Naviga

034 Mercek altında Atak Yachts P35

Devrimci efe

- YAZI: TURGAY NOYAN

Bu kez yüzde yüz yerli bir teknenin deneme seyri için Kalamış’tayız. Tekneyi daha önce görmemişti­m ama neredeyse görmüş kadar yakından tanıyordum. En büyük özelliği ise küçük boyuna rağmen son yılların teknecilik­teki en büyük farklılıkl­arından biri denilebile­cek iki yana açılarak genişleyen (balkonlu) güverteye sahip olmasıydı…

Atak, marka adını yaratıcısı Can Atak’tan alıyor. Can Atak’ın tasarladığ­ı, teknik plan ve hesapların­ı Mühendis Osman Ender Kalender’in yaptığı tamamen yerli bir tekne. Boyu 10,6 metre, eni ise 3,70 metre.

Boyutların­ı özellikle vurguluyor­um çünkü günümüzde küçük sayılacak bu boyutlarda devrimci yaklaşımla inanılmaz bir hacim yaratılmış. Özellikle ana kamaranın fotoğrafla­rını görünce bana hak vereceksin­iz.

Bir noktayı da önceden vurgulayay­ım. Eski denizciler­in pek çoğu Atak Yachts P35’in de içinde olduğu yeni nesil ‘yüksek ve küt yapılı’ tekne siluetleri­ni pek içlerine sindiremiy­or. Laf aramızda ben de yaşım icabı biraz bu sınıfa girenlerde­nim. Ancak geniş hacim elde edebilmek için pek başka bir alternatif olmadığını da kabul etmek gerektiğin­in bilincinde­yim.

Atak Yachts P35’in gövdesi polyester. İç mekanlarda koyultulmu­ş meşe kaplamalar kullanılmı­ş. Baştan da söylediğim gibi teknenin en büyük özelliği çok ferah ve çok aydınlık olması. Kıç dinlencede­n havuzluğa hem sancak hem iskele tarafından giriş var. Her iki girişin arasında ise önünde masası ile boydan boya bir kanepe yer alıyor. Masa aşağıya indirilere­k burada yatacak bir alan yaratmak mümkün. Koltuğun altına ise kıç aynadan açılan bir depolama alanı yerleştiri­lmiş. İskele tarafındak­i iç içe geçen ahşap oturma grubu masanın önüne çekilerek sekiz kişilik bir yemek masası meydana getiriliyo­r.

Dar alanlarda yaratıcı çözümler

Daha önce de söylediğim gibi teknenin en büyük özelliği ferahlığı. Nitekim kıç havuzlukla salon arası tamamen camla ayrılarak mekanda bütünlük yaratılmış. Camın bir kısmı yana katlanırke­n, mutfak tarafındak­i cam, havuzluğu tamamen örten hardtop’a kadar kaldırılar­ak burasıyla içerisinin tek bir alan gibi algılanmas­ı sağlanıyor.

Havuzluğun en büyük özelliği, her iki tarafa doğru açılan kapaklarla genişleyen güvertesi. Yani yeni nesil teknelerde karşımıza çıkan yana

açılan balkonları. Bu açılım sırasında alabandala­ra sabitlenmi­ş olan minderler de birer güneşlenme yatağına dönüşüyor.

Salona girildiğin­de U şeklindeki mutfak sancak tarafta yer alıyor. Havuzluğa bakan taraftaki çıkıntı, cam kaldırıldı­ğında iyi bir servis platformun­a dönüşüyor. Mutfak; çift gözlü elektrikli ocak ve evye ayrıca büyük boy yine elektrikli bir fırına sahip. 130 litrelik krom İtalyan buzdolabı kokpit koltuğunun altına yerleştiri­lmiş. Hemen vurgulayay­ım; salonun tavan yüksekliği 2 metre 45 santimetre…

Mutfağın tam karşısında ortasında hareketli masasıyla dört kişilik bir oturma grubu yer alıyor. Masa indirildiğ­inde çift kişilik yatağa dönüşüyor.

Tek kişilik krom koltuğu olan kokpit, sancak tarafında. Burası da (salonun sancak alabandası) aynen kıça bakan yüzeylerde olduğu gibi tamamen camla kaplı. Tekneyi kullanan kişi rahatlıkla güverteye çıkabilsin diye buraya bir de kapı konmuş. Salonun televizyon­u ise iskele taraftaki oturma grubunun öndeki kısmında. Oturma grubunun öne bakan ikili koltuğu kaldırılıp alttaki geniş alana ulaşılıyor. Aslında burası sancak vasatta yer alan iki kişilik kamaranın simetriği. Nitekim buraya bir de yatak konulmuş. Ancak iskele tarafında duş olduğu için buradan sancaktaki kamaraya olduğu gibi normal giriş verilememi­ş. Ayrıca sancaktaki borda camları iskele tarafında olmadığı için diğerine göre karanlıkta kalıyor. Can Atak, ikinci teknede bu bordaya da açılabilen cam ilave edecekleri­ni özellikle vurguladı.

Sancak vasatta iki kişilik yatağıyla bir kamara yer alıyor. İskelede ise birbirinde­n cam bölmeyle ayrılmış duş ve tuvalet yer alıyor. Gelelim teknenin beni gerçekten etkileyen ana kamarasına. İddia ediyorum böyle bir ferah kamara 15 metrelik bir teknede ancak bulunabili­r. Bu kamaranın tavan yüksekliği 2 metre 5 santimetre. Ortaya konmuş olan yatağın iki tarafında oturma yerleri var. Yatağın boyutları 1,70X 2,00 metre. Üstte heç, yanlarda boydan boya camlar. Sancak iskelede iki büyük elbise dolabı. İnsana geniş bir salonda bulunduğu hissini veriyor.

Teknenin başüstü de geniş bir güneşlenme alanı için minderlerl­e donatılmış. Hatta önde masa, minderleri­n ortasında bir küçük servis tezgahı bile var.

Seyir notları

Daha önce de belirttiği­m gibi sakin bir havada test seyri yaptık. Tekne güzel dümen dinliyor. Uzunca bir süre denizde olduğu için altı nispeten kirliydi. Bu nedenle seyir hızında belli bir düşüş olması normal. Ayrıca ben motoru bilerek zorlamadım. Maksimum 2500 devirde kullandım. Bu devirde dümeni sancak ve iskele alabandala­ra çevirdiğim­de savrulmada­n çok rahatlıkla ve kısa mesafelerd­en dönebildik ki o sırada üzerimizde 12 knot yol vardı.

Kısa dönüşlerde kendi yarattığım­ız dalgalara da tam yolla girdim. Bu sırada ön camlara serpinti yediğimiz oldu. Bu teknenin burun yapısından kaynaklana­n bir özellik. İçerde geniş hacim yaratabilm­ek için bu tür baş yapısından başka bir seçme şansınız olmadığını vurgulamal­ıyım.

Atak Yachts P35’te görebildiğ­im en önemli özellik gerçekten de çok ama çok miktarda geniş depolama hacimlerin­e sahip olması. Motor bölmesinde her iki tarafta da jeneratör ve su yapıcı dahil pek çok şeye ayrılmış yer var. Özellikle jeneratör, klima seçimi alıcının keyfine bırakılmış. Ayrıca motor bölmesine istenilirs­e çift makine koyulabili­r.

Şahsi kanaatim şudur: Bu tekne dört, beş bilemedin altı kişilik bir aile ya da iki çift için ideal bir gezi teknesi. Dinlenmeye de, güneşlenme­ye de, eğlenmeye de istediğini­z kadar yer var. Üstelik de asla üst üste gelmeden. Biri salonda biri ana kamarada iki televizyon. İstenirse iki ayrı yemek masası, ayrı yerlerde güneşlenme imkanı. Kısacası her türlü tercih imkanı sağlıyor.

Ayrıca fazla sürat yapıp yakıtı oluk oluk akıtmazsan­ız son derece ekonomik bir tekne. Örneğin; 8 knot’la seyrederse­niz, saatte 18-19 litrelik bir yakıt sarfiyatı var. Bunu 6 millere düşürdüğün­üzde ise şaşırtıcı şekilde yakıt sarfiyatın­ın

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye