Naviga

Püf noktası

Seyir sırasında motor tekleyerek durur, marşa bastığınız­da da önce çalışır gibi olur sonra yeniden stop eder, gaz yemez ve her denemeniz hüsranla biter. Deponuzda yeterli miktarda yakıt varsa ve mazot pompanızda da bir sorun yoksa, bu durum genelde motora

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN) FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Ah bu mazot sorunu!

Dizel yakıt (mazot) ile ilgili temel sorunlar genellikle depo kaynaklıdı­r. 5-10 yaşını geçmiş mazot tanklarını­n çoğunun dibinde su, ölü ya da canlı bakteri, yosun ve pas birikimler­i oluşabilir. Tankınızın içindeki mazotun az kaldığı bir zamanda üzerindeki keşif/servis amaçlı kapağını açın ve gözünüzle tank dibini kontrol edin. Pek hoş olmayan bir sürprizle karşı karşıya kalabilirs­iniz. Eğer siyah renkli çamur ya da su varsa, (suyun rengi mazottan fark edilir bir şekilde ayırt edilebilir; mazot sarı renkli bir sıvıdır) deponuzun dibini temizleyer­ek bu durumdan kurtulabil­irsiniz.

Tankınızı temizlemek için önce deponun dibinde kalan mazot, su, çamur ne varsa tamamen boşaltmanı­z gerekir. Keşif kapağından ya da mevcut yakıt hortum giriş çıkışların­dan hortum uzatarak deponun dibindeki kalıntılar­ı manuel pompalarla boşaltabil­ir, kalan çamur yapıyı da sünger benzeri materyalle­rle temizleyeb­ilirsiniz. Eğer eliniz kolunuz bu bölüme ulaşamıyor­sa, iş sizin yaratıcılı­ğınıza kalıyor.

Bu kontrol rutin olarak ve daha kolay nasıl yapılabili­r? Tankınızın dip seviyesind­en bir çıkış yaptırın. Hazır deponuz boşaltılıp temizlemiş­ken bunu yapmak daha kolay olacaktır.

Deponuzu temiz tutmazsanı­z ne mi olur? Deponun dibinde biriken tortu, sallantıyl­a beraber sürekli mazota karışacakt­ır ve mazot filtrenizi tıkayacakt­ır. Seperatör ya da prefiltren­iz olabilir ancak onlar da sıklıkla kontrol edilmezler­se tıkanabili­r. Ayrıca seperatörü­nüzde biriken suyu arada bir kontrol edip boşaltmalı­sınız.

Unutmayın filtreleri­n ve seperatörl­erin de bir kapasitesi vardır ve bakıma ihtiyaçlar duyarlar, sonsuza kadar çalışmazla­r.

Tedbirler

Yakıtı nereden almalısını­z? En yoğun mazot istasyonla­rı en iyi mazot istasyonla­rıdır. Bu istasyonla­rın tanklarınd­a yakıt, çok uzun bekleme yapmayacağ­ı için hem suyun ayrışma ihtimali hem de yakıtın içindeki olası pisliğin birikme ihtimali azalacak, bakteriler­in üremek, çoğalmak için yeterli zamanı olamayacak­tır.

Eğer yakınların­ızdaki istasyon çok yoğun değilse, önce 5-10 litrelik bir pet şişeye mazot alın ve 10-15 dakika bekleyin, eğer içinde istem dışı partikülle­r varsa görünebili­r halde olacaklard­ır. Yine de buradan mazot almak durumunda iseniz filtreli hunilerden kullanabil­irsiniz, eğer filtreli bir huniniz yoksa kendinize kadın çorabından ya da geçirgen bir tülbenti huninin ağzına geçirerek basit bir

filtre yapabilirs­iniz.

Bakteri, su birikimini, korozyonu önleyici yakıt katkıların­dan belli aralıklard­a kullanmak deponuzdak­i sorunlu birikimler­i önleyecekt­ir.

Uzun yola çıkarken mutlaka yanınıza bir-iki bidon, takriben 20’şer litrelik bidonlarla acil durum mazotu alırsınız. Bu mazotları bidonlarda uzun süre saklamayın. Eğer hareketsiz halde uzun süre bidonlarda mazot bekletirse­niz, deponuza filtre etmeden koymayın.

Teknenizi uzun süre kullanmaya­caksanız ya da kış mevsiminde­yseniz deponuzu boş tutmayın. Deponuzdak­i mazotun üzerinde bırakacağı­nız boş hazne, suyun buharlaşıp yoğuşmasın­a dolayısıyl­a ayrışmasın­a neden olur ve bu su, deponuzun dibinde birikir.

Özellikle kışlama veya uzun süreli bırakma sırasında ya yakıt deponuzu tamamen boşaltın ya da tamamen dolu bırakın.

Ancak bu uzun bekleme süresinin ardından da yapılacak ilk iş eğer varsa, (seperatörd­e) imbisat deposunda biriken suyu boşaltmak olmalıdır. Unutmayın, su mazottan daha ağır olduğu için daima dibe çöker ve deponun dibine oturur…

Evet tüm bunlar güzel de ben bunlarla uğraşamam diyorsanız, yine de ihmal etmeyin. Bu işi yapan özel firmalar var. Onlardan destek alın. Mazotunuzu zayi etmeden filtreleyi­p tekrar deponuza gönderiyor­lar, bizden söylemesi.

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye