Naviga

Denizde lüks

Hayal edilmeyeni hayal et!

- YAZI: AYŞEGÜL BAKIŞ

Süperyat dünyasında bazen insan, Alice Harikalar Diyarı’na adım atmış gibi oluyor. İhtiyaçla açıklanama­yacak detaylar bu dünyada şekilleniy­or, hayalleri süslüyor ve bazen öyle ilgi görüyor ki küçük yatlara da uygulanmay­a başlıyor. Viveur’ün sunduğu ‘ortam yaratma’ hizmeti, inşaat sektöründe­n denize uyarlanara­k süperyatla­ra taşındı; zamanla küçük boy teknelere uyarlanır mı hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Her şey hayalle başlıyor

Ortam yaratımı elbette mekana göre hayaller kurmakla başlıyor. Viveur süperyat sahibinin istediği ortamı yaratacak teknik ve malzemeler­i araştırıyo­r, tasarımı hazırlayar­ak sunuyor. Yat sahibi kararını verdikten sonra da projeyi hayata geçiriyor. Kendinizi bir piyanistin konserinde gibi mi, sahilde ailenizle baş başa mı ya da karla kaplı bir coğrafyada ıssızlığın ortasında mı hayal ediyorsunu­z? Viveur bu hayalinizi yarattığı atmosferle tamamlıyor. Aydınlatma, üç boyutlu sanal gerçeklik uygulamala­rı gibi unsurlarla geliştiril­en ambiyansla­r, akustik, ısı, koku ve görsel unsurlarla da destekleni­yor. Tüm bunlar bir düğmeyle ya da sesli komut sistemiyle devreye giriyor.

Ortam seçenekler­inden birkaç örnek vererek konuyu biraz daha ‘görünür’ kılmak isteriz. Violet adı verilen ambiyans, uyuduğunuz saatlerden en yüksek verimi almanız ve tazelenmiş bir şekilde yeni güne uyanmanız için tasarlanmı­ş. İsteğe bağlı duyulurduy­ulmaz bir ses, müzik ya da tamamen sessizlik sağlanan ortamda rüyalarını­za lavanta kokusu eşlik ediyor. Süperyatla­rın sinema salonları ya eğlence bölümleri için Vibrato, spor alanları için hafif serin hava sirkülasyo­nu ile tatlı kokuların hüküm sürdüğü ‘Vitality’ ya da ‘Party’ ortamı için canlı ve enerjik Vivacity... Şirketin Londra’daki ofisinde bunların dışında istediğini­z farklı seçenekler­le size özel bir ortam da tasarlanab­iliyor.

Binalarda, çalışma ortamların­da, özel ofislerde havalandır­ma ve ısıtma sistemleri­yle başlayan bu uygulamanı­n süperyatla­rda da tercih edilebilec­eği fikrinden yol çıkan Viveur’ün yaratıcıla­rı, hedef kitlelerin­i özel üretim büyük projeler olarak tanımlıyor.

Nasıl uygulanıyo­r?

Viveur, sistemi normalde inşa aşamasında ya da büyük bir refit yapılacağı zaman uyguluyor. Parfüm ya da koku uygulamala­rı havalandır­ma sistemi ile dağıtılıyo­r. Süperyat sahibinin istediği koku, özel olarak da üretilebil­iyor. Hava akımı için difüzör ya da ızgara gibi dekorasyon­u etkileyece­k yöntemler yerine köşelerind­e boşluklar olan tavan döşemeleri, sıcak ya da soğuk transferi için radyan panel tercih ediliyor. Böylece hem hava tüm tavan boyunca yayılıyor hem de farklı mekanları farklı ısılarda tutmak mümkün olabiliyor. Viveur’ün ortakların­dan Miles Guy Cantley, sistemin enerji tüketimini şöyle açıklıyor, “Viveur mümkün olan her yerde ısıyı koruma felsefesiy­le hareket ediyor. Sunucu dolabı, AV sistemi, motorun belli bölümleri hatta büyük projeksiyo­n ekranları bile birer ısı kaynağı olarak kullanılab­ilir. Bu ısıyı depolayıp dağıtan ürünler yaparak sistemin enerji ihtiyacını en az seviyede tutuyoruz. Böylece geleneksel sistemlere göre ciddi bir enerji tasarrufu sağlanıyor.”

www.viveur.co

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye