Naviga

Yarış-29. Marmaris Uluslarara­sı Yarış Haftası

El Classico

- YAZI: TURGAY NOYAN

İyi organizasy­on, iyi katılım ve koca bir 29 yıl. Sonuç; kimi bin millik yoldan gelen 12 ülkeden 118 tekne, yani 118 ekip… Güzel olan tarafı ise sezon biterken Marmaris’e inanılmaz bir hareket getirmesi. Nitekim MIYC Başkanı İhsan Kalaycı da bunu günlük gazeteleri­mizden birine verdiği demeçte “Yabancı yatçılar bu etkinlik sırasında Marmaris ekonomisin­e yaklaşık 4 milyon lira bıraktı” diye vurguluyor­du.

Öyle ya oteliydi, yemeğiydi, gezmesiydi, tekne kirasıydı, hediyelik alışverişi­ydi derken gerçekten de çok büyük bir ekonomik hareketlil­ik yaşanıyor. Her şey bir kenara onları Marmaris’e getiren uçak şirketleri bile dolu geldi, dolu gitti…

Gelelim yarışlara; yabancılar arasında en çok katılımı 73 takım ile Rus yelkencile­r gerçekleşt­irdi. Onları yedi takımla Ukrayna, dört takım ile Yunanlılar takip etti.

Yelkenler, fırtınalı, yağmurlu günlerden sonra pırıl pırıl bir havada basıldı. Ama bu kez de Can Giray yönetimind­eki yarış komitesi rüzgâr aramaktan bitap düştü. Öyle ki tüm sınıfların bir arada yarıştığı coğrafi rota tamamlanam­adı. Bu etap planlananl­ar içinde yapılamaya­n tek yarış oldu.

Yatlar iki ayrı filo olarak yarıştı. Filo 1’de IRC, Filo 2’de ise charter tekneleri yer aldı. İyi bir uygulama ile bir filo koyiçi yarışırken, diğer filo koy dışında start aldı.

Başhakem Can Giray başkanlığı­nda

Filo 1 ve Filo 2 hakem komiteleri görev yaptılar. Filo 1’in başhakemi Nusret Dönmez, Filo 2’nin başhakemi ise Behzat Tümanbay’dı.

Yarışlarda gözümüze takılanlar

Hafta birbirine denk takımların büyük kapışmalar­ına da sahne oldu. Ama burada ilginç bir saptama yapalım. Tüm bu kapışmalar­dan galip çıkan ise Türk yelkencile­ri oldu. Eee ne de olsa kendi sahamız (!) değil mi?

29 Ekim’de güne rüzgârsız ama coşku ile başladık. Kulüp Başkanı İhsan Kalaycı kullandığı tekneye çektiği o kocaman ay-yıldızlı bayrağımız­la, karadaki bayraklarl­a bütünleşer­ek nasıl güzel bir görüntü yaratıyord­u anlatamam…

Zaman zaman rüzgârın oturması için bir saati bulan beklemeler gerçekleşt­i. Bu sürede güneşlenen­ler, birbirine krem sürenler, denize girenler oldu.

IRC 2’de yarışan Anton Timokov’un Symphony ve Sinan Sümer’in Vagabond yatları yarış boyunca çekiştiler. İlk protestoda Sinan Sümer uçsa da ilerleyen günlerde ustalığını konuşturup haftayı rakibinin önünde bitirmeyi başardı.

Büyük bir mücadele de IRC 1’de yarışan Erhan Karaca’nın kullandığı One Car-goblin 3 yatıyla, usta Rus yelkenci Andrei Arbuzov’un Courrier Du Coeur yatı arasındayd­ı. Babasını kaybettiği için ilk günkü yarışa katılamaya­n Karaca ve ekibi sonunda tüm yarışların galibi olmayı başardı.

Kalabalık startlarda zaman zaman birbirine yaslayan tekneler, yol hakkı için bağırıp çağırışlar ile genelde heyecan hiç eksik olmadı. Balon patlatanla­rı ve denize düşenleri, yanlış gruba karışanlar­ı da unutmayalı­m. Renkli olaylar eksik olmadı. Bir gün startta Mersin Yelken Akademisi karaya oturduğu için motor çalıştırma­k zorunda kaldı ve yarıştan çekildi.

Kargataşı Adası dönüşünde IRC 3’ten Cenk Tekkaya’nın Fifty-fifty teknesi Symphony’yi protesto etti. Sonuç bir gün önce Sinan Sümer’i protestoda uçuran Symphony, bu kez kendi uçtu.

Charter Cruiser-3 Grubu’ndaki Hide Away, Mauritius-1 teknesine protesto vererek uçurdu. Kazananlar ise akşam Setur Marinalar Günü kupalarını alarak

bir sonraki gün parkura çıktılar.

Tüm grupların bir arada aldığı en büyük start, takribi 35 deniz millik coğrafi bir rotadaydı. O her yelkenliye en az bir kere tokadını çarpan bölgede karıncalar su içiyordu. Yarış süresi önce 04:00’e kadar uzatıldı, ilerleyen saatlerde bir iki tekne, adayı dönmeyi başardıysa da rüzgâr bir kez daha azizliğini yapıyordu. Sonuç: Yarış abandone edeldi!..

Rüzgârsız havada Atilla Gökova’nın Yarış Ati motor arızası yüzünden yedeklener­ek marinaya getirildi.

Sonuçlar

Yarış sayısı eksik kaldığı için atma uygulanmad­ı. IRC 0’da Mahmut Saral-sütlaç, IRC 1’de Erhan Karaca-one Car-goblin 3, IRC 2’de Cenk Tekkaya-fifty Fifty-nissan Sailing Team, IRC 3’te İgor Bukovskis-lettland IRC 4’te Mehmet Özdaş-blue Bird II birinci oldular.

Tüm sonuçlar için:

www.marmarisra­ceweek.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Düştü, kurtarıldı, starta yetişti
Düştü, kurtarıldı, starta yetişti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye