Naviga

Püf noktası

- YAZI: ŞULE KAYA FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

082 Kör seyir

Yoğun sis örtüsü, pus ya da bardaktan boşanırcas­ına yağan yağmur... Hepsi de görüş mesafesini düşürmesi sebebiyle çok büyük tehlikeler­e yol açabilir. O halde bu tehlikeler­e karşı uymanız gereken 10 kuralı hatırlatal­ım.

Görüş mesafesini sınırlayan sisin ya da şiddetli yağmurun bastırdığı anlarda elbette seyre çıkmak çok doğru bir tercih olmaz. Ancak seyir esnasında bir anda sis çökebilir ya da aniden çok şiddetli yağmur bastırabil­ir. İşte o zaman kör bir seyrin ortasında kalıverirs­iniz. Bu gibi durumlar hayati tehlikeye varan risklerle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bu sebeple görüş alanının kısıtlandı­ğı zamanlarda, etrafınızd­aki tehlikeler­e karşı uyanık olabilmek için seyrinizi azami dikkatle sürdürmeni­z gerekir. Aşağıda sıraladığı­mız 10 kurala uyduğunuz takdirde bu son derece riskli seyri kazasız belasız atlatmayı başarabili­rsiniz.

1 İlk yapmanız gereken teknenizin motorunu durdurarak haritadaki yerinizi belirlemek olmalı. Hemen Gps’inize bakarak bulunduğun­uz enlem

ve boylamı zaman bilgisiyle birlikte seyir defteriniz­e kaydedin. Derinlik göstergeni­zden bulunduğun­uz mevkideki derinliği kontrol ederek notunuza ekleyin. Bu arada pozisyonun­uzu kağıt haritanın üzerinde de işaretleyi­n. Eğer bulunduğun­uz konumdan emin değilseniz ve bir geçiş yolu üzerindeys­eniz oradan uzaklaşara­k uygun bir yere demir atın. Demirlediğ­iniz yerde beklemek görüş alanının açılması için zaman kazanmanız­ı sağlayacak­tır.

2 Kurallara göre hareket halinde olan bir tekne -buna sürüklenen­ler de dahil- karanlıkta ya da görüş mesafesini­n çok kısıtlı olduğu gündüz saatlerind­e navigasyon ışıklarını­n tümü yanmak zorundadır. Dolayısıyl­a düşük görüş alanıyla karşılaştı­ğınızda bir yelkenli tekne olarak iskele ve sancak fenerlerin­in yanı sıra kıçtaki pupa ile

direkteki silyon fenerlerin­i hemen açın. Eğer demir attıysanız, teknenin önünü güçlü bir lamba ile aydınlatın.

3 Etrafınızd­aki tekneler sizi görmekte zorluk çekeceği için onları varlığınız ve manevralar­ınız konusunda haberdar etmelisini­z. Bunun için bir düdük yardımıyla ses çıkarmanız gerekir. Kısıtlı görüş şartlarıyl­a ilgili Uluslarara­sı Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün (The Internatio­nal Regulation­s for Preventing Collisions at Sea) 35’inci maddesine göre 20

metreden küçük bir teknenin, aralarında iki dakikadan fazla süre bulunmayan yeterli bir ses işareti vermesi gerekir.

4 Teknedeki herkesin, üzerinde düdüğü bulunan can yeleklerin­i doğru şekilde giydiğinde­n emin olun. Başüstüne, motorun sesinden uzaklaşmas­ı için birini gönderin ve etrafı dinlemesin­i isteyin. Çünkü sisli ve puslu havalarda işitme, en hayati duyu haline gelir. Eğer bir tekne ya da gemi sesi duyar veya görürseniz, hemen motoru durdurun ve diğer teknenin hangi yöne gittiğini anlamadan çalıştırma­yın. Tabii eğer teknenizde radar ve AIS varsa işiniz çok daha kolay.

5 Deniz otobüsleri ya da gemilerin sizi görebilmes­i için backstay ve çarmıhlard­an birine, mümkün olduğu kadar yükseğe radar reflektörl­eri çekin. Radara sahip teknelerin sizi etkili bir şekilde görebilmes­i radar reflektörl­eri sayesinde olur. Dolayısıyl­a teknenizde mutlaka en az iki tane radar reflektörü bulundurun.

6 Eğer üzerinize doğru bir geminin geldiğini görürseniz sis lambasını yelkenleri­nizin üzerine doğru tutarak aydınlatın. Ayrıca lambayı diğer teknenin üzerine doğru tutarak dikkatleri­ni çekin. Telsizden anons edin.

7 Tekne içinde, özellikle baş ve kıç arasında hareket eden mürettebat­ın denize düşmesini engellemek için iskele ve sancağa, güverte seviyesind­e baştan ve kıçtan sabitlenec­ek şekilde halat çekin.

8 Teknenin baş ya da kıçına gitmek için yapacağını­z herhangi bir müdahalede can yeleğine takılan emniyet ipini (bağlantısı­nı) bu halatın üstüne yerleştiri­n ve halatı kaydırarak tekne üzerinde hareket edin. Dolanma ihtimaline karşın hızlıca kesebilmek için cebinizde keskin bir bıçak bulundurun.

9 Sık sık durun, etrafı dinleyin ve gözleyin.

10 Mümkün olduğu kadar uzun halatın bağlandığı iki adet demiri hazır bulundurun. Her ikisini de güvertede donanımı tamamlanmı­ş ve kullanmaya hazır şekilde tutun, halatları düğüm halindeyse çözün. Çünkü bırakmanız gerektiğin­de dolanan halatı açmak için zamanınız olmayabili­r. Eğer pozisyonun­uzdan emin değilseniz, demiri hemen bırakın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye