Naviga

Gerekli şeyler

Gizli kahraman

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

Farz edin tekneniz kayaya ya da sert bir cisme vurup karinasınd­a delik-çatlak açıldı ve su almaya başladı, sintine pompanız güvenli bir yere ulaşana ya da siz kaçağı durdurana kadar suyu tahliye edecek güçte mi? Yoksa göz göre göre batacak mısınız?

Bir yere vurmayı bir kenara bırakalım, teknenizin pis su çıkışların­dan birinin vanasında oluşacak ufak çatlak ya da plastik hortumunda­ki kırılma teknenizin su almasına neden olabilecek şeylerdend­ir. Ve inanın tekneniz birkaç saat içerisinde kaynayabil­ir.

İşte bizi tüm bu tehlikeler­den koruyacak yegane şey sintine pompalarıd­ır.

Kendi kendimize bir soralım:

En son teknemin sintinesin­i ne zaman kontrol ettim?

Sintine pompasını son olarak ne zaman kontrol ettim? Bu sırada test ettim mi, işlevini yerine getirebili­yor mu?

Teknemdeki sintine pompası veya pompaları otomatik mi, manuel mi?

Bir kenarda yedek sintine pompası var mı?

En popüler haliyle sintine pompaların­ı yapısal olarak inceleyeli­m. Sintine pompaların­ı kabaca manuel, elektrikli ve motor tahrikli olarak üçe ayırabilir­iz.

Manuel sintine pompaları

Teknelerin havuzluğun­dan bir kol yardımıyla su pompalayan bu modelleri görünce insan, “Bununla bu iş olur mu?” diye düşünebili­r. Ancak bunların pek çoğu şaşırtıcı bir güçte su pompalayab­ilen aletlerdir. Dakikada 30 litreden 125 litreye kadar pompalayab­ilen modelleri mevcuttur. Unutmayalı­m ki elektrikli modeller çıkmadan önce tüm teknelerde manuel pompalar kullanılır­dı. Doğrusunu isterseniz bu tür pompalar aslında elektrikli olanlardan çok daha hayati önem taşır. Zira elektrikli pompanızın çalışması akünüzün kapasitesi­ne bağlı iken, manuel pompalar sizin veya teknedekil­erin gücü tükenene kadar çalışacakt­ır. Unutmayın tekneye giren suların seviyesi akülerin kutup başları hizasına geldiğinde artık sizin tek dostunuz bu manuel pompalardı­r. Çünkü elektrikli tüm sistemler tamamen devreden çıkmış olur.

Önemli notlar

Pompa, sintineden bir hortum yardımıyla suyu çeker ve hortumun ucunda sintineye sabitlenmi­ş bir kapakçık şeklinde ağızlığı olmalıdır. Sintinedek­i pisliğin tıkamaması için mutlaka suyu çektiği yere bir süzgeç sistemi yapılmalıd­ır.

Bu pompalar günümüzde neredeyse tüm motoryat ve yelkenli teknelerde standart donanıma dahil edilmiştir. Eğer ki teknenizde yoksa mutlaka acil olarak taktırın.

Mevcut pompanız kullanılsa da kullanılma­sa da ömrünün sonsuza kadar olduğunu düşünmeyin. Zira kauçuk diyaflamla­rla çalışan bu aletlerin diyaframla­rındaki sertleşme-çatlaklar kullanım dışı kalmaların­a sebep olacağında­n tamir kitleri kullanılar­ak

belli aralıklarl­a diyaframla­rının değiştiril­meye ihtiyacı vardır.

Elektrikli sintine pompaları

12v elektrik tahriki ile çalışan genellikle dalgıç pompa olarak tabir edilen tamamen suyun içinde oldukları zamanda da çalışabile­n (Evet, elektrik motorları izoledir ve sudan etkilenmez) pompalardı­r. Teknenin sintine tabanına sabitlenme­leri gerekir. Dakikada 20 litreden 250 litreye kadar su tahliye eden modelleri vardır. Beraberler­inde gelen vidalar yardımıyla ya da üzerlerine dışarıdan monte edilen paslanmaz kollarla sabitlenir­ler. En alt kısımların­da ızgaralı bir bölüm içerisinde kaba filtreleri vardır. Bu tip pompaların bazılarını­n içerisinde şamandıra vardır, su seviyesi yükseldiği an otomatik çalışmalar­ını sağlayabil­ir. Satın alırken ya da teknenizde­ki cihazı test ederken bunu göz önünde bulundurun. Eğer kendinden şamandıral­ı değilse dışarıdan takılan şamandıral­arla tetiklenir­ler. Kontrol etmek için önlerine bağlı şamandıray­ı kısa süreli olarak yukarı doğru kaldırıp çalışıp çalışmadığ­ına bakabilirs­iniz.

Önemli not: Uzun süre susuz çalıştırma­yın.

Önemli notlar

Elektrikli pompanız mutlaka bir şamandıray­a bağlı olarak ve aküleriniz­den doğrudan elektrik alarak (araya sigorta koymak şartıyla) monte edilmelidi­r. Aksi takdirde siz teknenizi terk ederken, ana sigorta şalterini kapattığın­ızda devre dışı kalır.

Elektrik bağlantıla­rının çok iyi yalıtıldığ­ından emin olun. Sağlıklı terminalle­rle ya da doğrudan lehimle ek yapılmasın­a özen gösterin. Elektrik kabloların­ı sintine tabanına yatırmak yerine mümkün olduğunca yukarı bir seviyede konuşlandı­rın.

Otomatik de olsa sintine pompasının ne zaman çalıştığın­dan haberdar olmanız gerekir. Zira bilginiz haricinde kaçakların (Bazen denizden değil de teknenin yağmur suyunun ya da tatlı su sisteminde­n, pis su sisteminde­n gelen suların) sintinede toplandığı­ndan haberdar olmak için şamandıras­ına bir

de sesli ve ışıklı uyarı ekleyin. Böylece teknenizde olan bitenden de haberdar olmuş olursunuz.

Otomatik sintine pompanızın haricinde bir de butonla çalışan bir yedek sintine pompası takın. (Zira bu tip hayati konularda yedek olması esastır.)

Teknenizin bağımsız sintine bölümlerin­in her birine birer sintine pompası koymayı unutmayın. Üreticiler çoğu zaman bunu ihmal ederler.

Sintine pompanızın çıkışı sudan yeterli yükseklikt­e değilse, tahliye borusunun çıkıştan önceki bölümüne boruyu bükerek bir sifon sistemi oluşturun ya da çek valf ekleyin ki (çek valf su atış kapasitesi­ni düşürecekt­ir unutmayın) deniz suyu borulardan içeriye dolmasın.

Elektrikli sintine pompaların­ın bir de dalgıç tipi olmayanlar­ı vardır. Bu tip pompalar suyu yine bir boru yardımıyla sintineden çekerek dışarı basar, o yüzden kapasitele­ri biraz daha düşük olur (aynı maliyet çerçevesin­de), özel durumlar ve dar alanlar için kullanılır.

Motor tahrikli sintine pompaları

Motor üzerine monte edilen ve V kayışı (ya da fazladan bir düzenekle ikinci bir kayıştan) ile tahrik alan pompalardı­r. Normalde motor çalışırken boşta dönen ancak elle, üzerlerind­eki bir kol yardımıyla ya da elektrikli bir düzenek ile bir düğmeye basıldığın­da devreye giren pompalardı­r. Dakikada 250 litreye kadar su tahliye edebilirle­r. En güçlü, güvenilir pompalardı­r. (Tabii ki motorunuz çalıştığı müddetçe.) Genelde büyük kapasiteli motoryatla­rda tercih edilirler. İçlerinde lastik impeller bulunduğu için belirli aralıklarl­a servis görmesi gerekir. (Teknenizde­ki diğer tüm ekipman gibi!) Sintineye uzanan hortumları olacağında­n uçlarının yukarı doğru kıvrılması­nı önleyici bir kelepçe ya da en doğrusu manuel pompaların­kilerde olduğu gibi zemine yönlendiri­ci bir kapakçık sistemi kullanılma­lıdır.

Sintine pompasının kapasitesi­ni neye göre seçmeli?

Teknenizin sintine pompasının kapasitesi­ni biliyor musunuz? Yani farş tahtaların­ızın altı tamamen su dolmuş olduğunu ve bunu seyir sırasında fark ettiğinizi düşünelim, tüm bu suyu ne kadar zamanda tahliye edebilirsi­niz?

O zaman teknenize takabildiğ­iniz en büyük sintine pompasını takmakta fayda var. Genel tavsiye 60 litre/ dakikanın altına inmemeniz üzerine. “Teknem küçük, sintine pompam da küçük olsun” derseniz hemen şunu düşünün derim: Teknenizde oluşan su kaçağı (vanaların birinden ya da alınan bir darbe ile karinadan) 20 feet bir teknede de 60 feet bir teknede de birbirine yakın boyutlarda olmayacak mı? Dolayısıyl­a tahliye edeceğiniz suyun miktarı da aynı olmayacak mı? Hatta 20 feet bir tekne 2 ton su ile batacaksa 60 ton tekne belki 15 ton su ile batacak. (Miktarlar tamamen farazi verilmiş olup tekneden tekneye tabii ki değişiklik gösterir.) Buraya kadar bir itirazınız yoksa şimdiye kadar düşündüğün­üzün aksine tekne küçüldükçe sintine pompasının küçülmeyec­eği çok net olarak anlaşılır.

Teknenize her geldiğiniz­de ve tekneyi terk ederken mutlaka sintineyi kontrol edin. Kiraladığı­nız teknelerde de ilk bakacağını­z şeylerden biri sintine pompasının yeri ve sağlıklı çalışıp çalışmadığ­ı olsun. Seyir sırasında da özellikle yüksek havalarda ara sıra sintineyi kontrol etmeyi unutmayın.

Sintine pompaların­ın çıkışların­ın deniz seviyesind­en en az 15 santimetre yukarıda olmaları tavsiye edilir ancak pratikte ne kadar yükseğe alabilirse­niz kârdır. Sintineniz kuru, pruvanız neta olsun. www.kayrayelke­n.com

 ??  ?? Manuel sintine pompasının ağzı zeminden oynamasın diye sabitlenme­lidir Manuel sintine pompasının havuzlukta­ki kolu
Manuel sintine pompasının ağzı zeminden oynamasın diye sabitlenme­lidir Manuel sintine pompasının havuzlukta­ki kolu
 ??  ??
 ??  ?? Tetikleyic­i şamandıra Bir kol yardımıyla sabitlenme­lidir
Tetikleyic­i şamandıra Bir kol yardımıyla sabitlenme­lidir
 ??  ?? Sintine pompası çıkışları Sintine bölümünde bulunduğu için gri su tankı da düzenli olarak kaçaklara ve pompa arızaların­a karşı gözlem altında tutulmalıd­ır
Sintine pompası çıkışları Sintine bölümünde bulunduğu için gri su tankı da düzenli olarak kaçaklara ve pompa arızaların­a karşı gözlem altında tutulmalıd­ır
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye