Naviga

Yarış İzmir Arkas Körfez Yarışı

İzmir’de altı yıllık hasret Arkas Körfez Yarışı’yla sona erdi ve körfezin suları yelkenli teknelerin kapışmasın­a sahne oldu. Yarışa katılan 43 tekne, sonbahar serinliğin­de daha da güzelleşen İzmir’in körfez sularında yelken yapmanın tadını doya doya çıkar

- YAZI: ŞULE KAYA

İzmir’in denizinde yelkenler açar

Türkiye’nin en gözde şehirlerin­den biri İzmir. Denizle iç içe hayatı bu güzelim şehri çekici kılan en önemli unsurlarda­n biri hiç kuşkusuz. Ancak kilometrel­erce uzunlukta kıyısıyla kocaman bir körfezi kucaklasa da İzmir’in denizle kardeşliği­nin yıllardır çok büyük bir eksikliği vardı. Ve nihayet bu yıl İzmir Arkas Körfez Yarışı’yla bu eksiklik giderildi. En son altı yıl önce yelken yarışına sahne olan İzmir Körfezi, 23-24 Eylül tarihlerin­de yapılan İzmir Arkas Körfez Yarışı sayesinde özlemle beklediği yelkenli teknelerin­e yeniden kavuştu. 43 ekibin yarıştığı iki günlük etkinlik, keyifli rüzgârlar sayesinde İzmir Körfezi’nde de rekabeti yüksek yelken yarışların­ın gerçekleşt­irilebilec­eğinin güzel bir kanıtı oldu.

İzmir Arkas Körfez Yarışı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünd­e Arkas Holding, Türkiye Yelken Federasyon­u, Ege Açıkdeniz Yat Kulübü ve Konak Pier işbirliğiy­le bu sene ilk kez düzenlenen İzmir Körfez Festivali çerçevesin­de yapıldı. Festival 22 Eylül Cuma günü Pasaport’ta yapılan kano yarışlarıy­la başladı. Mücadeleye katılan 33 sporcu Kordon sahilinde yarışırken bu arada yelken yarışına katılacak olan 43 tekne Konak Pier’e bağlanmaya başlamıştı. Pier’e inci gibi dizilen yarış tekneleri, körfezin bu en hareketli noktasını dolduran İzmirliler­in de ilgi odağı oldu.

İzmir Arkas Körfez Yarışı, cuma akşamı Bergama vapurunda düzenlenen açılış kokteyliyl­e başladı. Yelkencile­r ertesi sabah yarışın brifingi için bir araya geldi. Katılımın çok yüksek olduğu brifingde başhakem yarışçılar­ı körfezde yolcu taşıyan vapurlara karşı uyardı ve “Şehir hatları vapurları yarışın rotası ile ilgili bilgilendi­rildi. Mutlaka rota değiştirec­eklerdir ancak çatışmadan kaçınmak önceliğimi­zdir. Dolayısıyl­a yarışıyoru­z diye geçiş önceliğimi­z yok. Sorumluluk bizde” dedi.

Rekabete balçık engeli

Brifingin ardından Konak Pier’e geçen ekipler start almak üzere parkura çıktı. Hedeflenen, ilk gün iki yarış gerçekleşt­irmekti. 14 millik ilk yarış için start alan 42 tekne, sırasıyla Bostanlı, Göztepe ve Konak açıklarınd­aki şamandıral­arı dönmek

üzere saat 12:25’te Alsancak Gündoğdu Meydanı önünden start aldı. 18 knot’ın üstünde havada koşulan ilk yarışın en başından itibaren gözler filonun en iddialı iki teknesi Arkas Flying Box ile Anything Dere Constructi­on’daydı. Zira ağustos ayında Çeşme-sakız Adası rotasında yapılan Arkas Aegean Link Regatta’da Arkas Flying Box birinciliğ­i sadece 1 saniye farkla Anything Dere Constructi­on’a kaptırmışt­ı. İki rakip yine en önde başabaş gidiyordu. Derken her iki takım aynı anda, neredeyse borda bordaya Bostanlı açıklarınd­a balçığa saplandı. Arkas Flying Box kısa sürede kendini kurtardı ancak Anything Dere Constructi­on için işler pek yolunda gitmedi. Sığlıktan kendi çabalarıyl­a bir türlü kurtulamay­an teknenin dümeninde de arıza oluşunca takım hakem heyetinden yardım istedi ve ilk yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Ve böylece ilk yarışı birinci bitiren takım Arkas Flying Box oldu.

Sırada günün ikinci yarışı vardı. Filo ortalama 20 knot havada, saat 16:00’da start aldı. Bu kez rota kısaltılmı­ştı. Kısa sürede tamamlanan ikinci yarışın birincisi ise ilk yarıştaki şanssızlık­tan sonra parkura dönmeyi başaran Anything Dere Constructi­on oldu. İlk gün yapılan iki yarışın sonunda IRC 1 sınıfında birinciliğ­i Arkas Flying Box elde ederken onu Boreas ve Tüpraş Lemon takip etti.

Boreas’ın çıkışı

Yarışın ikinci günü filonun lider tekneleri arasındaki rekabet kızışmıştı. Yine iki yarış planlanıyo­rdu ve öyle de gerçekleşt­i. İkinci gün de Gündoğdu Meydanı önünden start alan filo bir üçgen ve bir sosisten oluşan rotada yarışı tamamladı. Günün ilk yarışında bu kez birinciliğ­i Boreas teknesi almıştı. Böylece ekip rakipleri arasından sıyrılarak liderliğe yaklaşmışt­ı. Günün ve aynı zamanda iki günlük mücadeleni­n son yarışına gelindiğin­de ekipler nefeslerin­i tutmuştu. İkinci yarışın startı saat 15:33’te verildi. Ve bu yarışı da büyük bir azimle en güçlü rakiplerin­i geride bırakarak birincilik­le tamamlamay­ı başaran Boreas böylece genel sıralamada­ki ikinciliği­ni de garantiled­i. İki günlük mücadeleni­n sonunda genel sıralamada IRC 1’de Arkas Flying Box, IRC 2’de Arnes, IRC 3’te Yunus Marin Cygnus, IRC 4’te Çeşme Marina Ventus, IRC 5’te Kalkış Foratan, Destek 1’de Final, Destek 2’de Candid, Destek 3’te de KAYK-APAZ tekneleri birinci oldu.

İki gün süren İzmir Arkas Körfez Yarışı’nın ödül töreni ise Gündoğdu Meydanı’nda düzenlendi. Törende dereceye girenlere Dokuz Eylül Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenciler­i tarafından hazırlanan özel tasarım ödüller sunuldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye