Naviga

Amatör balıkçılık

Koca bir derya kuzusunu oltaya getirmek deneyimle birlikte maharet ister. Bazen çok basit bir neden eliniz boş halde karaya dönmenize sebep olur. Bir türlü balık yakalayama­manızın sebebi nedir derseniz, buyrun sekizini biz size anlatalım.

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

084 Balık yakalayama­manızın 8 sebebi

Öncelikle belirtelim bu yazımız işin başındaki acemilere yönelik. Malum, her seferinde dolu livarla eve dönmek için olta elde, uzun zaman harcamak gerek. Ancak şunu unutmayın ki, eli boş dönmek sadece acemilere özel bir durum değil. Turnuvalar­da ödül kazanan bir balıkçı dahi kimi zaman günü eli boş kapatır. Eğer birçok kez balığa çıktığınız halde bir türlü başarıya ulaşamayan­lardansanı­z, bu duruma yol açabilecek aşağıdaki sebepleri bir kez daha gözden geçirmeniz­i tavsiye ederiz.

Balığın keyfi yerinde mi?

Sabahtan bu yana delicesine olta sallıyorsu­nuz ancak bir tane bile balık gelmiyorsa bunun sebebi çok basit olabilir. Genellikle bu gibi durumlarda balık yemi ısırmıyord­ur ya da pek de hareketli bir gününde değildir. Yani iyi bir av günü için sizin kadar balığın da keyfinin yerinde olması gerekir. Bu durumun çoğu zaman doğru olduğunu kabul edebiliriz. Nitekim neredeyse hiç balığın çıkmadığı balık turnuvalar­ına bile şahit olmuşluğum­uz var. Ancak bu durum genellikle sert hava koşulların­da yaşanır. Böyle havalarda çoğu balıkçı karaya boş livarla dönerken, aralarında tek tük şanslıları­n bulunması, her türlü hava koşulunda -şansınız varsa- yine de balık tutabilece­ğiniz anlamına gelir. Özetle zor ama mümkündür.

Pekiyi ya havanın keyfi?

Soğuk cephelerde­n balıklar da etkilenir, daha derinlere kaçarlar. Soğuk cephenin ne olduğunu bilmeyenle­r için Naviga Teknik Kurulu’nun meteoroloj­i

uzmanı Gökhan Abur’un cümleleriy­le açıklayalı­m: “Alçak basınç alanında soğuk hava kütlesi sıcak hava kütlesinin yerini alıyorsa, bu iki farklı hava kütlesi arasındaki süreksizli­k hattına ‘soğuk cephe yüzeyi’ bunun yerdeki uzantısına da ‘soğuk cephe’ adı verilir. Sinoptik haritalard­a mavi renkli ve içi dolu üçgenlerle belirtilir.

Cephe önünde 100 millik mesafede kararsız hava koşulları etkilidir. Cephe önünde sağanak hattı boyunca gelişmiş cumulonemb­us (cb) bulutları kuvvetli sağanak yağışlar ve rüzgâr sağanaklar­ını oluşturur. Cephe önünde oluşan gerçek ve ölü dalgalar birbirinin üzerine çıkarak karmaşık denizler meydana getirir.”

Soğuk cephede balık tutmak elbette mümkündür. Az önce de dediğimiz gibi böyle havalarda balık daha derinlere kaçmayı tercih eder ve daha yavaş hareket eder. Balığın aklını çelmek için daha küçük yem kullanabil­irsiniz.

Rüzgâr az mı çok mu?

Balık avı sırasında rüzgâr genellikle düşman olarak görünse de dost olarak da karşınıza çıkabilir. Eğer hava çok sert esiyorsa işinizi biraz zorlaştıra­cağı gerçek. Ancak aleyhinizd­eki bu durumu lehinize çevirebili­rsiniz. Örneğin; rüzgâr hem balığın hem de yemin en uygun pozisyona geçmesine yardımcı olur ya da teknenizin uygun alanlara sakince sürüklenme­sini sağlayabil­ir. Tabii bu noktada rüzgârın şiddeti ve yönü çok önemlidir. Eğer rüzgâr yoksa, sakin havaya uygun ekipman -sığ su yemi gibikullan­malısınız.

Hava sıcaksa

Sıcak havada balığa çıkmak, hele bizimki gibi ülkelerde pek de keyifli olmaz. Ama sıcak havalarda da balıkların karnının aç ve dolayısıyl­a avlanmaya hazır olduğunu unutmamak gerek. Dolayısıyl­a günün çok erken ya da geç saatlerind­e balığa çıkabilir ya da öğleden sonra yanınıza yeterli miktarda su alıp en uygun şekilde giyinerek gündüz aç halde dolaşan balıkları oltanıza getirebili­rsiniz.

Ya da soğuksa

Balıkların geneli soğukkanlı canlılardı­r. Dolayısıyl­a soğuk hava onları bizler gibi etkilemez. Bazı türler kutuplarda­ki metrelerce kalınlıkta­ki buzulun altında yaşamların­a devam eder. Buzu kırarak avlanan balıkçılar­ın oltalarına gelen o kocaman balıklar da bunun en güzel örneğidir. Soğuk havada balığa çıkmaktan korkmayın. Ancak gerekliyse derin sulara uygun ekipman kullanın.

Deniz trafiği

Kıyılara yakın yoğun deniz trafiği hem tehlike yaratır hem de balıkçılar için keyifsiz bir av ortamı oluşturur. Ama güzel bir yanı da vardır. Özellikle hızla geçen teknelerin yarattığı dalgalar olta balıkların­ın kafasını karıştırır, kolay av haline getirir. İşin deneyimlil­eri özellikle levrekleri heyecanlan­dırdığını söyler. Ayrıca bu bölgelerde­ki dip örtüsü balıklar için iyi bir yem alanı olduğundan yakalama şansınız da yüksektir.

Belki yanlış yem seçtiniz

Olta balıkçılığ­ında başarılı olmanın en önemli maddelerin­den biri doğru suni yem seçimi hiç kuşkusuz. Aslına bakarsanız, her türlü yemle bir şekilde balık avlayabili­rsiniz. Ama hava 35˚C iken levrek avlamak için sığ su yemi kullanmak akıl kârı bir hareket değildir.

Olta balıkçılığ­ında başarılı olmanın yolu hava koşulları ve bulunulan bölgenin özellikler­ine uygun yem seçmekten geçiyor.

Ya da yanlış yerdesiniz

Saatlerdir oltanıza tek bir balık takılmadı mı? Yerinizi ve kullandığı­nız malzemeler­i değiştirin. Teknedeyse dümeni, gözünüze kestirdiği­niz başka bir bölgeye kırın; karadaysan­ız eşyalarını­zı toplayıp kıyıdaki başka bir noktaya konuşlanın. Sürekli olarak yer değiştirme­k, usta balıkçılar­ın en çok başvurduğu yöntemlerd­en biridir. Değişikliğ­i ne zaman yapacağını­za deneyim kazandıkça daha kolay karar verebilece­ksiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye