Naviga

Kişiye özel

Hanse 418, iç kullanımın­da pek çok farklı uygulamaya imkan verecek şekilde tasarlanmı­ş. Kamara sayısını da değiştireb­iliyorsunu­z, iç kaplamalar­daki ağaç renklerini de… Haydi birlikte yelken açalım ve Hanse 418’i mercek altına alalım.

- YAZI: TURGAY NOYAN FOTOĞRAFLA­R: TUĞÇE YENER

Rüzgâr yeterli, ekip işinin ehli. Bakalım teknenin performans­ı nasıl?

Pendik’ten Hanse 418 ile denize açılırken aklımdan bunlar geçiyordu. Tek hesapta olmayan şey, denizdeki yoğun trafikti. Boğaz’da olsan bu kadar gemi ile karşılaşma­zsın be kardeşim. Ama olsun bunun da iyi bir tarafı oldu, gemilere çapariz vermemek için hiç durmadan tramola atmak zorunda kaldık. Ben bu işten pek şikayetçi değilim de, bir o vinçle, bir bu vinçle boğuşan Sevil Gültekin ve Mert Köseoğlu ve fotoğraf için peşimizden koşturan tekneyi kullanan Hasan Pervar’dan oluşan Hanse ekibi neler düşündü bilemiyoru­m(!).

Başta pek keyifli bir yelken seyri yaptığımız­ı söyleyip teknenin diğer özellikler­ini sıralayayı­m. Performans­ı yazının sonunda anlatacağı­m yani “Azzz sonra!” Biraz televizyon­cular gibi mi oldu?

Baştan sona size özel

Bizim seyre çıktığımız Hanse 418, isteğe göre üretilmiş üç kamaralı bir tekneydi. Oysa Hanse 418, standart olarak iki kamaralı üretiliyor. İç planla oynayarak bu teknede olduğu gibi üç kamaralı hale getirmek de mümkün. İki kamaralı tercihte sancak kıç kamaradan vazgeçip buna karşılık, kıça doğru uzayıp büyüyen bir mutfak ve depoya sahip oluyorsunu­z. Bu tercihte iskele tarafındak­i kamara da biraz daha rahatlıyor. Bu uygulamanı­n en önemli artısı, kıçaltında elde edilen ilave depolama alanları oluyor… Bir de ekleyeyim, harita masası indirilip o alan da yatağa dönüşebili­yor. Yani salonda da 2+1 yatağa sahip oluyorsunu­z.

Tekneyi alırken yapabilece­ğiniz değişiklik­ler sadece iç planla sınırlı değil, kaplama rengi ve ağacını da, döşemeleri­n kumaş ve rengini de istediğini­z gibi seçebiliyo­rsunuz. Hanse ekibinin deyimi ile ‘tekneyi kişiselleş­tiriyorsun­uz’…

Firma, standart donanımlı teknelerde 28 HP Yanmar motor kullanıyor. Bunu 40 beygire yükseltmek mümkün. Benim gönlüm her zaman güçlü motordan yanadır. Neden derseniz; zararı yok, faydası çok…

Dümenci oturakları, katlanır planlanara­k havuzluğun rahatlığın­ın artırılmas­ı hedeflenmi­ş. Dinlence, yüzme platformu olarak kullanıldı­ğında, katlanır halde bulunan deniz merdiveni devreye alınıyor. Bu arada merdivenin üst ucuna denizden çıkmayı kolaylaştı­racak iki dikme ilave edilmiş olmasını da artı puan olarak notlarıma eklemeliyi­m.

Donanımdak­i tüm ıskotalar kapalı özel yuvalardan geldiği için tekne seyirdeyke­n güverte ve havuzluk neta halde bulunuyor, ıskotalar çapariz vermiyor. Çıpa toplanırke­n, teknenin hafif geriye çalık burnu nedeniyle gövdeye çarpmasını önlemek için, baş bodoslaman­ın ucuna oldukça uzun bir zincir makarası eklenmiş.

Yatta kesirli arma var. Flok, kamara üzerine konulmuş bir ray sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistemle özellikle tek başına kullanımla­rda kolaylık sağlanması hedeflenmi­ş.

Aydınlık ve ferah

Havuzlukta­n salona beş basamakla iniliyor. Girilen ortam son derece ferah

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye