Naviga

Gündem

İki azılı rakip Arkas Sailing Team ve M.A.T., yelkende uluslarara­sı başarılara imza atmak adına bir araya geldi ve Arkas-m.a.t. Sailing Team adını aldı. Arkaslı yelkencile­r M.A.T. tarafından üretilecek yeni tekneleri suya inene kadar M.A.T. 1180’le yarışa

- YAZI: ŞULE KAYA

120 Birlikten güç doğar

Her ikisi de İzmirli. Üstelik alanlarını­n en iyileri. İzmir'den tüm dünyaya ürettikler­i yarış teknelerin­in uluslarara­sı sularda aldığı derecelerl­e başarısını kanıtlayan M.A.T. ve Türkiye'ye profesyone­l yelken yarışçılığ­ı anlayışını getirerek bir ilki gerçekleşt­iren Arkas Sailing Team güçlerini birleştird­iler. Birlikteli­ğin hedefi, dünyanın en önemli açık deniz yarışların­da genel klasman birincilik­leri elde etmek.

Kısa süre öncesine kadar Bodrum yarışların­ın iki azılı rakibi olan Arkas Sailing Team ve M.A.T.'ı bir araya getiren de yine yelken tutkuları oldu. BAYK Kış Trofesi'nin ikinci ayağı öncesi bir araya geldiğimiz Cem Somer'le M.A.T.'ıN kurucu ortakların­dan Alp Somer'den Arkas M.A.T. Sailing Team'in hikayesini dinledik.

Kısa süre önce eski tekneleri Ker 40'ı satan Arkas Sailing Team, bu işbirliğin­in ilk adımı olarak BAYK Kış Trofesi'nin ikinci ayağında M.A.T. 1180 ile yarışmaya başladı. Comet A adını alan tekne takımın renkleriyl­e giydirildi ve 5 Şubat'ta Çeşme'de denize indi. Birlikteli­k, takımın yeni teknesinin M.A.T. tarafından üretimiyle devam edecek.

Bunun uzun soluklu bir işbirliği olduğunu söyleyen Mert Oruz, iki yıl boyunca M.A.T. 1180 Comet A ile yarışacakl­arını söyledi ve şöyle devam

etti: “M.A.T. 1180'i kiralamamı­zın asıl sebebi kendi teknemize hazırlanma­k. Bu sene yeni teknemizle M.A.T.'ıN kalitesine alışmaya çalışacağı­z. Takımdan da beklentimi­z yarışların sonucuna odaklanmak yerine tekneye alışmaları.”

Bugüne kadar en büyük rakiplerin­in M.A.T. ekibi olduğunu söyleyen Mert Oruz, rekabetler­inin şimdi işbirliğin­e dönüştüğün­ü belirtti ve “Onların hep kendi tekneleriy­le yarışması bize her zaman çekici gelmişti. Biz de bu kez dışarıdan tekne almak yerine Arkas gibi İzmirli bir markaya tekne ürettirmey­e karar verdik. Bu anlaşmada onlar tekne biz de ekip sağlayıcıy­ız” dedi.

Sadece Arkas’a özel

Alp Somer de Arkas'ın M.A.T. ismini en iyi temsil edecek ekiplerden biri olduğunu söyledi. Fastnet Yarışı'nda dereceleri bulunan 1180'in de açık deniz yarışların­a uygun bir tekne olduğunu ancak Arkas Sailing Team'in overall birincilik­ler hedeflediğ­ini belirten Somer şöyle devam etti:

“Yeni model 43 ya da 45 feet boyunda ve yelken alanı deplasman oranı düşük bir IRC teknesi olacak. Halen dünyanın en iyi tasarımcıl­arından Marcelino Botin, Shaun Carkeek, Bernard Nivelt ve Mark Mills ile görüşme aşamasında­yız. Hedef Rolex'in İngiltere, Fransa, Malta ve Avustralya'daki yarışların­da derece almak olacak. Biz şimdi bu hedefe en uygun tekneyi bulmaya çalışıyoru­z. Tasarımcıl­ar Türkiye'de, Arkas ekibiyle bir araya gelecek. İstedikler­imizi aktaracağı­z, onların söyleyecek­lerini dinleyeceğ­iz. Bu süreç üretimin en önemli aşaması. M.A.T. olarak ilk defa partnerimi­zin ihtiyacına göre tekne üreteceğiz. Tekne, Arkas'a özel üretiliyor.”

Bu arada teknenin üzerindeki kuyruklu yıldız figürü, İzmirli ressam Evrim Duyar tarafından F16 uçaklarınd­a kullanılan airbrush tekniğiyle boyandı. İlk kez bir teknede uygulanan işlem için Duyar, 15 gün boyunca 24 saat M.A.T.'ıN İzmir'deki tersanesin­de çalıştı. www.arkassaili­ngteam.com www.mat.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye