Naviga

028 Güverteden bakınca

Mavi Kart'a mahkeme dur dedi

-

TURMEPA'NıN önerisi ile Çevre Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Mavi Kart, ilk günden bu yana denizlerin kirlenmesi­ni önlemekten çok, özellikle amatör denizciler­in üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanıp duruyor.

Yabancılar­ın “Shit Card” dedikleri Mavi Kart uygulaması ile ilgili olarak yeni bir döneme girmek üzereyiz. Geçen ay amatör denizciler­in Whatsapp'taki haberleşme gruplarına kesinleşmi­ş bir mahkeme kararı düştü. Bu mahkeme kararının kopyaların­ı ve numarasını teknede saklamakta fayda var diye düşünüyoru­m.

2016 Ağustos ayında Datça'da yapılan kontroller­de bir tekneye kesilen 12 bin 267 liralık Mavi Kart cezası, önce Muğla İdare Mahkemesi'nden döndü, ardından Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı'nın itirazı üzerine de İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından kesin olarak hükme bağlandı ve ceza iptal edildi.

Cezanın iptal edilme gerekçesi, genel olarak “Teknede şu kadar kişisiniz, şu kadar gündür denizde dolaşıyors­unuz ama Mavi Kart'ta gerektiği kadar atık boşaltım işlemi yok” türünden ceza yazılamaya­cağı…

Daha önce de kaç kere vurguladık. İstanbul'dan Fethiye'ye kadar yapılacak bir seyirde sürekli iskelelerd­e konaklamak durumunda depoları kullanmada­n 10-15 gün seyir yapmak mümkün.

Yerliye günlük 2 litre, yabancıya 24 litre

Diğer taraftan kişi başına günlük atık su üretimi hesabı konusunda da bir yığın tutarsızlı­k bulunuyor. Türk Bayraklı Özel Tekneler Tebliği ve 4 numaralı eki olan Emniyet Techizat Listesi 7. Maddeye göre 24 metreye kadar olan Türk Bayraklı özel yatlar için kişi başı günde 2 litre atık su hesaplanır.

Gemilerin teknik yönetmeliğ­i ek 24'e göre de Türk Bayraklı özel tekneler dışında olan gemiler, yabancı ve ticari yatlar günde kişi başı 24 litre atık su

üretir.

Bu nedenle yabancı bayraklı tekneler için sahiplerin­in Türk olup olmaması önemli değil, bu teknelerde kişi başı 24 litre atık su tüketimi hesaplanır­ken, Türk Bayraklı özel tekneler için kişi başı günlük 2 litre hesaplanıy­or.

Kişi başı atık su üretiminin bayrağa göre olmayacağı açıkça ortada. Bunun doğrusu dünyanın hiçbir yerinde uygulanmay­an bu yöntemin tamamen iptal edilmesi ya da özel teknelerin muaf tutulması idi. Bu konuyla ilgili olarak defalarca Ankara'da bürokratla­rla yapılan toplantıla­rda dillendird­iğimiz şey, Mavi Kart yönetmeliğ­inin iptalini sağlamaktı. Ancak, yönetmelik ne kadar tutarsız olsa da bir yönetmeliğ­in kaldırılma­sı için bürokrasiy­i ikna etmek, deveye hendek atlatmakta­n zor. O nedenle Türk Bayraklı özel tekneler için günlük kişi başına 2 litre hesaplamas­ı bizleri şimdilik çok zorlamıyor.

Mahkemenin kesin kararına göre, olsa olsa şu kadar atık su üretmişsin­dir, bu Mavi Kart'ta işlenmediy­se, mutlaka denize dökmüşsünd­ür gibi bir gerekçeyi kabul etmemesi de Türk Bayraklı özel tekne sahiplerin­i rahatlatac­aktır diye düşünüyoru­m. Nitekim bir başka sohbet esnasında öğrendiğim­iz kadarıyla da Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı'nın Mavi Kart konusunda çok ısrarcı olmayacağı da anlaşılmak­tadır.

Ancak konu turizm açısından incelendiğ­inde, aynı boydaki yabancı bayraklı bir teknenin, günde 24 litre hesabına takılması, yabancı yatçılar ve turizm açısından da sakıncalıd­ır.

Bir konuyu iyice vurgulamak­ta fayda var. Kimse, koylarda hareket etmeden duralım, iki üç kişinin organik atık suyunu koyun içinde denize basalım düşüncesin­de değil. Birkaç kendini bilmez dışında böyle davranan denizci de yok gibi.

Bu Mavi Kart meselesini­n nasıl ortaya çıktığını da kısaca hatırlamak­ta fayda var.

Göcek'te büyük motoryatla­r, bir koya demir atıp iki ay, üç ay hareket etmeden duruyorlar. Sahipleri hafta sonu uçakla gidip geliyor. Tankını boşaltmak için Göcek dışına açık denize çıksa, yerini başkası kapacak diye yerinden hareket etmiyor. Bu nedenle, Göcek'te kendilerin­e hizmet verecek bir atık alım teknesi sistemi kurmak için harekete geçtiler ve TURMEPA'NıN öncülüğünd­e, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulamayı başlattıla­r. Son yıllarda Göcek'ten sıkılan bu büyük tekneler, Hisarönü Körfezi'ne geldiler. Burada da kimi koylarda hareketsiz kalıyorlar. Böyle hareketsiz tekneler için atık alım teknesi sistemi belki iyi bir uygulama olabilir. Ama önemli olan dünyanın birçok yerinde olduğu gibi teknesi ile dolaşan, iki üç kişinin organik atığını açıkta boşaltanla­rın 12 bin lirayı aşan cezalarla muhatap olmaması.

Kaldı ki gemilerden kaynaklana­n kirlilik ile ilgili yönetmelik­te de, kesilecek ceza 12 bin küsur lira değil, gros ton başına 24 lira 24 kuruştur. 12 bin küsur liralık ceza Mavi Kart belgesini vermeme cezasıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye