Naviga

054 7 denizler ile

Yelkenle Portekiz tatili

-

Portekiz’in Atlantik Okyanusu kıyılarını anlatacağı­m bu yazıda. Geçen yıl gezilerimi­zde ziyaret ettiğimiz limanları farklı bir gözle değerlendi­receğim. Bu kez, yalnız olduğum ve zaman problemim kalmadığı için daha rahat gezebiliyo­rum. Aslında yorucu yaz aylarından sonra kendimce tatil yapıyorum bile diyebiliri­m. Şöyle yelkenli teknede keyifli bir tatili kim istemez!

2018 yaz ayları tamamlandı­ğında kışı geçirmek için İspanya’nın güney sahillerin­de Malaga ile Almerimar arasında karar veremedim. Lagos’ta tanıştığım yeni dostlarım “Niçin Lizbon’a yakın olan Sesimbra isimli küçük balıkçı kasabasını düşünmüyor­sun?” diye sordular. Aslında bu güzel bir fikir olabilirdi. Hem önümüzdeki yıl için tekrar Atlantik sahillerin­de yakın kalmak hem de kış aylarında, uzun hafta sonları için Lizbon’da turlar düzenlemek, bu sayede kolay olabilirdi. Diğer alternatif ise Portekiz’in güney sahillerin­de kalarak Portimao veya Faro’da kışlamaktı. Tüm bu limanları geçen seneki gezilerimi­zde ziyaret etmiştik. Fakat şimdi farklı bir göz ile bir kez daha gezmek istedim.

Öncelikle Lagos Marina’dan ayrılıp hemen sahilin önüne demir attım. Birkaç gün seyir planlaması yaparak geçirdim. Amacım önce doğuya doğru Culatra Adası’na kadar gitmek ve sonra batıya doğru kuzey rotasına dönüp Lizbon’a varmaktı. Bu, Lagos demir yerinde genellikle kuzeyli rüzgârlar estiği için rahatlıkla kalınabili­niyor. (37° 6’ K-008° 40 B) Alvor Limanı ise hemen 3 mil doğuda, girişindek­i güneye uzanan iki mendirek arasından geçerek nehirde ilerleyip Alvor Köyü’nün hemen önüne geliyorsun­uz. (37° 7,7’ K-008° 36’ B). Belki dünyanın bu en korunaklı limanında,

bir balıkçı köyü bulunuyor. Küçük yüzen pontonlard­an oluşan T iskele genellikle dolu olsa da şişme botunuzla rahatlıkla köyün iskelesine çıkabiliyo­rsunuz. Yaz ayları mola çok kalabalık oluyor. Nehrin girişi için mutlaka yüksek su zamanını ayarlamanı­z gerekiyor.

Alvor’un 5 mil doğusunda Portimao şehri ve marinasını­n aynı zamanda içinde demirleme mevkii bulunuyor (37° 6,6’ K-008° 31,4’ B). Marina gerçekten çok modern, fiyatları da Lagos Marina’dan bir parça ucuz. Girmek için yüksek veya alçak su zamanını hesaplamak çok önemli değil mendirek ağzında 9-10 metrelik su derinliği var. Güneyli havalar biraz solugan yapıyor olsa da girişte sancak tarafta 4-5 metre derinliğe demirinizi bırakabili­yorsunuz. Dip kumluk, iyi demir tutuyor. Yaz aylarında bizim tekne için marina ücreti 30 euro civarınday­dı.

Portimao’dan 22 mil doğuya doğru devam ettiğimizd­e güney bölgesinin en büyük yerleşim yeri ve marinası olan Vila Moura’ya (37° 4,3’ K-008° 7,4’ B) varılıyor. Burada maalesef demirde kalma olanağı yok. Giriş çok rahat, alçak su zamanı bile 4 metre derinlik var. 1.000 teknelik bağlama yeri olan marinada teknik servisler, yelken tamirleri, tekneyi karaya alma olanağı mevcut. Bunlar kışlama yeri için önemli tabii. Portekiz’de hemen hemen tüm marinaları­n girişinde önce bekleme pontonuna yanaşıyors­unuz, işlemlerin­izi bitirdikte­n sonra kalacağını­z yere geçiyorsun­uz.

Vila Moura’dan sonra 15 mil güneydoğuy­a devam ettiğinizd­e içinde Faro ve Olhao şehirlerin­in de bulunduğu, girişi Beretta ve Culatra adaları ile korunan, müthiş bir kapalı denize ve doğal koruma alanı olan bölgeye varıyorsun­uz (36° 60’ K-007° 51’ B).

Özellikle Culatra Adası kuzeyinde demirde kalma olanağınız var. Hatta pek çok tekne sahibi, kışı bu korunaklı mevkide bedavaya geçiriyor. Yaz aylarında bu bölge hemen hemen tüm Portekizli tekne sahiplerin­in tatillerin­i geçirdiği tertemiz suyu, zengin deniz mahsulleri ve balık lokantalar­ı ile ünlü. Faro Şehri’nde uluslarara­sı havaalanı mevcut. Maalesef Faro’nun marinası yok, Olhao’da küçük bir marina var fakat yer bulunmuyor. Culatra’da demirde iki gece kaldım, Olhao Şehri’nin sebze ve balık haline bayıldım.

Bu bölgeden 25 mil kuzeydoğuy­a geçtiğiniz­de Portekiz ve İspanya sınırını oluşturan Guadiana Nehri’ne geliyorsun­uz. Nehrin sol tarafı Portekiz’e ait ve girişte Vila Real de Santo Antonio Kasabası’nı ve yüzen pontonlarl­a marinası mevcut (37° 11,7’ K-007° 24,6’ B). Nehrin karşı yakasında ise İspanya’ya ait Ayamonte Kasabası bulunuyor.

Geçen yılki yazılarımı­zda bu nehrin sonuna kadar gittiğimiz­i ve köprülerin altından med cezir hesapları ile nasıl geçtiğimiz­i yazmıştım. (Bknz. Naviga Eylül 2017, sayfa 72) Bu kez yalnız dolaştığım ve gün problemim olmadığı için daha rahat gezebiliyo­rdum. Aslında yorucu yaz çalışma aylarından çıktıktan sonra kendimce tatil yapıyorum bile diyebilird­im. Şöyle bir yelkenli teknede keyfince tatil yapmayı kim istemez!

Tam bir haftamı bu bölgeyi daha iyi tanımak için harcadım. Gel gelelim kışı burada geçirmek biraz zor olacak diye düşündüm. En başta, eğer Türkiye’den gelecek yelkencile­r için bir program yapacaksam geliş gidişler kolay olamayacak­tı. Bu nedenle rotamı tekrar batıya çevirip Sao Vicente Burnu’na (37° 1’ K-008° 59’ B), daha sonra da kuzeye Lizbon’a doğru seyre başladım. Tüm bu bölge (Güney Portekiz) yelken için mükemmel sayılabile­cek şartlara sahip, hava genellikle kuzeyden estiği için büyük dalga kaldırmıyo­r, kolay yelken yapılıyor. Sadece eğer Cebelitarı­k’tan doğu rüzgârı eserse, biraz denizler kalkıyor. Bir de çok sık atılmış balık ağlarına dikkat edilmeli.

Sao Vicente Burnu’nu dönüp rotanızı kuzeye çevirirken çok dikkat etmelisini­z. Portekiz’in batı kıyıları, güney kıyılarını­n aksine, İngiliz Kanalı ve Biskay Körfezi’nin tüm denizini, akıntı ile beraber karşınıza çıkarıyor.

Sao Vicente Burnu’nu sabah güneş doğarken döndüm fakat rüzgârsızl­ık ve ani bastıran soğuk hava, beni müthiş bir sisin içine soktu. Güneş tam yükselene kadar beş-altı saat boyunca tamamen sisin içinde seyretmek zorunda kaldım. En büyük risk, balık ağlarına takılmaktı. Nispeten kıyıya yakın seyrettiği­m için büyük gemilerin yolundan uzaktım. 55 mil kuzeyde Sines Kasabası’na güneş batmadan evvel vardım (37° 57’ K-008° 52’ B). Burası büyük bir ticari limanın içinde küçük bir balıkçı kasabası. Bir marinası var, aynı zamanda marinanın hemen dışarısınd­a dört-beş teknenin demirde kalabilece­ği korunaklı bir bölge de mevcut. Sines, Vasco de Gama’nın doğduğu yer. Geceyi bu sakin limanda demirde geçirdim. Ertesi gün 31 mil uzaklıktak­i Sisembra Club Marinası’nda yer ayırtmıştı­m. Sakin havada, kolay bir yelken seyri ile öğleden sonra marinaya vardım.

Sisembra, Lizbon’a karayoluyl­a 40 dakika uzaklıkta, bir sayfiye balıkçı köyü. Büyük bir balık hali, köyün içinde geniş kumsalı ve benim bağlandığı­m kulüp marinası bulunuyor. Marinada kalabilmek için kulübe üye olmam gerekti. 100 euro’ya önce kulübe üye oldum, başkan ve yönetim kurulu beni onayladı. Marina sadece üyelere ait, dışarıdan gelen tekneler için yer yok ancak kulüp üyelerinde­n bazıları teknelerin­i karaya çekerse onların yerleri kiralanabi­liyor.

Sesimbra bana Kalkan’ın 1980’lerdeki halini hatırlattı. Müthiş zengin balık ve deniz mahsulleri sunan denizi ve nesiller boyu bu mesleği sürdüren balıkçılar­ı eklersek...

Bu bölgede Setubal (38°31’’ K-008°53’ B) önemli bir şehir. Sesimbra’dan 8 mil doğuda Sado Nehri’nin ağzına kurulmuş ve önemli ticari liman. Bölgenin tarihi adı, Troia. Setubal Şehri’ni Sado Nehri’nin kuzey ağzını tutarken Troya Marina da nehrin

güney ağzında yer alıyor. Muskatel diye adlandırıl­an tatlı bir şarabı var, Porto şarabından farklı.

Sesimbra’nın 20 mil kadar kuzeyine çıkarsanız Tejo Nehri ve Lizbon sizi karşılar. Lizbon’da maalesef marinalar genellikle dolu; özellikle üç-dört tanesi şehrin içinde ve fiyatları da uygun olduğu için yer bulmak çok zor (şanslıysan­ız bir veya iki gece için bağlanabil­irsiniz). Sadece şehrin en batısında ve havaalanın­a yakın olan Marina Expo’da (38 45’ K-009 5,5’ B) yer bulabilirs­iniz.

Lizbon’un Belem Bölgesi’nde bulunan Denizcilik Müzesi özellikle Portekiz’in ve dünyanın denizcilik tarihini, gelişmeler­ini, keşiflerin­i görebilece­ğiniz, mutlaka gidilmesi gereken bir yer.

Aslında denizcilik tüm Portekiz’in tarihinde çok önemli olmuş. Dünya denizcilik tarihine ve yeni yerlerin keşfedilme­sinde Portekizli denizciler büyük katkıda bulunmuş. Bu küçük ülke (şu anda 9,5 milyon nüfusu var) içinden Vasco de Gama (Afrika’nın güneyindek­i Ümit Burnu’nu dönerek Hindistan’a giden ilk kaşif), Bartolomeu Dias (Ümit Burnu’nu ilk kez gemiyle dolaşan kaşif), Ferdinand Macellan (Güney Amerika’nın altından Pasifik Okyanusu’na geçmiş, bu yeni okyanusa sularının Atlantik’e nazaran daha durgun olduğu için Pasifik adını vermiş, Filipinler­de ölmüş. Fakat mürettebat­tan çok azı yola devam ederek İspanya’ya geri gelmiş. Böylece dünyanın yuvarlak olduğu ispat edilmiş), Gemici Henrique (Tüm bu keşiflerin gerçekleşm­esi için destek sağlayan Portekiz Prensi, Lizbon’daki Kaşifler Anıtı’nda en önde heykeli bulunan kişi), Pedro Alvares Cabral (Brezilya’yı keşfeden denizci) gibi önemli kaşifler çıkartmış. Bilinmezli­ğe yelken açma cesaretini gösteren bu denizciler, dönemin seyir aletlerini göksel seyir de kullanarak dünya denizciliğ­inin gelişmesin­e katkıda bulunmuş.

Aynı dönemde Portekizli­ler ve İspanyolla­r arasında müthiş bir keşif savaşı yaşanıyorm­uş. Dönemin papası araya girerek ünlü Tordesilla­s Anlaşması’nın (1494) bu ülkeler arasında yapılmasın­a aracılık etmiş. Bu sayede Capo Verde Adaları’nın batısından geçen hayali kuzey-güney meridyenin­in doğu tarafını İspanyolla­rın, batı tarafını ise Portekizli­lerin keşfetmesi­ne olanak tanınmış. Tordesilla­s, dünya tarihini değiştiren önemli bir antlaşma.

Bu antlaşma sayesinde, Portekizli­ler doğuya gitmişler, Afrika kıyıları, Ümit Burnu ve Hint Okyanusu’ndaki pek çok ülke Portekizli­ler tarafından keşfedilmi­ş, işgal edilmiş. Portekiz yakın zamana kadar bu ülkeleri egemenlikl­erinde tuttu. (Agola, Mozambik, Madagaskar, Timor Denizi ülkeleri vb.)

Ocak ve şubat ayları için tekneyi Lizbon’da karaya alacağım. Fuarlar için Türkiye’ye geleceğim. 2019 programı yavaş yavaş belli olmaya başladı, sanırım fuardan önce kesinleşec­ek. Denizlerde görüşmek üzere.

www.7seassaili­ngschool.com

 ??  ?? Gemici Henrique liderliğin­de Kaşifler Anıtı, Lizbon
Gemici Henrique liderliğin­de Kaşifler Anıtı, Lizbon
 ??  ??
 ??  ?? Lagos'ta demir yeri
Lagos'ta demir yeri
 ??  ?? Culatra Adası
Culatra Adası
 ??  ?? Culatra Adası'nda yolcu teknesi
Culatra Adası'nda yolcu teknesi
 ??  ?? Soulmate, Sesimbra Yat Kulübü iskelesind­e
Soulmate, Sesimbra Yat Kulübü iskelesind­e
 ??  ?? Sines Limanı'nda demir yeri
Sines Limanı'nda demir yeri
 ??  ?? Sesimbra Kalesi
Sesimbra Kalesi
 ??  ?? Sao Vicente Burnu'ndaki fener
Sao Vicente Burnu'ndaki fener
 ??  ?? Tejo Nehri'nde alçak su zamanı
Tejo Nehri'nde alçak su zamanı
 ??  ?? Ara sokaklarda tipik bir lokanta
Ara sokaklarda tipik bir lokanta
 ??  ?? Denizcilik Müzesi Gemici Henrique Heykeli, İskender Akbaş ile (solda)
Denizcilik Müzesi Gemici Henrique Heykeli, İskender Akbaş ile (solda)
 ??  ?? Tuzlanmış balıklar
Tuzlanmış balıklar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye