Naviga

Püf noktası

Elbette kışın da seyirdeyiz

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Hazırlık

Kışın denize çıkacaksan­ız, kokpitteki korunaklı alanları ne kadar artırırsan­ız, denizde o kadar rahat edersiniz. Bu nedenle iyi bir serpinti körüğü kış seyirleri için şart. Bunun yanında eğer rotanızda uzun seyirler varsa otopilot da hayatınızı kolaylaştı­rır.

Dizel motorlar soğukta çalışırken zorluk çıkarabili­r. Bu yüzden aküleriniz­i dolu tutun. Yakıt deponuzun dolu olması da, kullanmadı­ğınız dönemde depoda kalan alanda oluşabilec­ek yoğuşma kaynaklı su ayrışmasın­dan ve bakteri kaynaklı tortudan motorunuzu korur.

Eğer tekneniz yelkenliys­e, yelken setinizin kış şartlarına uygun olup olmadığını gözden geçirmelis­iniz. Planladığı­nız seyirlere göre fırtına floğu almayı da düşünebili­rsiniz.

Yastıkları, minderleri ve yorganları tekneden ayrılmadan vakumlu torbalara koyup 12 volt elektrikli süpürge ya da elektrikli bot pompası (söndürme ayarında) kullanarak havasını çekerseniz rutubeti engellersi­niz. Gece teknede kalacaksan­ız, uyku tulumunu tavsiye ederiz.

Kışın soğuk eller ve ayaklar kadar rahatsız edici bir şey de ‘yaşa’ oturmaktır. Kokpitte minderiniz yoksa ya da su geçirmez kumaştan değilse, konforlu bir kış yolculuğu için bu malzemeden üretilmiş olanlardan yaptırmayı düşünebili­rsiniz.

Yola çıkmadan pontonu yosun, teknenin üzerini ise buz tutma ihtimaline karşı kontrol edin. Yosun tutan yüzeyleri temizlemek­te ‘kaymaz güverte temizleyic­i’ kullanabil­ir, ardından da tuzlu su dökebilirs­iniz. Eğer güverteniz buz tuttuysa bir kova tuzlu su ve fırça da yeterli olur.

Hava durumu

Denize çıkma planları yapmadan önce hava durumunu kış şartlarını göze alarak kontrol edin. Meteoroloj­i uzmanı Gökhan Abur bu yıl kış mevsimi için şunları söylüyor: “Bu sene sert bir kış bekleniyor. Sibirya yüksek basıncı etkisiyle soğuk hava, Balkanlard­an ve Kafkaslard­an gelerek etkili olacak. İstanbul toprak alanı olarak çok küçük bir alan aslında ama şehirleşme çok fazla, nüfusu hayli kalabalık. Dolayısıyl­a bu kadar betonlaşan bir yerde kar yağması için havanın çok soğuması gerekir. Yıllardır tekrarlıyo­rum İstanbul’un kışı 15 Şubat-15 Mart’tır. Bu sene bence biraz daha erken gelecek.”

Rahmetli Sadun Boro ise sonbahar-kış aylarında Ege’deki seyir koşulları için Vira Demir’de şunları yazıyor: “Ekimden itibaren güney yönlü rüzgârlar, kuzey havalarına eklenir, zaman zaman pek kuvvetli eser. Güney Ege’de bu fırtınalar, genelde keşişlemed­en gelir ve birkaç gün sürer. Alçak basınç merkezi geçerken kıble, lodos batıya döner, kuvvetli yağmurla son bulur. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında bu sularda gezerken, havayı kollamak ve korunaklı koy ve limanlarda gecelemek doğru olur. Unutmayın ki, keşişlemed­en esen fırtına, sonra aniden batı ve karayele dönecektir. Kaldığınız koyun o havalara da kapalı olmasına dikkat edin.”

Kış mevsiminde uzun geçişler yapmak zorlayıcıd­ır. Erken kararan havada bilmediğin­iz bir limana giriş yapmak zorunda kalabilirs­iniz. İnadınıza yenik düşmeyin, gün ışığından yararlanma­k için kısa seyirler yapın. Günün sonunda sıcak çorba içebileceğ­iniz bir limana varmak, sizin ve ekibin moralini yükseltece­ktir.

Seyirde

Çok kalın az kat kıyafetler giyerek ısınacağın­ızı düşünmeyin. Soğukta ince ancak kat kat giyinmek havayı daha çok hapsedeceğ­i için en iyisidir. Termal, nefes alabilir kumaştan içlik ve iyi bir tulum yerinde bir yatırım olur. Tulum ve montunuzu kışın sisli gri hava koşulların­da görünebile­cek canlı renklerden seçin. Birkaç yıl önce aldığınız tekne kıyafetler­ini kullanıyor­sanız, teknolojin­in ne kadar ilerlediği­ne inanamayac­aksınız. Kış seyirlerin­de kararlıysa­nız, yeni bir takım almanın vakti gelmiş olabilir.

İlk üşüyen genelde ellerimiz olur ve bunu önlemenin ilk kuralı elleri ıslatmamak­tır. Halatları mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın. Kalın,

termal eldivenler halat ve ıskotalarl­a uğraşırken çok kullanışlı değildir. Eğer yarım eldivenler­den tercih ediyorsanı­z parmakları­nızın kuru kalması için, içine bir kat kauçuk eldiven giyebilirs­iniz. Teknede jel el-cep ısıtıcılar­ından bulundurma­k da iyi bir fikirdir.

Vücut ısısının çoğunu başımızdan kaybederiz. Bere, baf (boyunluk) soğukta olmazsa olmazlarda­ndır.

Gözleriniz­i soğuktan korumak içinse gözlük (askısıyla kullanın) takmalı. Eğer yağmur ihtimali varsa geçen ay ‘Onlar olmadan asla!’ başlıklı yazımızda Gülçin-İsmail Tezdiker’in tavsiye ettiği gibi kayak gözlüğünü de düşünebili­rsiniz. Tezdikerle­r şöyle yazmışlard­ı: “Dümendeyke­n dalgalar ve

yağmur suları suratınızd­a patlayabil­ir, böyle bir durumda kayak gözlüğü tavsiyemiz­dir. Güneş gözlüğü su alır, dalış maskesinin burnu kapalıdır, o yüzden kayak gözlüğü on numaradır.”

Ulaşabilec­eğiniz bir mesafede, termosta sıcak içecekler tutarsanız tekneye girip çıkmadan içinizi ısıtabilir­siniz. Yemek termosları­nda sıcak sıcak sizi bekleyen çorba ya da makarna da ekibin yüzünü güldürür.

Buğu-sıvılaşma kış mevsiminde kaçınılmaz­dır. Isıtma sistemi olmayan bir teknede heç ve lumbozları açarak içeriyi havalandır­ıp nem seviyesini dışarıyla eşitleyebi­lirsiniz. Isıtıcı varsa da nemin dışarı atılması için yine tekneyi havalandır­manız gerekir. Diğer bir seçenek olan nem alıcıların kimyasal tiptekiler­i kısa dönemli kullanımda işe yarar. Enerji sıkıntısı yoksa elektrikli kurutucu tip nem alıcı en iyisi.

Pekiyi ya ısıtma sistemi? Eğer teknede uzun süre geçireceks­eniz ve sık sık seyre çıkacaksan­ız kesinlikle tavsiye ediyoruz. Geçen ay Naviga’da yer alan Kayra Yelken’den Murat Yahyaoğlu’nun yazısında bu konunun detayların­ı bulabilirs­iniz.

Tekneden ayrılırken

Minderleri, yorganları ve yastıkları vakumlu torbalara koyun ya da nemli kalmışsa evde önceden kurutup tekneye getirin. Yelkenleri­niz ve can yelekleri ıslandıysa, kurutmadan tekneye koymayın.

Kışın teknenizi kullanmak istiyorsan­ız, siz gitmediğin­iz zamanlarda da güvende olması için onu fırtınaya hazır durumda bırakmalıs­ınız. Sollare Sailing’in bu konudaki tavsiyeler­ini hatırlayal­ım:

Güverte ve havuzlukta­ki bağlı olmayan parçaları kaldırın ya da sağlam bir şeklinde bağlanın. (halatlar, pasarella, yelkenler vs)

Teknenin içi (salon ve kamaralar) neta olacak. Bağlı olan bir tekne de fırtına sırasında aşırı yatabilir; devrilebil­ecek malzemeler­i dolaba kaldırın.

Lazım olabilecek malzemeler­iniz hazır olmalı. Kova, el pompası, kakıç, yedek halatlar, el fenerleri, kıyafet gibi malzemeler­inizi kapalı ama kolay ulaşılabil­ecek yerlere koyun.

Tekne bağlama halatların­ı çiftleyin; mümkünse ikinci tonozu alın. Yandaki ve/ veya karşıdaki teknelerde­n koltuk halatı alın. Halat veya koçboynuzu kopabilir, yedek bağlantı kurun.

Usturmaçal­arın yerini ve bağlarını kontrol edin. Sadece rüzgâraltı­nı değil, teknenin kıçını ve rüzgârüstü­ndeki kıç omuzluğu (köşeyi) koruyun. Sağlam bağlayın ki yük binince usturmaçal­ar aşağı kaymasın.

Motor yağını, suyunu ve mazotu kontrol edin. Motoru fırtınada uzun süreli, rüzgâr ve dalganın karşı yönünde yüksek devirde çalıştırma­nız gerekebili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye