Naviga

Alternatif rota

Rüya gibi plajlarda kitesurf yapmak ister misiniz? Hem de sizin için her şeyin düşünüldüğ­ü ve yapıldığı bir kampta. O halde Afrika’da minicik bir ada olan Zanzibar’a uçuyoruz.

- YAZI: ŞULE KAYA

062 Uçurtma cenneti

Zanzibar, Hint Okyanusu’nda, Madagaskar’ın kuzeyinde, Tanzanya’ya bağlı, kuzeyden güneye sadece 83 kilometre uzunluğund­a bir ada. Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury’nin de memleketi aynı zamanda. Dünya üzerinde minicik bir nokta olmasına rağmen rüyalarda görülebile­cek türden plajları ve uygun rüzgârları­yla aynı zamanda dünyanın her yerinden kitesurf’çülerin buluşma noktası burası. Zanzibar, kışın gelişiyle birlikte sıcak sulara kaçan ve daha çok Filipinler, Cape Town gibi şehirleri tercih eden kitesurf’çülerimiz tarafından pek de bilinmeyen bir nokta. Adanın tadını alan bir avuç Türk kitesurf’çü ise altı yıldır kış aylarında Zanzibar’a gidiyor, hatta burada eğitim kampları düzenliyor.

Zanzibar’da kitesurf kampı düzenleyen ekip, ülkemizde son yılların en popüler noktaların­dan biri haline gelen Urla’yı keşfeden ve buradaki ilk okul olan Urla Surf House’u kuran Urlalı Pınar ve Nicholas Feraud. Çevre Mühendisi Pınar, altı yıl İstanbul’da plazalarda çalıştıkta­n sonra kitesurf eğitmenliğ­ine

başlamış, 2014 yılında Türkiye Freestyle Şampiyonas­ı’nda birinci olmuş. Fransız eşi Nicholas da (nam-ı diğer Nico) optoelektr­onik mühendisli­ğini bırakarak tüm hayatını bu spora adamış. 2012 Asya Şampiyonas­ı’nda dördüncülü­k, 2013 ve 2014 yıllarında Türkiye Freestyle Şampiyonas­ı’nda birincilik Nicholas’nın şimdiye kadar bu sporda elde ettiği dereceler. Zanzibar, burada tanıştıkla­rı için Feraud çifti için ayrıca özel bir yer. “2012 yaz sezonundan sonra kış için Zanzibar’da bir kitesurf okulunda çalışmaya gittim. Nico, çalıştığım okula kite kamplarını yapmak için gelmişti. Orada tanıştık, Zanzibar’da birkaç ay geçirdikte­n sonra Türkiye’ye Nico ile beraber döndük. Ben yaz sezonunda Gökova’da eğitmenlik yapmaya, Nico da dünyanın çeşitli yerlerinde kite kampları yapmaya devam etti. Kış sezonunda kampları beraber yürüttük ve Brezilya, Zanzibar, Mısır, Sri Lanka ile Türkiye’de kamplar düzenledik, Katar Milli Takımı’na antrenörlü­k yaptık.”

2015’te evlenerek Urla’ya yerleşen

çift, aynı yıl Urla Surf House’u açtı. Pınar Feraud, Zanzibar’da kitesurf kampı düzenlemey­e karar veriş süreçlerin­i ise şöyle anlatıyor:

“Nico, profesyone­l kitesurf sporcusu olduğu dönemlerde dünyada birçok yerde kaymıştı. Kitesurf üzerinde uzmanlaşmı­ş bir turizm acentesi kurdu ve yıl içinde farklı yerlerde kite kampları düzenlemey­e başladı. Yıllık programını da en sevdiği noktalarda­n oluşturdu. Zanzibar bunların en başındaydı. Kış aylarında gidilebile­cek en güzel yerlerden biri olan Zanzibar’ı seçmemizin nedeni burada ders verme ve öğrenmenin kolay, kültürünün ve insanların­ın çok etkileyici olması.”

Sıkı eğitim

Feraud çifti altı yıldır Zanzibar’da kamp düzenliyor. Pınar Feraud bugüne kadar kampa 100’den fazla kişinin katıldığın­ı söylüyor. Kamplar bir hafta sürüyor ve her sene birkaç kez kamp açılıyor. Herkes kendine uygun tarihlerde­ki eğitime katılıyor. Bir kampa en fazla 10 kişi kabul ediliyor. Katılımcıl­ar bütçelerin­e göre okulun anlaştığı otellerden birinde kalabiliyo­r. Kampa katılacak kişinin en azından rüzgârüstü kayabilmes­i gerektiğin­i belirten Pınar şöyle devam ediyor:

“Kampın ilk günü öğrenciler­le birebir konuşup, herkesin ayrı ayrı hedeflerin­i belirliyor­uz, hafta boyunca bu hedeflere ulaşmaya çalışıyoru­z ve genellikle de ulaşıyoruz. Kampımızın en önemli özelliği hafta boyunca öğrenciler her suya çıktığında mutlaka bir eğitmen (Nico ya da ben) öğrenciler­e eşlik ediyor, yani bir ders saati sınırlamas­ı olmuyor. Mümkün oldukça video ile çekim yapıp, akşamları çektiğimiz görüntüler eşliğinde geri bildirim yapıyoruz. Haftanın sonunda bir downwind turu düzenliyor­uz. Yani ekipmanı alıp bir taksi ile 15 kilometre rüzgârüstü­ne gidiyor, orada suya çıkıyor ve rüzgâraltı kayarak otele geri dönüyoruz. Rüzgârın olmadığı günlerde ise katılımcıl­ar dalga sörfü ya da SUP yapabiliyo­r, yunuslarla yüzebiliyo­r, adayı gezip yağmur ormanları turuna katılabili­yor.”

Kampa katılanlar ekipmanı varsa getirebili­yor. Pınar Feraud, seviye ilerledikç­e kişinin kendi ekipmanıyl­a yeni hareketler­i daha rahat öğrenebild­iğini belirtiyor. Malzemesi olmayanlar da oradaki anlaşmalı bir kite merkezinde­n kiralayabi­liyor. Kamp ücreti, havaalanı transferle­ri, konaklama, depolama, eğitim ve turları kapsıyor. İsteyenler için uçak bileti dahil paket de bulunuyor. Sadece ekipman kiralama kamp ücretine dahil değil. Ancak bunun da organizasy­onu Feraud’lar tarafından yapılıyor.

Zanzibar’da kitesurf yapmak için en iyi zaman, rüzgârın en uygun olduğu ocak ayı. Aslında sezon aralık ortasında başlıyor ancak ocak ayı dışındaki zamanlarda rüzgâr ara ara olmayabili­yor. Ayrıca haziran, temmuz, ağustos ayları da rüzgâr sezonu olarak tanımlanıy­or.

Gelgit farkı

Buradaki parkuru bizim sularımızd­an farklı kılan şey ise gelgit. “Parkur gelgit ile sürekli değişiyor. Altı saatte bir deniz alçalıp yükseliyor. Deniz alçaldığın­da parkur sığ ve düz oluyor ki bu başlangıç seviyesi için çok uygun. Deniz yükseldiği­nde ise derin ve biraz dalgalı oluyor. Büyük dalgada kaymak isteyenler, resifin açıklarına gidiyor. Rüzgâr 1020 knot arası değişiyor. Parkur denizin durumuna ve rüzgârın sertliğine göre farklı seviyelere uygun olabiliyor.

Biz -henüz- görmediğim­izden Pınar’dan biraz da Zanzibar’ı anlatmasın­ı istiyoruz: “Zanzibar gördüğümüz en güzel yerlerden biri. Kocaman bir plaj, bembeyaz kum ve turkuaz su... Kitesurf dışında adada gezilecek birçok yer var. Yemekleri çok güzel, ada baharat adası olduğu için büyük bir yemek kültürleri var, özellikle farklı deniz ürünleri yiyebilece­ğiniz birçok restoran bulunuyor. Ayrıca müzik hayatların­da çok önemli bir yer tutuyor, canlı müzik dinleyebil­eceğiniz çok güzel mekanlar var. Zanzibar’da kitesurf yaparken suya ilk çıktığınız­da kendinizi bir rüyada hissedecek­siniz. Görsel olarak dünyanın en güzel parkurları­ndan biri.”

www.urlasurfho­use.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye