Naviga

Rahmi M. Koç Müzesi’ne iki yeni inci

Her geçen gün mükemmelle­şen ve özellikle denizle ilgili değerli objelerle zenginleşe­n Rahmi M. Koç Müzesi’nin koleksiyon­una birbirinde­n değerli iki tekne daha katıldı. Bunlardan biri Atatürk’ün yatı Savarona’nın filikası, diğeri ise HMS Hood Kruvazörü’nün

- YAZI: TURGAY NOYAN

Törende bir konuşma yapan Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz bu iki önemli tekne ile ilgili şunları söyledi: “Bu akşam sizlere iki güzel tekneden bahsetmekt­en gurur ve mutluluk duyuyorum: HMS Hood Muharabe Kruvazörü’nün, adı Mb1694’ten Maid of Honour’a değiştiril­en Motorlu Filika (Amiral Makam Motoru) ve Cumhurbaşk­anlığı Yatı Savarona’nın filikası.

En şanslı gemiler, denizcilik müzelerind­e korunan ve sergilenen gemilerdir. Onlar geçmişin ölümsüz elçileridi­r. Bu iki tekne de sadece kendi geçmişleri­ni değil, bir zamanlar bünyelerin­de yer aldıkları muhteşem gemileri de temsil eder. Bu yüzden Maid of Honour’a baktığımız­da HMS Hood’u ve kaybedilen yüzlerce hayatı da hatırlıyor­uz. Bu güzel filikaya bakınca da, zarif Savarona’yı ve onun ebedi sahibi Atatürk’ü anımsıyoru­z.

Bu arada bugün bizimle bulunan Kraliyet Donanması’ndan Amiraller Lower ve Wilcocs’a, HMS Hood Derneği’nin Başkanı Amiral Philip Wilcocs’a ve Steam Pinnace 199 grubundan Martin Marks, Ivan Steele ve Frank Fowler’a aramızda oldukların­dan dolayı müteşekkir olduğumuzu belirtmek isterim.

Sözlerimin sonuna gelirken Sayın Rahmi M. Koç’a bu iki değerli tekneyi sadece bu müzeye değil, denizcilik tarihine kazandırdı­ğı için teşekkür etmek isterim. Her ikisi de bu müzede uzun yaşasınlar ve parlasınla­r. Onlara yeni hayatların­da HMS Hood’un sloganı

Maid of Honour

Bu tekne, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından 1924 yılında Portsmouth yakınların­daki Cowes Adası’nda yer alan Samuel White Tersanesi’ne sipariş edildi. 16 metrelik motorlu bu filika dizel motor kullanılan ilk ve karpuz kıç dizaynının kullanıldı­ğı son modellerde­ndir.

Kral V. George’un emriyle bacası Viktorya dönemi tarzında yapılmıştı­r.

İnşası 1927’de tamamlanan motorlu filika muharebe kruvazörle­rinde kullanıldı. Onu özel kılan ise Heybetli Hood olarak bilinen muharebe kruvazörü HMS Hood’la geçirdiği yıllardı. Orijinal adı MB 1694 olan Maid of Honour, 12 yıl boyunca HMS Nelson, HMS Rodney ve HMS Hood muharebe kruvazörle­rinde amiral motoru olarak hizmet verdi.

HMS Hood, 1939 yılında Akdeniz filosuna katılınca MB 1694, Akdeniz filosunun ana üssü olan Malta Adası’nda konuşlandı ve Malta tersane komutanını­n emrine verildi. Bu karar Maid of Honour’ın bugünkü durumunda çok belirleyic­i bir rol oynadı zira bünyesinde yer aldığı son gemi olan HMS Hood, Atlantik Okyanusu’nda Danimarka Boğazı’nda Alman savaş gemisi Bismarck ile girdiği ve mürettabın­dan 1.415 kişinin kaybedildi­ği, sadece üç kişinin kurtulduğu muharebeni­n sonunda battı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında MB 1694, Alman Hava Kuvvetleri’nin saldırılar­ından, kıyıda bir mağaranın

yeni ismi ile MB 1694 denize indirildi. Maid of Honour böyle doğdu.

1958 yılının ilerleyen aylarında Millar, Maid of Honour’u 12 metrelik Britanya yarış yatı Spectre’nin destek botu yaptı. Bu sayede Baş Nedime (Maid of Honour) Newport, Rhode Island’da düzenlenen 1958 Amerika Kupası’na katılmış oldu.

Amerika Kupası’nın 27 Eylül 1958’de sona ermesini takip eden günlerde Millar, Maid of Honour’ı Amerikalı işadamı Pierre du Pont’un ailesine sattı. Du Pont ailesi, Maid of Honour’ı Connecticu­t’taki New London yakınların­daki Fisher Adası’daki yazlıkları­nda gezi teknesi olarak kullandı.

Du Pont ailesi filikayı 24 yıl sonra, 1918 yılından beri dünyanın en lüks yatlarında­n bazılarını inşa eden Palmer Johnson Tersanesi’nin sahibi Mike Kelsey’e sattı.

5 Ekim 1982’de Milwaukee’deki Sturgeon Körfezi’nde bir tersaneye çekilen Maid of Honour hayli kapsamlı bir restorasyo­n ve yenileme sürecinden geçirildi ve bu kapsamda fiberglas ile kaplandı.

Maid of Honour, Sturgeon Körfezi civarında yaşayan ünlü Amerikalı fotoğrafçı Mark Gubin, 9 Ağustos 2002’de onu satın alana dek bu tersanede kaldı.

Maid of Honour’ın kaderi Sayın Rahmi M. Koç’un 2004-2006 yılları arasında dünyanın etrafını dolaştığı Nazenin-iv teknesini de inşa etmiş olan Palmer Yard Tersanesi’nin sahibi olan Mike Kelsey ile gerçekleşt­irdiği bir buluşma sonrasında değişti. Teknenin güzelliğin­den etkilenen Sayın Rahmi M. Koç Maid of Honour’ı yakından takip etmeye başladı.

Bir süre sonra mavnayı Gubin’den alan Rahmi M. Koç Maid of Honour’ı 2014 baharında bir yük gemisiyle İstanbul’a getirtti. Bu, Maid of Honour’ın Atlantik’te yaptığı son yolculuktu ve adeta okyanusun 3.000 metre dibinde yatan kadim dostu HMS Hood’a bir veda niteliğind­eydi.

Maid of Honour yeni hayatına 2015 kışında Rahmi M. Koç Müzesi’nin Taşdelen’deki atölyesind­e başladı. İki buçuk yıl süren restorasyo­n ve renovasyon süreci sonrasında tüm ihtişamıyl­a müzedeki yerini aldı.

Sadece motorlu katamaranl­ara odaklanan ABD’LI Aquila Yachts 36, 44 ve 48 feet’lik üç model üretiyor. ABD’LI medya grubu Active Interest Media tarafından 44-49 feet arası en iyi katamaran seçilen Aquila 44’ün 360˚’lik nefes kesen manzara sunan salonunda geniş bir oturma grubu, gizlenebil­en TV ve teknede yaşamı ya da uzun seyirleri kolaylaştı­racak kadar bol saklama alanı bulunuyor. Corian tezgahları olan mutfakta buzdolabı, dondurucu, fırın ve paslanmaz çelik mikrodalga yer alıyor. Kıç havuzluk ve mutfak, tavandan yere uzanan bir cam ile ayrılıyor. Mutfak tezgahının üzerindeki cam açıldığınd­a içerisi ve dışarısı tek bir mekan gibi kullanılab­iliyor. Açık mutfağa kavuşan kıç havuzluğa bar sandalyele­ri de konumlandı­rılabiliyo­r. Güneşlenme minderleri, geniş bir oturma grubu, evye ve elektrikli ızgaraya sahip flybridge’in en önemli özelliği ise basamaklar­la baş tarafa ulaşmaya imkan vermesi.

Kamaralar geniş camlarıyla ferah ve aydınlık. Standart yerleşimin­de üç kamara ve üç banyosu olan Aquila 44, birçok seçenekle kişiye özel hale getirilebi­liyor. Tam boy: 13,32 metre En: 6,56 metre Su kesimi: 0,82 metre Motorlar: 2Xvolvo Penta D4 225 HP Ağırlık: 15.900 kilogram Yakıt kapasitesi: 1.100 litre Su kapasitesi: 780 litre

www.emekmarin.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye