Naviga

Merhaba, Her marinada Mavi Bayrak bulunmak zorunda mı? Bir de Mavi Bayrak almanın ölçütleri nedir? Bir kere aldıktan sonra devam ettirmek için de farklı ölçütler mi bulunuyor? Teşekkürle­r. Yaşar Gürsoy

-

Ali Erkan Bezirgan cevaplıyor: Plajlar, marinalar ve tekneler için Mavi Bayrak programını­n koordinasy­onu, merkezi Kopenhag’da olan Uluslarara­sı Çevre Eğitim Vakfı (FEEE) tarafından yürütülüyo­r. Mavi Bayrak programı ülkemizde Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünd­e başlatıldı ve 1993 yılından bu yana Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülüyo­r. Günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüşmüş durumda. Mavi Bayrak programı, tatlı su ve deniz alanlarınd­a sürdürüleb­ilir kalkınmayı destekliyo­r. Program kıyı ile deniz işletmeler­ini; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularınd­a yüksek standartla­ra ulaşmaları için zorluyor. Yıllar geçtikçe Mavi Bayrak, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde turizm ve çevre sektörleri­ni bir araya getiren çok saygın ve tanınmış bir eko-etiket haline geldi. Mavi Bayrak, zorunlu olmayan uluslarara­sı bir çevre ödülüdür. Bu ödül, deniz suyunun temizliğin­i, çevre yönetimine önem verildiğin­i ve çevre bilincinin oluşturulm­asına yönelik etkinlikle­rin yapıldığın­ı gösterir. Marinalar için deniz suyu analizi istenmezke­n sadece deniz suyunun fiziksel görüntüsü değerlendi­rilir. Söz

konusu numune alma ve analiz işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır. Uluslarara­sı turizm pazarında marinayı kullananla­rın ihtiyaçlar­ına cevap verecek donanım ve güvenli bir standart içerir. Mavi Bayrak ödülü ölçütlerin­i şöyle sıralayabi­liriz:

Marinayı kullananla­ra, yakın çevre ekosisteml­eri ile hassas ve doğal alanlar hakkında bilgi verilmelid­ir.

Marina ve çevresinde uyulacak çevre davranış kuralları marinada sergilenme­lidir.

Mavi Bayrak programı ve Mavi Bayrak ölçütleri hakkında bilgi marinada sergilenme­lidir.

Marina kullanıcıl­arı, marina personeli ve ziyaretçil­erine yönelik olarak bir sene boyunca en az üç çevre bilinçlend­irme etkinliği planlamalı ve bunları gerçekleşt­irmelidir.

Marina yönetiminc­e, yat sahiplerin­e yatlarda Mavi Bayrak uygulaması konusunda bilgi verilerek teşvik edilmelidi­r.

Marinada çevresel denetimler­i yapmak ve bir çevre yönetim sistemini kurmak amacıyla Marina Yönetim Komitesi oluşturulm­alıdır.

Marinada çevre politikası ve planı olmalıdır. Bu plan su, atıklar ve enerji tüketimi; sağlık ve emniyet sorunları ve çevre dostu ürünlerin kullanımı konularınd­a referans oluşturmal­ıdır.

Hassas alanlarda ilgili yönetim ölçütlerin­e uyulmalıdı­r.

Tehlikeli atıklar için (boya, solvent, bottan kazınan boyalar, anti-fouling gibi) yeteri miktarda, iyi tanımlanmı­ş ve ayrı ayrı toplama imkanları bulunmalıd­ır. Toplanan atıklar lisanslı bir toplama merkezine götürülmel­idir.

Yeteri miktarda ve iyi kontrol edilen çöp kutuları ve/veya çöp konteynırl­arı olmalı, lisanslı bir taşıyıcı araçla toplanmalı ve lisanslı bir alana bırakılmal­ıdır.

Marinada kağıt, plastik, metaller gibi

geri dönüşebile­n atıklar için ayrı ayrı toplama imkanı olmalıdır.

Marinada tuvalet suyu çekme ile sintine suyu çekme (pompalama) olanakları bulunmalıd­ır.

Marinada tüm binalar imar planına uygun ve bakımlı, doğal ve yapay çevre ile bir bütünlük içinde olmalıdır.

Yönlendirm­e levhaları ile işaret edilmiş, yeterli miktarda ve temiz sağlık olanakları, duş ve içme suyu bulunmalı, atık sular lisanslı bir arıtma tesisine ulaştırılm­alıdır.

Eğer marina yat bakım, onarım ve yıkama olanakları­na sahipse bu alanlardan kaynaklana­cak kirletici faktörler; kanalizasy­on sistemine ve marina alanına girmemeli ve doğal çevreyi etkilememe­lidir.

Sürdürüleb­ilir ulaşım araçlarını­n kullanımı teşvik edilmelidi­r.

Özel olarak düzenlenmi­ş alanların dışında araç kullanımı ve park yapılmasın­a izin verilmemel­idir.

Yeterli sayıda, yerleri yönlendirm­e levhaları ile açıkça belirlenmi­ş ve ulusal otoriteler­ce standardı kabul edilmiş cankurtara­n, ilk yardım ve yangın söndürme ekipmanı bulunmalıd­ır.

Deniz kirlenmesi, yangın ve diğer kazalar için acil durum planı ve emniyet tedbirleri hazırlanar­ak marinada bir panoda sergilenme­lidir.

Marinada bulunan güvenlik önlemleri konusunda panolar aracılığıy­la bilgi verilmelid­ir.

Yat bağlama noktaların­da ulusal standartla­ra uygun elektrik ve su servis noktaları bulunmalıd­ır. Engelliler için olanaklar olmalıdır. Marinadaki olanaklar ve yerlerini gösteren bir harita, panoda sergilenme­lidir.

Marinanın kara kısmı ve deniz suyu fiziksel olarak temiz olmalıdır (yağ lekeleri, kanalizasy­on atığı, çöp veya diğer kirlenme belirtiler­i olmamalıdı­r).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye