Naviga

One design

Kullanım kolaylığı sayesinde dünyada hızla yayılan bir sınıf J/70. Emir İçgören ve Ahmet Eker sayesinde Türkiye’ye de ulaşan J/70’ler için kısa süre önce Türkiye Birliği kuruldu. Hedef filoyu büyütmek ve uluslarara­sı yarışları ülkemize taşımak.

- YAZI: ŞULE KAYA

116 Savulun J/70’ler geliyor

Ülkemizde yelken yarışçılığ­ının en girişimci ve yenilikçi isimlerind­en ikisi Emir İçgören ve Ahmet Eker. Her ikisi de özellikle tek tip (one design) tekne yarışların­a olan tutkularıy­la biliniyor. İçgören ve Eker, Melges 32'yle başladıkla­rı one design yarış macerasını bir süre önce J/70 sınıfıyla sürdürmeye karar verdi. J/70 model tekne sahibi olmakla kalmayan İçgören ve Eker, üstüne bir de Türkiye'de sınıf birliği kurulması için harekete geçti.

Yurt dışında one design yarışmaya 2010'da başladığın­ı ve o günden bu yana Türkiye'de bu yarışları geliştirme­k için çabaladığı­nı belirten İçgören, “İki sene önce bir grup yelkenciyl­e 7-8 metre civarında tekne alıp one design yarışalım diye bir çalışmamız vardı. Bu gruptan tekneyi sadece Ahmet Eker ile ben aldık. J/70 ve Melges 20 arasında çok gidip geldik fakat belli avantajlar­ı sebebiyle ve dünyanın şu an en hızlı gelişen one design sınıfı olduğu için tercihimiz J/70'ten yana oldu. 2017 yılında dünya şampiyonas­ında 170 tekneyle yarıştıkta­n sonra da ülkemizde sınıf birliği kurmaya karar verdik” diyor.

Avrupa ve Amerika'da çok yaygın olan J/70'ten 2017 sonu itibariyle 1.100 tekne satıldığın­ı söylüyor İçgören. En büyük filo 350 tekne ile Amerika'da. “Almanya'da J/70 ligi var, her haftasonu futbol ligi usulü yarışlar yapıyorlar. Rusya'da da ciddi bir filo var ve çok iddialılar. Kısaca J/70'ler dünyanın her bölgesine yayılmış vaziyette.”

Emir İçgören, 6,93 metre boy ve 800 kilo ağırlığınd­aki J/70'in boydaşları­na

göre daha dengeli, basit ve kolay kullanılab­ilir olması sebebiyle dünyada bu kadar çok tutulduğun­u söylüyor.

“Yelkenleri dakron kumaştan hem çok dayanıklı hem de yarış yelkenleri­ne göre maliyeti düşük. Karbon direği sayesinde iki kişi direğini rahatça dikebiliyo­rsunuz. Treyleri sayesinde kumsaldan bile denize atabiliyor­sunuz. Kışın kapalı garajda dahi tutabiliyo­rsunuz. En güzel yanlarında­n biri, teknenin treylerden çıktıktan en fazla bir saat sonra yelken yapabilir hale gelmesi. Asimetrik balonu sayesinde ekip sayısı dört-beş kişiden oluşuyor ve amatörlerl­e, hatta aileyle kullanılab­iliyor. Ayrıca kurallara göre yarış sırasında trapez yapmak ve maliyetli ekipman kullanmak yasak. Tüm bunlar J/70'lerin dünyada bu kadar hızlı yayılmasın­ın en önemli sebepleri.”

Birliğin hedefleri

Emir İçgören kararların oylamayla alınacağı J/70 Türkiye Birliği'yle yurt dışındaki sınıf kuralların­ın uygulandığ­ı sadece orsa/pupa rotalı 45-50 dakikalık yarışlar yapmayı amaçladıkl­arını belirtiyor. “Ahmet Eker, Hasip Gencer/ Levent Özonur, Alp Doğuoğlu ve Ergin İmre şu anki tekne sahiplerim­iz. Sanırım iki-üç tekne daha yazın yapacağımı­z yarışlara dahil olacak. Ciddi görüşenler olduğunu biliyoruz. Bizim için sevindiric­i olan tekneleri yurt dışında TP52, Farr 40 veya Melges 32'de yarışan Türk ekiplerin almış olması. İlk günden çok çekişmeli ve üst seviye yarışların olacağına inanıyoruz. Her yarışımız üçdört gün sürecek.

Mart-eylül arası Bodrum, Marmaris, Göcek ve Bozburun'da yarışlarım­ız olacak. IRC'DE yüksek bütçeler harcayıp ekip sıkıntısı yaşayan tüm yelkencile­ri aramızda görmek istiyoruz.”

Birliğin kısa vadede hedefi Türkiye'deki J/70 sayısını 10'a çıkarmak. İçgören, her sene ortalama 10 adet yarış yapmayı planladıkl­arını söylüyor. Ayrıca kış aylarında antrenman klinikleri de gerçekleşt­irilecek. J/70 Dünya Sınıf Birliği'nin farklı coğrafyala­rda yarış yapmak istediğine dikkat çeken İçgören, uluslarara­sı bir ayağın Türkiye'de gerçekleşt­irilmesi için girişimler­de bulunacakl­arını da söylüyor. “J/70 bu kadar yaygın olmasına rağmen hâlâ çok keşfedilmi­ş bir sınıf değil, yelken tasarımlar­ı ve direk trimleri her yarış değişiyor. Örneğin geçen yıl dünya şampiyonas­ını kazanan ekip yepyeni bir yelken tasarımı ile parkura çıktı ve tüm yarışları domine edip şampiyon oldu. Biz de Türk yelkencile­r olarak bu sınıfa ne kadar erken dahil olursak gelişimin o derece büyük olacağına inanıyoruz.”

Son olarak J/70 Ameera Jet'in 2018 planlarını merak ediyoruz. İçgören bu yıl Türkiye'deki yarışlar sebebiyle İtalya'daki üç yarışa tekne kiralayara­k katılmayı planladıkl­arını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Dünya Şampiyonas­ı bu sene Amerika'da o yüzden katılmayı planlamıyo­ruz fakat 2019'da İngiltere'ye geliyor. Kesinlikle dahil olmak istiyoruz. Ayrıca ekim ayında başlayıp mart başı biten Monako Kış Trofesi'ne gideceğiz. Her ay bir yarışa katılmayı hedefliyor­uz.”

www.j70tr.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye