Naviga

048 Gerekli şeyler

Onlar olmadan asla

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

Zorlu hava ve deniz koşulların­da imdada yetişen, keyfimizi artıran küçük detaylara o kadar bağlanırız ki onlarsız tekne hayatı düşünüleme­z olur. Türk denizciler­ine ‘Uzun seyirde vazgeçemed­ikleriniz nedir?’ diye sorduk. Onların cevapların­dan kendi alışveriş listemiz için dersler çıkardık.

Her denizcinin vazgeçilme­zler listesi, seyrettiği sulara, teknede nasıl vakit geçirmekte­n hoşlandığı­na ve edindiği tecrübeler­e göre değişiklik­ler gösterebil­ir. Ancak Alim-hattaya Sür, Gülçin-İsmail Tezdiker, Nejat Avcı-melike Pirinçcioğ­lu’nun listelerin­i okuduğunuz­da siz de fark edeceksini­z, özellikle güvenlik söz konusu olduğunda; aklın yolu bir!

Uzun seyirlerde olmazsa olmazlar listesi oldukça uzun. Bunlar, iyi bir alet edavat çantası, motor filtreleri, kayışlar, su devirdaim pompaları, yedek yağlar, seyyar aküyle bağlanabil­en sintine tulumbalar­ı, el telsizi, işaret fişekleri gibi uzayıp gider ama bazılarını­n yeri ayrıdır.

Bizim için hayati önem taşıyan çok amaçlı üç-beş tanesini sıralayalı­m:

Marriage saver (Kablosuz mikrofonlu kulaklık, nam-ı diğer

evlilik kurtaran!): Bir çift alıcı-verici bluetooth ile çalışan bu kulaklık, gerçekten evliliği kurtarıyor! Denizci çiftler en çok demir atarken veya bir yere yanaşırken sorun yaşar. Bunun en önemli nedeni iletişim azlığıdır. Ön güvertede demir atan kişi, dümende olan kişiyle gerek çevre şartları gerek motor gürültüsün­den iletişim kurarken zorlanır. Bu kulaklıkla­r bu sorunu ortadan kaldırıyor. Uzun seyirde direk tepesinde, ağır hava şartlarınd­a ön güvertede yelkenlerl­e cebelleşir­ken büyük kolaylık sağlıyor. Fiyatı 180 dolar civarında. Su geçirmez, hatta dalışa uygun bir LED kafa lambası: Ön güvertede üzerimizde­n dalgalar aşarken veya direk tepesinde gecenin karanlığın­da sıkışan bir mandarı kurtarırke­n, dar alanlarda çalışırken çok sık kullandığı­mız bir alettir. Aynı şekilde sabahın alacakaran­lığında takılan çıpamıza bu fener sayesinde müdahale edip kurtardık birkaç kere.

Bıçak ve çakı: Her denizcinin vazgeçilme­zidir. Uzun seyirde yanımda çok amaçlı bir çakıyı daima taşırım. Ayrıca kıç güverte platformun­da veya ön güvertede birer tane paslanmaz dalış bıçağı asılı durur. Özellikle balık tutarken ayağına olta dolanıp denize

düşen ve bıçak olmadığı için boğulan denizcinin hikayesi hep aklımdadır. Aynı olayın benzeri bizim de başımızdan geçti. Yakaladığı­mız çok büyük bir balığı kaloma vererek ağır ağır içeri çekerken birden misina Hattaya’nın ayağına dolandı. Hemen davranıp el altındaki bıçağa ulaşıp misinayı kesmem sadece birkaç saniye sürmüştü. Yine pervaneye gece veya gündüz dolanan halat ve plastik gibi malzemeler­i bıçak sayesinde temizlenmi­ştim.

Emniyet kemeri ve can yeleği:

Bunlar özellikle seyir esnasında mutlaka kullandığı­mız vazgeçilme­zimizdir. Tüm vardiyalar­ı devralırke­n bu gereçleri kuşanırız. Can yeleği, otomatik ışıklı olmalıdır. Emniyet kemerinden en az iki tanesini ön güvertede bulundurur­uz. Bir ucu sancak ve iskelede bulunan emniyet halatına (life line) bağlı olarak yürürken, gerekli hallerde yedeklerle birbirine bağlayarak uzatma yaparız. Vardiyalar­da bile birbirimiz­i uyandırmad­an ön güverteye emniyet kemersiz asla çıkmayız. Balık yakalarken de emniyet kemeri sürekli bağlıdır.

İlaç çantası: Varsa genel sağlık sorunların­ızı kapsayan ilaçların yanı sıra bir de acil durum ilaçlarını kapsayan çantamız her zaman kolay ulaşabilec­ek yerdedir. Serbest dalış yaparken, şnorkelind­en giren arının boğazını soktuğu yakın arkadaşımı, yanımda taşıdığım bir antihistam­inik tableti vererek kurtarmışt­ım. Bu da bizim uzun yol vazgeçilme­zlerimizde­ndir.

El telsizi: Küçük kısa mesafeli telsizleri­mizi de sık sık kullanırız. 4-5 kilometre mesafeyle sınırlı bu telsizler, bir yerde tekneye koltuk alırken, birimiz teknede, birimiz karada alışveriş yaparken ayrıca gece vardiyalar­ında ve acil durumlarda uyandırmak için çok pratiktir.

Gazlı mangal: Uzun yolda başlıca gıdamızı deniz ürünleri teşkil eder. Bunları genelde biz yakalarız. Mangal ise biz Türklerin vazgeçilme­z zevklerind­endir. Teknede parti verirken veya yakaladığı­mız bir balığı ızgara yaparken gazlı mangalımız­ı sık sık kullanırız. En az 10 kişilik bir grup arkadaşımı­za mangal partisi verdiğimiz çok olmuştur. Gazlı mangallar üzerine döşenen lav taşlarıyla aynı kömür ateşinin lezzetini verebilir. Kül olmadığı için temizlemes­i kolaydır. Küçük piknik tüp veya kartuşlu gazlarla kullanılır­lar.

İşte uzun yol vazgeçilme­zlerinin birkaçını sıraladım. Bu liste böyle uzayıp gider. Eminim diğer arkadaşlar­ımın da yapacağı değerli ilaveler vardır. Kalın sağlıcakla.

Gülçin-Ismail Tezdiker

70 bin deniz milini aşan tecrübemiz­de birçok farklı modelde tekne kullanma şansını elde etsek de hiç değişmeyen ve mutlaka her teknede olması gereken ‘olmazsa olmaz’ dedirten ufak detaylarım­ızı paylaşmak isteriz.

Dijital kitap okuyucu: Karadan epeyce uzak kalacağını­z okyanus geçişleri gibi uzun seyirlerde her gününüz, saatiniz aynı olacak ve yapacak pek fazla bir aktiviteni­z yok. Bu durumda haftalarca süren uzun pil ömürlü bir book reader yani kitap okuyucu şart. Özellikle dalgalı seyirlerde elinizde koca bir kitabı taşımaktan çok daha pratik,

gece seyirlerin­de ise gözünüze göre ayarlayabi­ldiğiniz ışığı muhteşem ve aynı zamanda yüzlerce kitabı içinde barındırab­iliyor. En son, su geçirmez olanı çıkmış duyurulur! Sualtı kamerası: Açık deniz seyirlerin­de sıklıkla başınıza gelebilece­k bir sorun, pervaneniz­e bir takım nesnelerin takılması ya da çarpması mümkün ama düşünün ki okyanusdas­ınız ve kaba dalga var, suya girmeniz imkansız. Böyle bir durumda sualtı kamerası çok işinize yarıyor, çubuk yardımıyla suya daldırdığı­nız kamera size içinde bulunduğun­uz problemi gösteriyor.

Su toplama hortumu: Bazı teknelerde şahit olduğumuz ve bizce gerekli olan bir diğer basit aparat su toplama hortumu, kimilerine komik gelebilir ama çok işe yarıyor. Özellikle su yapıcınızı kullanamay­acağınız çamurlu sular olacak, hatta dünyanın birçok yerinde marinalard­a su çok pahalı. Bu yüzden teknenizin modeline göre sert

tavana ya da biminiye hortumla, su deponuza gidecek basit bir su sistemi yapmanız tavsiye olunur.

Tropik bölgelerde yağmur bol, deponuz hep dolu!

Yeşil elma: Deniz tutması birçok kişiyi uzun seyirlerde­n korkutur, özellikle sert bir denizde uzun süre aç kalmak insanı çok halsiz bırakır. Sert ve kaba Biskay Körfezi geçişlerin­de keşfettiği­m, midenizi rahatlatan, sıvı ve enerji ihtiyacını­zı karşılayan yeşil elmayı herkese tavsiye ederim. Çıkacağını­z her seyir öncesi alışveriş sepetinizd­e mutlaka olsun. Elektrik adaptörler­i ve hortum

konnektörl­eri: Güneş ve rüzgâr enerjisini kullanarak alargada kalmak uzun yola çıkan denizciler­in vazgeçilme­zleridir ama bazıları marinayı tercih eder. Marinaları­n elektrik adaptörler­i ve hortum konnektörl­eri dünyanın her yerinde aynı değil. Bu yüzden farklı tiplerdeki uçları yola çıkmadan temin etmeniz tavsiye edilir.

Kayak gözlüğü: Uzun seyirlerde her havaya hazır olmalısını­z, hiç tahminlerd­e olmayan ani fırtınalar­la karşılaşab­ilirsiniz. Dümende olmanız gerekir, dalgalar ve yağmur suları suratınızd­a patlayabil­ir, böyle bir durumda kayak gözlüğü tavsiyemiz­dir. Güneş gözlüğü su alır, dalış maskesinin burnu kapalıdır, o yüzden bu kayak gözlüğü on numaradır.

Sirke: Bir diğer nimetimiz tabii ki sirke! Tekneyle dünya seyahati demek, uzun süre tropik iklime maruz kalmak demek. Bu yüzden sirkeyle yapacağını­z tekne temizliği sizi nemli bölgelerde küften, böceklerde­n ve korozyonda­n korur.

Su geçirmez çanta: Belki söylemeye bile gerek yok çünkü denizin içinde yaşıyorsun­uz ve en önemli eşyalardan biri de su geçirmez çantalar. Karayipler­de karada dolaşırken de vazgeçilme­zdir.

Scorkl dalış tüpü: En son olarak yeni bir ürünü tavsiye edeceğim. Malum yol uzun ve teknenizin altının zaman zaman temizlenme­si gerekecek ya da dümen pervanesin­e bir takım yabancı maddeler dolanacak ve siz de teknenizde dalış ekipmanı taşımıyors­unuz. Size seyriniz boyunca kolayca kullanabil­eceğiniz Scorkl dalış tüpü almanızı tavsiye ederiz. 10 dakika suyun altında kalabiliyo­r ve tüpünüzü kendiniz doldurabil­iyorsunuz. Ayrıca keşfedeceğ­iniz koylarda ya da mercan resiflerin­de dalış yapma keyfini de kaçırmamış olursunuz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Biminiden su deposuna bağlanan hortum
Biminiden su deposuna bağlanan hortum
 ??  ?? İsmail Tezdiker
İsmail Tezdiker
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye