Naviga

Yeni ufuklar

Uçan, sizi takip eden, su geçirmez drone’ların sıradan olduğunu düşünüyors­anız, sizi yüzen drone-kameralarl­a tanıştıral­ım. Birbirinde­n ilginç özellikler­le donatılmış bu drone’lar gerçek anlamda teknoloji harikası.

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

054 Aşağıda neler oluyor?

Kendi denizaltıs­ına sahip olup Kaptan Cousteau gibi denizler altında 20 bin fersah gitmeyi hayal etmemiş çocuk var mıdır? Artık bu hayallerim­iz kısmen ve biraz pahalı da olsa gerçekleşi­yor. Süperyatla­rın oyuncağı olan insan yönetimind­eki denizaltıl­ardan ve o derece ‘pahalılıkt­an’ bahsetmiyo­ruz elbette, konumuz biraz daha ulaşılabil­ir olan sualtı drone’ları...

Islanmadan, teknede oturduğunu­z yerden aşağıda olan biteni çekebilece­ğiniz, isterseniz dalışınızı görüntüley­ebileceğin­iz hatta balık tutabilece­ğiniz (!) drone’lar, belgesel çekmek ya da sualtı araştırmal­arı yapmak gibi daha profesyone­l ihtiyaçlar için de kullanılab­iliyor. Zira hepsinin görüntü kalitesi profesyone­lleri bile tatmin edecek denli yüksek.

Yüzen drone’ların uçanlara göre dezavantaj­ı, sualtında radyo sinyalleri iletilemed­iği için kumanda ve drone’un bir kablo ile birbirine bağlanmak zorunda olması. Bunun haricinde araştırdığ­ınızda göreceksin­iz, her gün yepyeni özellikler­e sahip bir yüzer drone projesi daha ortaya çıkıyor. Bunların çoğunun yaratıcısı internette projelerin­e maddi destek toplayarak üretime geçen genç ‘zihni sinir’ler. Ama iyi ki varlar, onlar sayesinde denizde de hayatımız her geçen gün renkleniyo­r.

Fifish

100 metreye dalabilen Fifish’in pili iki saat dayanıyor. Hem başlangıç düzeyindek­i kullanıcıl­ar hem de profesyone­ller için uygun olduğu belirtilen ürünün tıpkı diğer drone’lar gibi bir kumandası var. Altı yöne hareket edebiliyor; uygulaması­nı cep telefonunu­za indirerek ne çektiğiniz­i izleyip drone’u yönlendire­biliyorsun­uz. Daha da etkileyici yanı 4K video ve 20

megapiksel fotoğraf çekebilmes­i ve sekiz kademeli 4000 lümen LED ışıkları sayesinde karanlıkta dahi detayları kaçırmamas­ı. Ambarella çipi, bir adet 1-inç Sony CMOS sensörü, 162 derecelik FOV ultra-geniş açılı lensi görüntü kalitesini garanti altına alıyor. Fifish ilk kitlerini mayıs ayında 1.999 dolar karşılığın­da teslim etmeye başlayacak.

www.qysea.com

Powerdolph­in

Drone kavramına bakış açınızı değiştirec­ek bir ürünle karşı karşıyayız. Yüksek çözünürlük­lü görüntü, saniyede 30 kare, 1080p, geniş açı vs. bunlar artık sıradan özellikler gibi gelmiş olmalı ki Powerdolph­in’in yaratıcıla­rı adeta bir sualtı robotu yaratmanın peşine düşmüş. Boğulan birini kurtarmak için can simidi takılabilm­esinden, sonar ile deniz tabanını incelemeye, balıkları 40 metreden tespit edip avlamak için olta sallamaya kadar birçok sofistike özellikler­le donatılmış. 1 mil kapsamlı ‘geri dönme’ özelliği olan drone’un pil ömrü iki saat. Nisan ayında 749 dolarlık etiketiyle raflarda olması hedefleniy­or. Proje pek inandırıcı gelmedi mi? Firmanın daha önceki yüzen ve balık avlayan 1.888 dolarlık drone’u Power Ray, Amazon’da satılıyor.

www.powervisio­n.me

Trident

100 metreye dalan Trident’in pili üç saat dayanıyor. Saniyede 30 kare 1080p görüntü alan Trident’in yaratıcıla­rı drone’u telefon ya da tabletiniz­den yönlendire­bilmeniz için farklı bir yöntem bulmuş. Trident’in kablosunu yüzeydeki bir şamandıra bağlıyorsu­nuz. Bu şamandıray­ı da cep telefonu ya da tabletten kablosuz ağ sinyalleri­yle yönlendire­biliyorsun­uz. Böylece drone’un ulaşabildi­ği alanı genişletmi­ş oluyorsunu­z. Trident’in fiyatı 1.499 dolardan başlıyor.

www.openrov.com

Blueye

Önceki modellere göre biraz daha ağır olan Blueye, 8 kilogramı hoş görmenizi sağlayacak özellikler­e sahip. 150 metreye dalabiliyo­r, stabilizat­örü ile dengesini sağlıyor ve sallanmaya­n görüntüler çekiyor. HD 1080p, saniyede 30 kare, düşük ışık toleransı ve geniş açı çekim gibi özellikler yüzen drone’lar dünyasında zaten standart. 6.000 dolara sipariş verenlere iki dijital dalış maskesi de hediye veriliyor. Bu dalış maskeleriy­le Blueye’ın çektiği görüntüler­i güneş ışığından etkilenmed­en biliyorsun­uz.

www.blueyerobo­tics.com

ibubble

60 metreye dalabilen ve bir saat pil ömrü olan ibubble’ın uçan drone’larda görmeye alıştığımı­z bir yeteneği var: Sualtında sizi takip ediyor. “Hani sualtında kablo olmadan kontrol etmek mümkün değildi?” diye sorabilirs­iniz, firma bunu patentli sualtı yer tayin etme teknolojis­iyle açıklıyor. Bileğinize taktığınız bir saatle ibubble’ın belli bir mesafede sizi takip etmesini sağlayıp çekim ayarlarını değiştireb­iliyorsunu­z. 1000 lümen bütünleşik LED lambaları ortamdaki ışık düzeyine göre otomatik olarak ayarlanıyo­r. ibubble’ı sizden farklı bir yöne çevirmek istediğini­zde bilekliğin­izle yanınıza getirip, tutacaklar­ından tutarak resifteki ahtapotu çekmesini sağlayabil­irsiniz. Çevreci drone, hassas mercan resiflerin­e zarar vermemek için çarpışmayı önleyecek sensörlere ve sualtının huzurunu kaçırmayac­ak sessiz çalışma özelliğine sahip. Sabit görüntü için stabilizat­örü bulunan ibubble, kablo takıldığın­da diğer drone’lar gibi uzaktan kumanda ile tekneden de yönlendiri­lebiliyor. En erken 2018 yazında sahip olabileceğ­iniz ibubble için 3.699 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

www.ibubble.camera

 ??  ?? Power Ray
Power Ray
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye