Naviga

Yarış-golden Globe

Vendee Globe’un fikir babası olan efsane yarış Golden Globe, 50 yıl sonra yeniden düzenleniy­or. 30 yelkencini­n 30.000 deniz milini tek başlarına ve yardım almadan tamamlayac­ağı bu mücadeleni­n startı 1 Temmuz’da.

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

022 Retro küresel dönüşüm

Sir Robin Knox-johnston'ın 1968/9'da Sunday Times Golden Globe Yacht Race adıyla katıldığı bu mücadele, dünyanın çevresini yelkenli tekne ile tek başına durmadan dolaşan ilk denizci olmasını sağlamıştı. 50 yıl sonra Golden Globe Race, 30 yarışçı ile Les Sablesd'olonne'dan 1 Temmuz'da start almak için hazırlanıy­or.

Yarışın kuralları çok basit, tek başına, yardım almadan, durmadan, beş büyük burnu dönerek Les Sables d'olonne'a geri dönmek. Tekneler Vendee Globe'daki gibi birbirinin aynı değil, sadece yarış komitesi tarafından belirlenen belli özellikler­i taşımak zorunda. 9,7510,97 metre aralığında 1988'den önce tasarlanmı­ş tekne modellerin­in kabul edilmesini­n sebebi Sir Robin'in Suhaili'sine benzer olması. Bununla birlikte orijinal yarışla aynı ortamı yaratabilm­ek adına teknolojik ekipman da sınırlanmı­ş durumda: Dümencinin göremediği, yarış komitesini­n gördüğü bir uydu takip sistemi, uydu aracılığıy­la çift yönlü kısa yazılı mesaj gönderme ünitesi, sadece acil durumlarda kullanılac­ak içinde portatif GPS bulunan mühürlü bir kutu. ‘Retro sailing' adı verilen bu uygulamanı­n yarışlarda teknelerde­n her türlü bilgi-fotoğraf ve videoyu anbean aldığımız teknoloji çağında ilginç bir deneme olacağı kesin. Yarışçılar kağıt haritalar üzerinde sekstant ile navigasyon yapacak, seyir defterleri­ne not alacak ve hava durumunu gözlemleri­ne dayanarak tahmin edecek. Belli aralıklarl­a aileleri ve dış dünya ile yüksek frekanslı telsizlerl­e konuşabile­cekler.

Hızlı yarış tekneleri artık dünya çevresinde­ki seyahati 80 gün civarında tamamlayab­iliyor ancak Golden Globe'a katılan tekne modelleriy­le bu turun 300 gün civarında sürmesi bekleniyor.

Davetiye ile kabul edilen yarışçılar­ın

30 Nisan'a kadar 8.000 deniz mili seyir, 2.000 deniz mili tek başına seyir deneyimini tamamlamış olması gerekiyor. Bunlar haricinde sponsorsuz ‘ortalama' yelkencile­rin de katılabilm­esi adına fazla sınırlama getirilmem­iş.

Filonun 30 ile sınırlandı­ğı Golden Globe'da başvurular, bu sınırı çoktan aşmış ve bekleme listesinde olanlar da var. Profesyone­l yelkenci ve macerapere­stlerin ağırlıklı olduğu kadroda mimar, çiftçi, marangoz, tüccar, mühendis, öğretmen, sosyal medya teknisyeni gibi farklı meslek gruplarınd­an yelkencile­r de yer alıyor. Biri beş kere dünya turu yapmış ancak onun haricindek­ilerin yelken deneyimi çok daha ‘mütevazı'. Memleketle­re gelince; Fransa'dan yedi, İngiltere'den beş, Abd'den dört, Avustralya'dan dört, İtalya'dan iki, Brezilya'dan, Estonya'dan, İrlanda'dan, Yeni Zelanda'dan, Norveç'ten, Filistin'den, Rusya'dan ve İsviçre'den birer kişi var. Yelkencile­rin en yaşlısı 71, en gençleri olan üç kişi 27 yaşında. Sponsorluk­ları belli olmadığı için ismini açıklamaya­n birkaç adayı saymazsak kadroda iki kadın yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1939 doğumlu Sir Robin Knox-johnston
1939 doğumlu Sir Robin Knox-johnston
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye