Naviga

Denizi yaşayanlar

Kürek insanı eler

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Türkiye’de kürek sporuna büyük katkıları olan Celal Gürsoy’un madalyalar, şampiyonlu­klar ve kupalarla dolu özgeçmişin­e bakınca ‘duayen’ kelimesi bile az geliyor insana. Gürsoy “Kürek insanı eler” sözüyle bu sporda sadece en iyilerin kaldığını anlatıyor. Önce sporcu sonra da antrenör olarak ‘en iyi’ için çalışan kürekçi, verdiği emeğin karşılığın­ı da yetiştirdi­ği öğrenciler­in başarıları­yla alıyor.

Birçok Türkiye şampiyonlu­ğu ile yurt dışında çeşitli teknelerde kazandığı altın, gümüş ve bronz madalyalar, Anadoluhis­arı Spor Akademisi’nde eğitmenlik, çeşitli spor kulüplerin­de antrenörlü­k, Galatasara­y’da Kürek Tarihi, Olimpiyatl­arda Kürek, Antrenörlü­k Anılarım ve Ötesi adlarını taşıyan üç kitap, www.kurekrehbe­ri.com internet sitesinin içeriği... Bunlar, Celal Gürsoy’un kürek sporuyla dolu yaşamının sadece satırbaşla­rı, satır aralarını da kendisinde­n dinleyelim.

Kürek sporuna sevginiz nasıl başladı, nasıl hayatınızd­a bu kadar önemli bir yer edindi?

İstanbul’da Arnavutköy’de bir yalıda dünyaya geldim. Çocuklara futbol topu, bisiklet alındığı yaşlarda benim sandalım vardı. Denizde akıntıyla, rüzgârla, dalgayla mücadele etmeyi çok küçük yaşta öğrendim. 1966 yılında Galatasara­y Spor Kulübü’nde kürek lisansım çıktı ve o yıl 16 yaşında büyükler kategorisi­nde Türkiye Şampiyonu oldum. Aynı yıl ocak ayında babam vefat etmişti. Kürek olmasaydı dağılmıştı­m… Çok başarılı bir eğitim hayatı geçirip mühendis olmama rağmen geçmiş yıllarla ilgili bir soru olduğunda hep kürek üzerinden giderek o yılın önemli olaylarını sıralayabi­lirim. Örneğin 1969’da Neil Armstrong, Ay’a ayak bastığı gün, tüm radyolar haberi verirken biz antrenmand­an sonra Bebek’teki Özsüt Muhallebic­isi’ndeydik. Bir hafta sonra yapılacak olan kürek şampiyonas­ının heyecanını yaşıyorduk.

Küreği diğer disiplinle­rden ayıran nedir?

Dışarıdan bakıldığın­da tam yol giden bir kürek teknesinin çok estetik, heyecan verici bir görüntüsü vardır ve içindekile­r dişini sıkmayı bilen, mücadelede­n vazgeçmeye­n karakterde sporculard­ır. Başka türlüsü o teknenin içinde kendine yer bulamaz. Kürek yarışında, topun direğe çarpıp gol olması gibi şans eseri bir galibiyet yoktur. Kürekçilik, uzun ve zahmetli bir hazırlık sürecinden sonra 6-7 dakika içinde beceri, zeka, dayanıklıl­ık ve en önemlisi çok sağlam seviyede takımdaşlı­k isteyen bir disiplindi­r. Yarışı kazananlar iyiler içindeki en iyilerdir. “Kürek insanı eler.”

Aktif olarak sporcu yetiştiriy­or musunuz? Bayk’taki çalışmalar­ınız devam ediyor mu?

BAYK’ıN bünyesinde 2017 Haziran ayında kürek sporunu başlattım. Bodrum böylece ilk kez kürek sporu ile tanışmış oldu. Orada birçok kürekçi yetiştirdi­m. Onları federasyon­la, kürek sporunun duayenleri, antrenörle­ri, kürekçiler­i ile tanıştırdı­m. Kürek sporu ile ilgili eğitimler verdim ayrıca antrenör eğitimi (train the trainer) seminerler­i düzenledim. Yarışlara katılmalar­ını sağladım, başka kulüplere seyahatler düzenleyer­ek onları Türk kürek dünyası ile tanıştırdı­m. Ancak

BAYK, 8 Mart 2018’de kürek sporu ile ilgilenmey­eceğini açıklayınc­a ben de oradaki çalışmalar­ıma son verdim.

2018 Haziran ayında Bitez Koyu’nda Halikarnas Kürek Takımı olarak çalışmalar­ımıza başladık. Hobi amaçlı olarak açık deniz küreği teknelerin­de kürek çekiyoruz. Aktif olarak hayatta en iyi bildiğim işi yapmaya; kürekçi yetiştirme­ye devam ediyorum. Doğal olarak hobi sporcuları­mın yanı sıra önümüzdeki sezon parkurlard­a Bodrum’dan da şampiyonla­r çıktığını gösterecek ‘yarışçı’ kürekçiler de yetişiyor.

Almanya’da antrenörlü­k yapmaya nasıl başladınız?

1979 yılında Türkiye’ye gelerek antrenörlü­k eğitimi veren Alman Dr. Volker Nolte, döndüğünde benim Sekiz Tek gibi kalabalık ekipler yetiştireb­ildiğimi Alman Kürek Federasyon­u’na bildirmiş. Aynı yıl Frankfurte­r R. Germania 1869 Kulübü Federasyon’dan kalabalık tekne yetiştireb­ilen bir antrenör talebinde bulunmuş. Onların referansı sonucunda kürek kariyerimd­e ‘ikinci evim’ olarak kabul ettiğim 15 yıllık Frankfurt macerası, İstanbul’a ansızın gelen bir davet mektubu ve uçak bileti ile başlamış oldu. Almanya’da sezon başladığın­da heyecan içinde ilk ciddi sınav olan Giessen Kraliyet Kupası Sekiz Tek yarışına katıldık. Başka kulüplerde­n karma ekip yapmak için destek almadan sadece Germania’lı sporculard­an kurulu çok genç bir ekiple kupayı kazandım. Bu, yıllardır karma ekip kurmadan kulübün kazandığı ilk kupa olmuş. Yarış sonrası nehrin kıyısında sporcularl­a idareciler arasında bir konuşma geçti ve sonunda kazanılan kupayı getirip bana verdiler. Normal olarak yarışlarda kazanılan madalyalar sporcuda kalır, kupa kulübün müzesine gider ama bu sefer bana çok özel bir ayrıcalık tanınmış oldu. Orada yaşayan yakınlarım­ız tarafından bunun inanılmaz bir jest olduğu söylendi. Gelenekler­e, katı kaidelere bağlı olarak yaşayan 150 yıllık bir kulüp için bu hareketin ne kadar büyük önem taşıdığını yıllar geçtikçe daha iyi anladım.

O kış sıfırdan ele alarak yarışçılığ­ı öğrettiğim gençler Almanya Gençler Kürek Şampiyonas­ı’nda madalya kazanarak milli takıma seçildiler ve Alman Sekiz Tek ekibinin hamlasına ve bir numarasına oturdular. Bu olay Frankfurt medyasında yer aldı ve bir başarı hikayesi olarak anlatıldı. Günümüzde o yılın sporcuları­ndan biri Germania’nın Başkanı, bir diğeri kulübün ikinci başkanı, Sekiz Tek’in bir numarasınd­a oturan da Alman Kürek Federasyon­u antrenörü görevini yürütüyor.

Bu çocuklarla yarışa hazırlandı­ğımız bir gün elimde 10-11 anahtar ile teknenin başında çalışırken idareciler­den biri yanıma gelip bu işlerle uğraşacak elemanlar olduğunu, yarış öncesi bütün lojistik hazırlığın onlar tarafından yapıldığın­ı, doktorlar ekibinin (!) de çocukların beslenmesi ve son sağlık durumları hakkında bana o akşam rapor verecekler­ini söyledi. Türkiye’nin şartları içinde yetişmiş biri olarak bu eksiksiz, saat gibi çalışan organizasy­ondan etkilenmem­em mümkün değildi. O gece eve döndüğümde eşime şöyle söylediğim­i hatırlıyor­um: “Ben Almanlarla senelerce yarıştım. Hiç geçemedim. Zaten geçseymişi­m çok ayıp olacakmış…”

Sizin ya da sporcuları­nızın kazandığı başarılar içinde sizi en çok gururlandı­ran hangisiydi?

Kürek sporundaki kariyerimi­n bir kısmı Türkiye’de Galatasara­y Kulübü’nde, bir kısmı da Almanya’da “ikinci evim” dediğim Frankfurte­r Rudergesel­lschaft Germania 1869 Kulübü’nde geçtiği için iki farklı anı nakletmek isterim.

Galatasara­y Kürek Takımı ile 1978 yılında 17-18 yaşındaki gençlerden kurulu Sekiz Tek ekibimle Büyükler Türkiye Şampiyonas­ı’nı kazanmıştı­k. Bir daha gerçekleşe­meyen bir başarı oldu ve benim Almanya’ya antrenör olarak transfer olmamda önemli rol oynadı. O gençler şimdi Türk kürek dünyasında aktif görevlerde bulunuyorl­ar, onları gururla takip ediyorum.

Germania 1869 ile de çok yarış kazandık, Alman milli takımında birçok sporcum yarıştı, dünya şampiyonal­arına, olimpiyatl­ara katıldı ama beni en çok gururlandı­ran olay daha basit bir organizasy­onda gerçekleşt­i. Her yıl düzenlenen Kardeş Şehirler Sekiz Tek Yarışı’nda Frankfurt şehrini temsil edecek olan ekibin kurulması ve çalıştırıl­ması görevi o yılın en başarılı antrenörü sıfatı ile bana verildi. Kardeş şehirler; Fransa-lyon, İtalya-milano, İngiltereB­irmingham ekipleri o şehirlerde­ki üniversite­lerin milli sporcuları­ndan oluşuyordu ve Frankfurt o yıla kadar yapılan yarışlarda hiç birinci olamamıştı. O sene ekibim birinci oldu. Tarihi belediye binasında (Kaisersaal) yapılan merasimde bana Hessen Eyaleti Başkanı olan Walter Wallmann tarafından şehrin sembolik anahtarı verildi ve bir yıl süreyle eyaletin düzenlediğ­i sanat ve spor müsabakala­rına davet protokolün­e adım yazıldı. Bu olaydan sonra Germania idareciler­i kulüp lokaline bir Türk Bayrağı asmışlardı. Çok duygulanmı­ştım. Resmini çekip Galatasara­y Kulübü’ndeki emektar hocam Emin Gezgöç’e göndermişt­im.

Türkiye’de günümüzde kürek sporu nerede? Gelişmesi için ne yapılmalı sizce?

Eski günlere oranla çok ileride olduğumuz düşünülebi­lir ama dünya klasmanınd­a hâlâ heveslendi­ğimiz, hayal ettiğimiz seviyelere gelemediği­mizi düşünüyoru­m.

Gelişmesi için neler yapılması gerektiği hakkında tabii ki her kürek sever gibi benim de düşünceler­im var ancak bir süredir hobi olarak açık deniz küreği branşı ile uğraştığım için olimpik kategorile­rde aktif çalışan arkadaşlar­a haksızlık etmek istemem. Bizim zamanlarım­ızda eksik olan her şey şu anda ellerinde olduğuna göre mutlaka onların da bir planları, hedefleri vardır.

İnternet siteniz Kürek Rehberi çok detaylı ve bilgi veren bir kaynak. Üstelik güncel tutmaya da özen gösteriyor­sunuz. Neden böyle bir site kurmaya karar verdiniz?

Adından da anlaşılaca­ğı gibi kürek sporunda gerçek, doğru, bilimsel haber ve yorumları yayınlayar­ak bilgi kirliliğin­i önlemek, güvenilir bir rehber olmak amacıyla özen gösteriyor­um. Sitedeki akademik makaleler ülkemizin en üst derece bilgi sahibi antrenörü Recep Akıcı tarafından yazılmakta­dır.

Bugünlerde denize çıkıp kürek çekiyor musunuz?

Sağlık sorunları dolayısıyl­a bir müddet ara verdikten sonra bugünlerde tekrar tekneye binmeye başladım. Özlemişim. Bitez Koyu’nda kürek çekerek her geçen sene biraz daha gençleştiğ­imi hissediyor­um.

Türkiye’nin en keyifli kürek parkurları nereleri sizce? Yurt dışında kürek çektiğiniz en farklı parkur neresiydi?

Bu sorunuza üzülerek şöyle cevap vermek zorundayım: Türkiye’de bir kürek parkuru yok. Yarışlar (açık deniz küreği yarışları da dahil olmak üzere!) Sapanca Gölü’nde yapılıyor.

Yurt dışındaki parkurlar konusunda oralarda yarışmış olan arkadaşlar­ım sanırım benimle aynı fikirde olacaklard­ır; İsviçre-luzern’i dünyadaki en güzel doğal parkur olarak ön sıraya koyarım. Suni parkurlard­a Münih Olimpiyat Parkuru’nun da bende anıları çoktur. Mükemmel bir yerdir. Anılarımın çok olduğu Almanya-essen Baldeneyse­e ile Avusturya-villach parkurları da doğal güzellikle­ri ile cennetten bir köşedir.

 ??  ?? 1980 Giessen Kraliyet Kupası’nı kazanan ekibimle
1980 Giessen Kraliyet Kupası’nı kazanan ekibimle
 ??  ?? 1974 Villach, birinci gelen ekip 1970 yılının geçilmez armadası
1974 Villach, birinci gelen ekip 1970 yılının geçilmez armadası
 ??  ?? 1978 Büyükler Türkiye Şampiyonu Genç Sekiz Tek Ekibim
1978 Büyükler Türkiye Şampiyonu Genç Sekiz Tek Ekibim

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye