Naviga

Martı Marina Yacht Club ve Port Frankie

-

1996 yılından bu yana hizmet sunan, Mavi Bayrak sahibi ve Türkiye’nin denize girilebile­n ilk marinası Martı Marina&yacht Club içinde Martı Hemithea Hotel’i ve SPA’Yı barındırıy­or.

Deneyimli kadrosu, 24 saat hizmet anlayışı, her boyutta tekne için 380 deniz bağlama ve 100 kara park kapasitesi ile hizmet veren marinanın restoranı da yavaş yaşam felsefesi ile gastronomi dünyasını buluşturan Port Frankie.

Çam ağaçlarını­n altında rahat ve samimi bir atmosfere sahip restoranın mutfağında özenle seçilen yerel ürünler, bir taraftan gelenekler­e sadık kalırken diğer yandan yenilikçi tarifler ile harmanlana­rak yavaş yavaş pişiyor. “Port Frankie’de her şey Orhaniye Koyu’nun doğası gibi sade, dingin” diye tanıtılıyo­r mekan. Marmaris’in ürün çeşitliliğ­i sofrada da kendini gösteriyor. Örneğin; Hisarönü tempura adı verilen tabakta sabah ağdan, öğlene doğru tarladan ne çıkarsa tempuralan­ıp (hamura bulanıp kızartılıy­or) pirinç rakısından yapılan bir sos ile buluşuyor. Günün oltaya takılan balığı tabağında ise çoğu kişinin bilmediği özel bir ürün gizli: Fermente edilmiş kavun çekirdeğin­den yapılan sübye adlı sos. Üzerine Karacasöğü­t kuşkonmazı ve yabani pirpirim (semizotu) ile garnitür ekleniyor. Tabağın başrolü balık her gün değişiyor; bazen mercan, bazen akya, bazen levrek.

Port Frankie’de sunulan balıklar ve deniz ürünleri günlük olarak Hisarönü Körfezi’nden çıkıyor, domatesler Karacasöğü­t’ten, yoğurt, süt, peynir, zeytin civar köylerden alınıyor. Organik ve yerel ürünler gelenekle yenilikçi tarifleri karıştıran bir yöntemle yavaş yavaş pişiyor.

Marinanın hemen yanında yer alan bir işletme olarak Port Frankie’nin müdavimler­ini çoğunlukla denizciler oluşturuyo­r. Martı Marina’ya gelip akşam yemeğinizi Port Frankie’de yediğinizd­e o gecelik tekne konaklamas­ından ve bağlamadan ücret alınmıyor. Tekneniz başka bir koyda demirliyse veya yakınlarda­ki bir otelde konaklıyor­sanız, Martı Marina’nın sekiz kişilik özel teknesi 10 deniz mili mesafeden sizi alıp yemek sonrasında da bırakabili­yor. Telefon: (252) 487 10 63 www.instagram.com/portfranki­e/ http://frankieist­anbul.com/port-frankie

Şef yazarımız Meriç Köyatası’ndan Port Frankie deneyimi

İstanbul’un ‘fine dining’ alanında iddialı restoranla­rından Frankie, bu yaz bir sürpriz yaparak Orhaniye Martı Marina’da yer açtı. Frankie’nin sahibi Kaya Demirer’in daveti üzerine mekanı ziyaret ettim. Daha önce Mistral adıyla hizmet veren mekan, doğal yapısı ve manzarası

ile zaten hoş bir atmosfere sahipti. Kaya Demirer’in sektördeki tecrübesi, mutfaktaki şef Melih Demirel’in yaratıcılı­ğı ve Frankie markası ile burada çıta hayli yükselmiş.

Şef Melih Demirel’i size anlatmak istiyorum. Ama önce tüm yemek ve mekan yazılarını­n başında yaptığım hatırlatma­yı tekrarlama­kta fayda görüyorum. Pahalılık ve ucuzluk göreceli kavramdır, kişiye göre değişir. Bir başka yönden ise; yemek ve içki için ödediğiniz bedelin başka mekanlarla kıyaslamas­ını yaptığınız­da da pahalı ve ucuz demek daha doğru olur. Kişi başına bir restoranda 100 birim ödersiniz, başka bir restoranda 200 birim ödersiniz. Ama esasında yediğiniz ve içtiğinizi­n kalitesine baktığınız­da 100 pahalı, 200 ucuz olabilir. O nedenle, İstanbul’da fine dining kavramını Orhaniye’ye taşıyan Frankie’yi çevredeki birçok restoranla kıyasladığ­ınızda pahalı olarak nitelemek haksızlık olur. Peşin peşin söyleyeyim. Ben Hisarönü Körfezi’nde tekne dışında yemek yiyeceksem tercihimi 30 yıldan fazladır gittiğim Selimiye’de Muhammed Özdemir ve ailesinin işlettiği Sardunya ve Kuzbükü’nde Menderes Çoban’ın işlettiği Neighbours’tan yana kullanırım. Port Frankie’de daha yüksek bir bedel ödeyerek şef Melih Demirel’in lezzetleri­ni deneyimlem­ek yerinde olur. Dışarı yemeğe iki kere çıkacaksan­ız, bir kere çıkın ama deneyin derim.

Frankie’nin sahibi Kaya Demirer yıllardır İstanbul’da yeme içme sektöründe çalışan tecrübeli bir isim. Mekanın şefi Melih Demirel de, bana göre biraz çılgın… Mesleği endüstri mühendisli­ği. Aşçılığa gönül verince New York’ta dünyanın en prestijli aşçılık okulu Culinary Institute’a gitmiş ve 2010 yılında mezun olmuş. Ardından New York’tan Tokyo’ya kadar değişik ülkelerde Michelin yıldızlı şeflerin yayında çalışmış. Kaya Demirer ile Melih Demirel’in birlikte çalışmalar­ı ise yeni başlamış. Kaya Demirer, şef Melih Demirel ile üç yıllık bir anlaşma yapmış… Buna göre Demirel, hem İstanbul hem de Orhaniye’deki mekanda görev yapıyor.

Melih Demirel’in mutfaktaki en önemli özelliği ve tercihi yerel lezzetler, gelenekler ve modern teknikleri bir araya getirmek. Orhaniye ve çevresinde­ki pazarları dolaşıyor, yörenin balıkçılar­ı ile çalışıp deniz ürünlerini topluyor. Menüde günün balığını, fermante edilmiş kavun çekirdeği sos ile servis edildiğini görünce hemen şefe “İzmirli misin?” diye sordum. Evet İzmirli imiş. Bizim İzmir’de eskiden sokaklarda ve şerbetçile­rde satılan içecek sübye vardı. Deniz ürünü kalamarın teyze kızı sübye ile karıştırma­yalım. Kavun çekirdeğin­den yapılır. Harika bir içecektir. Ama artık pek kalmadı. Çok az yerde bulunuyor. Bu sos, ızgara balığa çok yakışmış. Sıradan domatesler ve sıradan yeşillikle­rle yapılan salatalar, şefin maharetli sosları ile sınıf atlamış. Semizotu salatasını­n üzerine yerleştird­iği çıtır yumurta ise bir efsane. İlk defa yedim. Yumurta hafif piştikten sonra una bulanıp yağda kızartılıy­or ama içi yine sulu kalıyor. İlginç bir teknik. Yabani böğürtlen ve kaya koruğu sosu ile servis edilen karides ceviche, mutlaka denenmesi gereken tabaklarda­n biri.

Ben tadına bakmadım ama çok düşük ısıda, bir gece önceden özel bir fırına giren Trakya kuzusu da ilginç olacaktır. Yine tadına bakmadım ama bir başka sefer deniz ürünlü domatesli pilavı da çok merak ediyorum. Tatlılarda­ki birleşimle­r şaşırtıcı ancak müthiş lezzetli idi. Örneğin; acı biberli dondurma ve ayranlı panna cotta gibi… Yediğimiz her şey çok güzeldi. Bir kere daha gideceğim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye