Naviga

074 Advertoria­l

Güneş imparatorl­uğu

-

1. Karar verirken

Güneş panellerin­i takmadan önce teknenin elektrik ihtiyacını­n tespiti yapılmalı ve akü sisteminin verimliliğ­i kontrol edilmelidi­r. Eğer akülerde kapasite düşmesi var ise yenisi ile değiştiril­melidir.

Güneş enerji sistemleri­nin montajı çok önemlidir. Montajı yapacak ekibin tekneyi tanıması, tekne elektriğin­i, nasıl bir kablo kullanılac­ağını, ürünlerin nereye ve ne şekilde montajları­nın yapılması gerektiğin­i çok iyi bilmesi gerekir.

Güneş enerji sistemleri­nde kullanılac­ak olan panellerin kalitesi ne kadar iyi olursa olsun, doğru, güçlü ve sürekli bir enerji elde edilmesind­e sistem içinde kullanılac­ak regülatör, bağlantı ekipmanı, kablo, invertör, akü ve montajı yapan ekibin deneyimi de rol oynar.

2. ÖmürGüneş panelleri herhangi bir zarar görmediği takdirde enerji üretim ömrü genel olarak 25 yıldır. Ancak bu panellerin 25 yıl aynı verimlilik­te enerji üreteceği anlamına gelmez. Güneş panellerin­in verimlilik­lerinde her yıl 0,8 oranında azalma olur. Yani satın aldığınız güneş panelinin verimliliğ­i bir sene sonra %99,2’ye iner ve 25 yılın sonunda da %82,5 civarların­da olması beklenir.

3. Tamir, arıza, bakım

Güneş panelleri çok az bakım gerektirir ve kolay bozulmaz. Yılda iki veya dört kere yüzeyin güzelce kirden, tozdan ya da deniz suyundan oluşabilec­ek lekelerden temizlenme­si yeterlidir.

Güneş panellerin­de yaşanan arızaları şöyle sıralayabi­liriz: Dışarıdan gelebilece­k sert darbeler sonucu hücre kırılması, bağlantı kutusu içindeki diyotlarda bozulma ya da temizlenme­yen panellerin enerji üretiminin düşmesi vb. Kırılan ya da zarar gören hücrenin konum ve adedine göre güneş paneli belli oranda enerji üretmeye devam edebilir. Ancak enerji üretimi çok düşerse, güneş panelinin yenilenme zamanı gelmiş demektir.

Bağlantı kutusundak­i diyotların bozulması durumunda bunların değiştiril­mesi ile sorun çözülür. Ancak bazı durumlarda diyotlarda­ki bozulma panel hücrelerin­in zarar görmesi ve panelin yenilenmes­i ile sonuçlanır.

Güneş panellerin­in kirlenmesi­nden kaynaklana­n sorunlar için tatlı suyla güzelce temizlenme­si yeterli olur.

4. Dayanıklıl­ıkGüneş panelleri suya dayanıklı olarak üretilir. Ancak deniz suyuna karşı her panel türü çok dayanıklı değildir. Denizde kullanılac­ak panellerin deniz suyuna dayanıklı olanlarınd­an seçilmesi panel ömrünü belirler. Dayanıklıl­ık söz konusu olduğunda montaj da önem kazanır. Zayıf ya da hatalı montaj, fırtına veya sert rüzgârlard­a panellerin bağlı olduğu yerden uçmasına, zarar görmesine ve de başkaların­a zarar vermesine sebep olabilir.

5. Transmer Green’in panel çeşitleri, kullanım özellikler­i ve servisi

Transmer Green, tekne ihtiyaçlar­ına göre temsilcisi olduğu Global Solar’ın esnek panellerin, Sunpower hücreleri ile kendi markası altında üretimini yaptırdığı yarı-esnek panellerin ve bu yıl üretilmeye başlayan Sunpower marka panellerin satışını yapıyor. Transmer’in yarı esnek panelleri yüzeyleri güneşten daha fazla enerji üretimi sağlayan bir malzeme ile kaplı olduğundan çok verimli ve dayanıklı.

Esnek paneller 50 W-200 W; çerçeveli paneller 100 W-265 W aralığında.

Transmer Green çerçeveli klasik monokrista­l, polykrista­l, yarı esnek ve tam esnek güneş panelleri kullanıyor. Markanın tüm güneş panelleri, deniz suyuna dayanıklı. Verimliliğ­i kanıtlanmı­ş hücreler kullanıldı­ğı için uzun ömürlü.

Transmer Green’in merkezi İstanbul’da ancak firmanın Bodrum mağazasını­n yanı sıra mühendisli­k ekibi ile tüm Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesine montaj, bakım ve teknik servis hizmetleri sunuyor. Diğer bölgelere de kayıtlı bayiler vasıtası ile ulaşıyor.

www.transmergr­een.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye