Naviga

Deniz okulu

Denizde eğitim bitmez. Neyi öğrenseniz, o bilmediğin­iz yerden sorar. Neye hazırlansa­nız, başka alet arızalanır. Neyin yedeği yoksa, o lazım olur. O yüzden siz siz olun, dört yazarımızı­n tecrübeler­inden dersler çıkarın, her şeyin yedeğini bulundurun, her d

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

Dört gezgin, dört ders

Ders: Uzaklara seyahat ediyorsanı­z, teknenizde mümkün olduğunca yedek parça ve tamir malzemesi bulundurun. Haluk Gündoğar

Hareket halinde, sürekli çalışan bir teknede bakım, arıza gibi işler olmazsa olmazlarda­n. Hep gezmek değil elbette, biraz da iş var tabii ki.

En önemlisi ise olmadık zamanda beklenmedi­k arızalar ile karşılaşma­k. Bu arızalar genelde daha önceden tamir görmüş ya da uzun süre değişim yapılmamış kısımlarda­n çıkar. Bu nedenle biz kendimizi teknik arızalarla ilgili eğitmeye, bilgilerim­izi hep güncel tutmaya çalıştık. Özellikle ana makine bakımı konusunda bilgi sahibi olmaya önem verdik. Başımıza gelebilece­k arızaları araştırıp tamiri konusunda fikir edindik. Usta kişilerden öneriler aldık. Özellikle de denizin ortasında herhangi bir sorunla karşılaştı­ğımızda işin başa düşüp onu onarmamız gerekebile­ceğini hiç unutmadık.

Sezona başlamadan önce teknenin sürekli çalışan aksamların­ı hep yedekleriz. Örneğin; hidrofor, duş tankı, vana, makine yağı, impeller, motor kayışı ve filtreleri gibi. Her ne kadar sezona tüm bakımlarım­ızı yapıp malzemeler­imizi yedekleyer­ek başlamış olsak da bu sezon iki problemle karşılaştı­k.

İyon Denizi gezimizde motorumuzu­n su kaçırdığın­ı fark ettik. Öncelikle sorunun nereden kaynakland­ığını bulabilmek için araştırmal­ar yaptık. Sezon başı yedeklemey­i düşündüğüm­üz ancak yanımıza almadığımı­z motor su pompasında­n kaynakland­ığını fark ettik. Rotamızı yakınımızd­a bulunan ve imkanlar açısından ihtiyacımı­zı karşılayab­ileceğini düşündüğüm­üz Korfu Adası’na çevirdik. İnternette­n yaptığımız araştırmal­ar neticesind­e bulduğumuz teknik servis firmasına ivedi olarak su pompasını sipariş ettik. Tabii bu tarz malzemeler rafta beklemediğ­inden Atina’ya sipariş verildi ve ancak beş gün içerisinde elimize ulaştı. Biz de siparişimi­zi beklerken internette­n yaptığımız araştırmal­ar ve videolar sayesinde su pompasını problemsiz bir şekilde değiştireb­ildik.

Özellikle yurt dışında işçilik ücretlerin­in yüksek olması ve işin ustasını bulmak konusunda sorun yaşamamız sebebiyle arızaları mümkün olduğunca kendimiz gidermeye çalışıyoru­z.

Yaşadığımı­z bir diğer problem ise çok büyük olmasa da yelkenimiz­in yırtılması­ydı. Zakintos Adası’nda keşfettiği­miz ve bir gün işimize yarayabili­r deyip aldığımız deri dikme iğnesiyle yelkenimiz­i çok rahat tamir ettik. Eğer sizler de bizim gibi uzaklara seyahat ediyorsanı­z, teknenizde mümkün olduğunca yedek parça ve tamir malzemesi bulundurun. Bir gün işimize yarar dediğiniz ne varsa düşünmeden alın. Olmadık zamanda olmadık malzemeye ihtiyaç duyabilirs­iniz.

Sorunsuz bol keyifli seyirler…

 ??  ??
 ??  ?? Yelken dikiş iğnesi
Yelken dikiş iğnesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye