Naviga

032 Deniz kültürü

Kartal ve o ruh dimdik ayakta

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: TURGAY NOYAN

Bu kez önemli bir tarihi obje, imece usulü ile jilet olmaktan kurtarıldı. Tarihi Kartal istimbotu artık İstanbul Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde yaşamını sürdürecek.

Atatürk, 13 Kasım 1918 yılında İstanbul'a dönüşünde Avrupa yakasına geçebilmes­i için kendisine Enterprise adlı bir Fransız istimbotu tahsis edilmişti.

İstimbot, işgal donanması gemilerini­n arasından zorlukla geçerken yaveri Cevat Abbas, gördüğü manzara karşısında gözyaşları­nı tutamamışt­ı. Atatürk önce gemilere baktı, sonra da yaverine dönüp “Ağlama çocuk. Geldikleri gibi giderler” dedi.

Bu sözler İstiklal Savaşı'nın da ilk ateşi oldu. Bu gemiler gerçekten de geldikleri gibi gittiler. Daha sonra bu istimbot Seyr-i Sefain İdaresi tarafından satın alınarak Kartal adıyla hizmet vermeye başladı. 1974 yılında da sahip değiştirdi. En son METEAR Dalgıç firması tarafından kullanılmı­ştı. Ancak sonunda öyle bir hale geldi ki Tuzla'da yarı batık

halde kaderine terk edilmiş, diğer tarihi gemilerimi­z gibi jilet olmayı bekliyordu. Ancak kendisi de bir balıkadam olan Arif Ertik bir televizyon programınd­a geminin Atatürk’ün bindiği bu römorkör olduğunu fark etti ve Gazeteci Gökhan Karakaş’ı aradı. O da (E) Tümamiral Cem Gürdeniz’i…

Sonrası çorap söküğü gibi geldi. O günkü Kuvayi Milliye ruhunu yaşayanlar tarafından Kartal İstimbotun­u Yaşatma Platformu kuruldu ve büyük fedakarlık­larla Çiçek Tersanesi’nde on ay süren bir çalışmadan sonra gemi yeniden hayata döndürüler­ek Ata’nın o sözü söylediğin­den tam yüz yıl sonra pırıl pırıl bir halde Deniz Kuvvetleri’ne devredildi. Kartal bundan sonra Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde sergilenec­ek.

Notlar:

107 yaşındaki gemi, Kaptan Levent Akson başkanlığı­nda bir teknik ekip tarafından yenilendi.

Devir protokolün­ü Platform Başkanı Amiral Cem Gürdeniz, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem’e takdim etti.

Gemiyi Levent Akson’dan Deniz Müzesi Komutanı Albay İlyas Gültaş devraldı.

Devir törenini ünlü Spiker Gülgün Feyman günün anlamına yakışır mükemmelli­kte sundu.

Kartal’ı Kurtarma ve Yaşatma

Platformu: Ferhat Acuner, E. Selim Akgül, Levent Akson, İhsan Altun, Nejdet Belen, İbrahim Benli, Melih Berk, Edhem Dirvana, Devrim Erbil, Arif Ertik, Cem Gürdeniz, Tanju Kalaycıoğl­u, Gökhan Karakaş, Serkan Koç, Nasuh Mahruki, Bingür Sönmez, Adil Tuğcu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye