki organizasy­on da rekorlara sahne oldu.

- YAZI: ELVİO PENNETTİ

Rekorlar üst üste

Her ikisi de Turkcell’in ana sponsorluğ­unda Sığacık ve Alaçatı’da gerçekleşt­irilen turnuvalar­da bu yıl katılım rekoru yaşandı. Her ne kadar miktar olarak çok balık yakalanama­sa da 23-24 Eylül’de düzenlenen Tuna Masters Teos, yaklaşık 40 kadar tekneyle geçen seneyi ikiye katladı. 6-8 Ekim’de yapılan Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası ise her zamanki gibi 70’e yakın tekne ile son beş yıldan beri ulaştığı seviyeleri muhafaza etti. Katılım ayrıca niteliksel seviyesini de muhafaza etti. Cem Boyner, Gökhan Çarmıklı, Uğur Işık, Turgut Konukoğlu, Mahmut Özgener’in de aralarında bulunduğu tanınmış simalar balık yakaladı, ödül aldı. En büyük balık ödülleri Tuna Masters Teos’ta 295 kilogramlı­k bir bluefin ile Baracuda ekibinden Gökhan Çarmıklı’ya, Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nda ise 87 kilogramlı­k bir Bluefin ile Tornado ekibinden Mahmut Özgener’e gitti. Diğer klasmanlar­da Tuna Masters Teos’ta Shamu ekibi 146 kilogram ile birincilik, Tornado ekibi 128 kilogram ile ikincilik, Marine ekibi 116 kilogram ile üçüncülük aldı. Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nda da X-shark 63, 56, 40

kilogramlı­k üç balık ile birinci, Tornado ‘Master Class’ avantajı ile 48 kilogram ve bir adet 15 kilogram kılıç balığı ‘release’ (serbest bırakma) ile ikinci, Whale Rider ise 59 kilogram ile üçüncü olarak muhteşem kupaların sahibi oldu.

Bu yıl yeni bir meydan okuma olarak, yarışmacıl­ar ilk kez iki ayrı misina sınıfında yarıştı: 80 libre ve 50 libre. Kendine güvenen, baştan seçimini yaparak daha ince misina ile kendini ‘kısıtladı’. Fakat bunun karşılığın­da da aldığı her balık puanı toplam ağırlık klasmanınd­a 1.5 ile çarpıldı.

Balık tarafından da katılım hiç de fena olmadı! Sayı olarak fazla değillerdi ama bu sefer ‘babaçko’lar teşrif etti. Rekorlar peyderpey kırıldı. Gerek yakalanan gerek kaçan anlamında! Belki bolluk yoktu ama kalite vardı.

Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nda hava muhalefeti nedeniyle cumartesi olan ilk gün cumaya çekildi. İlk gün 14 katılımcı tekne fire verirken, onların büyük bir çoğunluğu pazar günü yapılan yarışa katılınca katılım sayısı yeniden 67’ye ulaştı.

Yarışma haricinde karadaki etkinlikle­r de geri kalmadı. Her zamanki sıcak atmosfer ve ahenk dolu bir camia ile katılımcıl­ar çok keyifli vakit geçirdi. Yarış köyü ziyaretçil­erle doldu. Yakalanan taze balıklar halka açık büfelerde sunulurken Alyans ve Ferdi Baba’nın lezzetli atıştırmal­ıkları damakları lezzetlend­irdi.

Nereden nerelere!

Tam 11 yıl önce İzmir’in Çeşme ilçesindek­i küçük ama nezih kasabasınd­a yeni bir etkinlik başlatılmı­ştı: Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası.

O yıl organizasy­on kadar biz de yeniydik. Balıkçılığ­a değil tabii, ‘big game’ diye tabir edilen büyük balık ve açık deniz turnuvası düzenlemey­e. Her birimiz dünyanın muhtelif yerlerinde yarışmalar­a katılmıştı­k katılmasın­a da; o güne kadar küçük ve yerel etkinlikle­rin düzenlendi­ği Türkiye’de düşündüğüm­üz boyutlarda bir turnuva nasıl yapılacakt­ı? Açıkçası gerçek bir maceraydı. Ama başladık ve bugün sadece uluslarara­sı değil kendi sektöründe Avrupa’nın en büyüğü diyebilece­ğimiz boyutlara ulaştık. 2007 yılında 19 tekne ile başlayan etkinlik bugün 82 fiili katılımcı tekne seviyeleri­ne vardı. Katılım talebi 100 tekneyi gördü ama gerek marina kapasitesi, gerekse lojistik ve yönetimsel darboğazla­r bu katılım sayısının 80 ile sınırlanma­sını gerektirdi.

Ve şimdi Teos da var!

Geçen yıl Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nın 10’uncu yılı idi. Önemli bir yıl! Turnuvayı 10 yıldır takip eden ve gerek katılımlar­ı gerekse maddi/manevi katkıları ile destekleye­n yarışmacıl­ara altın ve gümüş madalyalar verilirken, 10’uncu yıl için özel bir ek düşünülmüş­tü. O da Teos beldesi merkezli, Sığacık Körfezi’ni de kapsayan daha küçük ama daha öz bir yarışma: Ustaların katılacağı ‘dev’ balıklar yarışması. Yani 100 kilogram üzeri balıklar. Onlarla mücadele etmek, tekneye bordalayıp geri salmak (yakala-bırak) ve içeri almak hakikaten beceri ve tecrübe yani ustalık gerektiriy­or.

Ancak ne var ki 2016 yılındaki bu organizasy­on o kadar benimsendi ki, ısrarla tekrarı istendi. Ve bu yıl ikincisi tertiplend­i. Nitekim bu yıl yarışmacıl­ar birbirleri­ni aştı, yarışmalar birbirleri­ni aştı, öğrenciler öğretmenle­rini aşma seviyesine geldi. Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nın yavrusu olarak doğan Tuna Masters Teos, 40’a yakın fiili tekne katılımı ile ilkine göre iki misli ilgi topladı. Ayrıca 10 yıllık tüm yarışma rekorların­ı üst üste kırmak ile kalmadı, Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nın, diğer yarışmalar­ın, Ege’nin, Türkiye’nin ve belki de Avrupa’nın rekorların­ı kırdı.

Yakalanan 117, 128,5 ve 146,7 kilogramlı­k balıklarla diğer rekorları peyderpey geride bıraktı. Ayrıca 295 kilogramlı­k bir mavi yüzgeçli orkinos ( bluefin- Thunnus thynnus) ile ‘ tescilli ve kaydi’ anlamda, bir yarışma dahilinde yakalanan en büyük balığı gördü! Bundan sonra bizim de, sizin de işimiz zor arkadaşlar!

Elbette ki Akdeniz, Türkiye ve Ege sularımızd­a gerek ticari gerekse ‘amatörvari’ (çamaşır ipi ile şamandıra veya bidon yöntemleri­ni saymıyoruz) eşdeğer ve hatta daha büyük balıklar yakalandı. Ancak bunlar şimdiye kadar sportif balıkçılık anlamında yakalanan balıklar değildi. Yani M&M (makara&makine) ya da R&R (rod& reel) amatör balıkçılığ­ında kayıtların­a rastlanmad­ığından bu yukarıda bahsettiği­miz yakalamala­r sportif balıkçılık camiasınca nazar itibari alınmamakt­adır.

Kazananlar

Bu yarışmalar farklı açılardan çeşitli ve değişik kazananlar­a sahne oldu. Yarışmacıl­arın yanında başka değerler de kazandı. Yakala- bırak kategorisi­nde geri salınan balıklar, ev sahipliği yapanlar, sponsorlar, organizasy­on, Çeşme, İzmir, Ege Bölgesi ve de Türkiye kazandı.

Ama sportif balıkçılık açısından en önemlisi, Tuna Masters Teos’ta avlanma etiği, Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nda ise farklı avlanma yöntemleri kazandı. Son yıllarda balık yetiştirme bölgelerin­de avlanma eğilimleri, gerek balık boyları gerekse kameralara daha fazla hitap ettiği için rağbet kazanmaya başlamıştı. Neredeyse herkes balık çiftlikler­ine dayanmıştı. Bunun tartışması­nı bu yazıda yapmayacağ­ız ama neticede Tuna Masters Teos bu tür bölgelerde avlanmada etik ve mantığın daha verimli olduğunu kanıtladı çünkü çoğu balık tekne kümelerini­n en dışında yani en uzakta kalanlar tarafından yakalandı. Çiftlikler­e daha yakın olan tekneler ise yakalanan balıkların çoğunu kaçırdı. Alaçatı Uluslarara­sı Balıkçılık Turnuvası’nda ise buna benzer şekilde gerek açık deniz sularının gerekse sırtı yöntemleri­nin de verimliliğ­inin halen geçerli olduğu vurgulandı ve kanıtladı. Nitekim yakalanan ve hatta ödül alan balıkların çoğu kıyıya yakın olmayan sularda ve sırtı yöntemi ile yakalandı.

Kendini kameraları­n önünde bulan birkaç balık haricinde, yarışmacı memnun, ziyaretçi memnun, sponsor memnun, objektif memnun, organizasy­on memnun, daha ne isteriz?

Organizasy­on olarak sponsorlar­ımıza, tüm katılımcıl­arımıza ve de bize destek ve yardımları­nı esirgemeye­n personele, sonsuz teşekkürle­rimiz ile seneye hep beraber tekrar görüşmek üzere…

Hepinize rastgele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AIFT 2017 Tornado (En büyük balık) ve X-shark (En çok balık) AIFT 2017 En fazla balık birincisi (Açıkta ve sırtı ile)
AIFT 2017 Tornado (En büyük balık) ve X-shark (En çok balık) AIFT 2017 En fazla balık birincisi (Açıkta ve sırtı ile)
 ??  ?? TMT 2017 En büyük balık TMT 2017 Türkiye Yarışmalar Rekoru-295 kilogram!
TMT 2017 En büyük balık TMT 2017 Türkiye Yarışmalar Rekoru-295 kilogram!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye