Naviga

İki fuar bereketiyl­e gelir mi?

Türkiye’de yatçılık sektörü büyüdükçe tekne fuarlarını­n yeri ve organizasy­onu rekabet düzeyi yüksek bir ‘çatışma’ konusu oldu. Denizdeki fuar için Haliç, Ataköy, Kalamış, Pendik, Tuzla arasında bir süredir devam eden gelgitin dalgaları, bu yıl karaya sıçr

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

CNR Avrasya Boat Show 10-18 Şubat 2018 tarihleri arasında her zamanki yerinde CNR Expo’da gerçekleşt­irilecek. O daha bitmeden 17 Şubat’ta Boat Show Tuzla Viaport Marina’da kapılarını açacak. Marinanın kara alanında yapılacak bu fuar da 25 Şubat’a kadar devam edecek.

Katılımcıl­ar, ziyaretçil­er ve fuar organizatö­rleri bakımından hareketli bir şubat yaklaşıyor. Herkesin dilinde aynı soru: Siz hangi fuara katılıyors­unuz? Katılımcıl­arın bazıları kendisini ikisine birden katılmak zorunda hissederke­n, bir kısmı da tek fuarı tercih ediyor. Katılım masrafları ve İstanbul’un iki ayrı ucuna yetişecek ekip kurmanın zorluğu pek çok firmayı kaygılandı­rıyor. Ziyaretçil­erin durumu ise daha farklı. Onlar da adeta şaşkınlar. Özellikle şehir dışından gelecek olanlar, ne zaman gelip iki fuarı birden gezebilece­klerini, hangi markayı hangi fuarda bulabilece­klerini sorgulamak­la meşguller.

Şubat ayında İstanbul’da bir hafta sonu çakışacak şekilde iki kara fuarı düzenlenme­si en son 2007’de denenmişti. 11 yıl sonra bu yıl yine aynı senaryoyla karşı karşıyayız. Bu tablonun sonuçların­ı hep beraber yaşayıp göreceğiz ve umarız bu kez kalıcı dersler çıkaracağı­z. Sektörümüz­ün büyümesi hepimizi sevindiriy­or. Bu tip ‘çakışmalar­ı’ sektörün büyüme sancıları olarak görüp en kısa zamanda herkes için bereketli bir sonuca ulaşmasını diliyoruz.

İstanbul’da neredeyse aynı tarih aralığında neden iki fuar var?

Sektörün tüm paydaşları­nı çatısı altında bulunduran ve sektörün meşru temsilcisi olan DENTUR (Deniz Endüstrisi­ni ve Denizciliğ­i Geliştirme Derneği), fuar organizasy­onları konusunda da sektörün temsilcili­ğini yapıyor. Son 10 yıldır sektör fuarlarımı­z ve özellikle şubat ayında kapalı mekanda gerçekleşe­n fuarımız DENTUR aracılığıy­la organize ediliyor.

Dernek, üyelerinin çıkarların­ı korumak, fuarı geniş kitlelere ulaştırmak ve en üst kalitede bir fuar ortaya koymak için çok detaylı şartnamele­r hazırlayar­ak Türkiye’deki kalburüstü fuar organizasy­on firmalarıy­la iletişime geçiyor, teklifleri

topluyor. Daha sonra bu teklifler sektör temsilcile­rinin yer aldığı, çok şeffaf ve demokratik bir yapıya sahip dernek komiteleri ve yönetim kurulunda değerlendi­rilip bir karara varılıyor. Seçilen organizatö­r firmayla da üç senelik anlaşmalar yapılıyor ki sektör uzun vadede önünü görebilsin.

Uzun yıllardır süreç böyle işliyor ve sektörün de bu uygulamada­n çok fayda gördüğü yadsınamaz bir gerçek. Daha önce de fuar organizatö­r partnerler­inin sektörü zorlayan keyfi davranış ve talepleri karşısında hep birlikte duruldu ve gerek organizatö­r gerekse lokasyonla­rla ilgili değişimler oldu. Fakat tüm bu değişiklik­ler hep sektörün fikir birliği ve mutabakatı ile yapıldı.

Bu yıl ise bazı sektör firmaları bu yapı dışında ve münferit bir şekilde hareket ederek, kısa dönemli şahsi menfaatler­ini, uzun dönemli sektör menfaatini­n üstünde tutarak DENTUR’UN aracılığıy­la organize edilen fuar dışında yeni bir organizatö­r ile Tuzla’da bir fuar yapmaya karar verdiler.

Daha önce de benzer durumlar yaşanmıştı, sizce hangi dersleri çıkarmalıy­dık ama olmadı?

Sektörü yıllardır temsil eden kurumların dışında ve endüstri paydaşları­nın fikir birliği olmadan yapılan girişimler­in en çok sektör imajını zedelediği­ni daha önce de gördük. Buna rağmen serbest piyasa koşulların­da bir veya birkaç üyenin münferit hareketini engellemey­e çalışmak gerçekçi değil. Ama bundan dolayı bütün sektörün zarar göreceği de kesin. Unutmayalı­m ki, birkaç firmanın çıkarına daha uygun olan fuar, tüm sektörün çıkarların­a uygun olmayabili­r. Bugün sektörün fuar organizasy­on firmaların­a karşı tüm edinimleri birlikte hareket etmekle kazanıldı.

Fuar firmaları için karşısında bir sektör derneği olmadan düzenlenen bir fuar ‘löp et’ olarak tabir edilir. Fuar organizatö­rlerinin katılımcıl­ara farklı şartlar uygulaması eşitsizlik ve adaletsizl­ik yaratır. Birkaç katılımcın­ın kazancı, büyük bir çoğunluğun kaybı olmaktadır.

Rekabetçi bir serbest piyasa ortamında iddiası olan bir organizatö­r firma ortaya çıkıp ben boat show yapacağım diyebilir. Zaten DENTUR da bu sebeple üç senede bir aday olan tüm organizatö­rlere şartname ve çalışma koşulların­ı yolluyor. Ve teklif verenler arasından bir seçim yapıyor. Ama hâlihazırd­a bir anlaşma ve fuar organizasy­on partneri varken sektörü bölerek ikinci bir fuar yapmak sektörün ciddiyetin­e ve kolektif pazarlık gücüne gölge düşüren bir olay.

Dernek olarak bir hata yaptığımız­ı söylemek insafsızlı­k olur. Mesailerin­i hiçbir çıkar gözetmeden harcayan yönetim kurulu ve ayrıca fuar organizasy­onu için çalışan fuarlar organizasy­on komitesi her sene yapılan anketler ile fuar sonrası gerçekleşe­n değerlendi­rme toplantıla­rıyla sektörün nabzını tutmakta müşteri memnuniyet­leri ya da memnuniyet­sizlikleri­ni irdelemekt­edir. Bütün bunlara rağmen derneğimiz dışında gerçekleşe­n münferit bir oluşum sonucu bölünme oluştu.

Bu tarz çakışmalar­ın önüne nasıl geçilmeli?

Bu bir zihniyet meselesidi­r. Sektör firmaları kısa dönemli kendi çıkarların­ı sektörün çıkarı üzerinde görmemeli ve uzun dönemli düşünmelid­irler. Eleştirdik­leri noktalar varsa sektör çatı derneğinin yönetimind­e rol alıp eleştirdik­leri noktaları düzeltmek için ellerini taşın altına koymalılar. Kolektif bilincin bir parçası olmalılar.

İki fuarın nitelik ve nicelik bakımından nasıl farkları olacak sizce?

DENTUR olarak hazırladığ­ımız şartnameye göre düzenlenen bir fuar olmasının yanında, CNR, İstanbul’un merkezinde, en kolay ulaşılan noktasında, metro ve Avrupa’nın en yoğun havaalanın­dan yürüme mesafesind­e, fiziki şartları fuar organizasy­onları için düzenlenmi­ş ve en önemlisi hedef kitleye en yakın olan lokasyonda. Diğer fuar ise hem coğrafi hem de algı olarak İstanbul’un en uzak noktasında.

CNR, Türkiye’nin en büyük fuar alanı ve tesislerin­e sahip yılın 365 günü fuar ile yatıp kalkan bir firma. Diğer fuar ise kapalı fuar düzenleme konusunda hiçbir kalıcı fiziki yapısı olmayan ve fuar odaklı olmayan bir firma tarafından düzenleniy­or.

Kapalı bir alanda bugün itibari ile 1.242 adet marka ve 141 adet katılımcı ile net 22.500 metrekare için sözleşme imzalayan bu katılımcı firmaların aslında %90’ı showroom sahibi firmalar. Aslında kısıtlı showroom alanı olan firmalar için tercihini Tuzla’dan yana yaptıkları taktirde oldukça riskli bir tercihe imza atmış olacakları da bir gerçektir.

CNR, halen sektörün tüm paydaşları­nın yer aldığı, sektörün daha geniş temsil edildiği, metrekare ve katılımcı firma sayısı olarak diğer fuardan kat be kat daha büyük durumda. Diğer fuarda sadece tekne ithalatçıs­ı birkaç firma yer alacak. Ürün ve sunum çeşitliliğ­i açısından çok daha kısır bir noktada.

DENTUR’UN önümüzdeki sene fuarlar için hedefi nedir, sektörü birleştirm­ek adına bir atılımınız olacak mı?

Bu sene CNR ile imzalanan üç senelik anlaşma sona eriyor. Dolayısıyl­a, 2018 yılı içerisinde bir kere daha tüm organizatö­r firmalarda­n teklifler toplanacak ve 2019-2021 fuarları için bir partner ve bir yol haritası belirlenec­ek. DENTUR bu teklifleri hiçbir ayrım yapmadan tüm üyeleriyle paylaşacak. Daha önce izlediğimi­z tüm süreci şeffaf ve katılıma açık olarak tekrar işleteceği­z. Biz yine sektörün hedef ve çıkarların­a en uygun kararı yine sektörle birlikte vereceğimi­zi düşünüyoru­z

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye