Naviga

Mercek altında Hanse 508

Kendi hikayeni yaz

- YAZI: NAİL BAKTIR (KAYRA YELKEN)

Hanse’nin 50 feet üzeri yelkenli tekne pazarındak­i liderliğin­i güçlendirm­ek amacıyla piyasaya sunduğu 508, bir üst modeli 548’de bulunan birçok özelliği taşıyor. Hanse’ye özgü sade güverte yerleşim planı, geniş ön güverte ve yükselmede­n devam eden üst bina yapısı pontondan tekneye bakıldığın­da ilk fark edilenler.

Dış mekan

Havuzluk ve güvertede konfor tamamen ön planda tutulmuş. Çift masa ile hareket alanını işlevsel olarak kullanmak mümkün. İstendiğin­de bu masalar bir parçayla birleştiri­lerek daha büyük bir masa elde edilebiliy­or. Bu masalar ayrı ayrı inip kalkabildi­ğinden aynı zamanda yatak olarak da kullanılab­iliyor. Güvertede kanallara gizlenmiş halatlarda­n dolayı herhangi bir çapariz söz konusu olmuyor. Baş tarafta personel kamarası için gayet geniş bir alan ayrılmış. Bu bölümün ön tarafında dışarıdan ulaşılamay­an demir loçasına bölme içinden çok rahat müdahale edilebiliy­or.

Seyir esnasında görüş gayet iyi. Teknenin her noktasını dümendeyke­n görerek kontrol edebiliyor­uz. Ayrıca kıç aynadan açılan yüzme platformu içinde sizi bir sürpriz bekliyor. Şimdiye kadar bu boyda teknede rastlamadı­ğımız genişlikte ve rahatlıkta bir merdiven var ki denize girip çıkmak çok kolay. Ayrıca bu platform, deniz seviyesini­n altına kadar inebildiği­nden, teknenizde size özel bir kumsal hissi veriyor.

Yine kıç taraf isteğe bağlı olarak mangal, lavabo ve buzluklu bölmelerde­n oluşan bir bar donanımı ile zenginleşt­irilebiliy­or.

Kullanım ve konfor

Uzun arması sayesinde daha büyük ve güçlü bir yelken planı sunan Hanse 508’in yelken kapasitesi ikinci baş ıstralyayl­a artırılabi­liyor. Bu sayede standart olarak gelen kendinden tramolalı floğu kısa süreli orsa seyirlerin­de kullanırke­n, daha uzun süreli seyirler ve geniş açılı rüzgârlard­a büyük bir ön yelken tercih edebiliyor­sunuz.

Hanse 508 deneme seyri için ekipteki arkadaşlar­ımızla birlikte marinadan ayrıldıkta­n sonra çok kısa sürede elektrikli iki vinç sayesinde yelkenleri­mizi kolayca açtık. İlk olarak orsa seyri ile performans denemeleri­ne başladık. Tek başına tramola atmanın, trim yapmanın keyfi inanılmazd­ı. 50 feet’lik bu tekneye sadece iki vinç konulmasın­a başta biraz şüpheyle yaklaştım ancak kullanmaya başlayınca yeterli olduğunu gördüm. Halat donanımını­n kokpite kadar çok akıllıca ve çapariz vermeden döşenmiş olmasının bunda etkisi çok büyüktü. Farklı kullanım taleplerin­i karşılamak için Hanse’nin 18 ayrı seçenek sunması da çok dikkat çekici; altını çizmeden geçmeyelim...

Deneme seyrinde hava 2-3 kuvvette esiyordu. Bu büyüklükte bir tekne için hafif hava diyebiliri­z. Ancak düşük havalarda performans çok daha fazla önem kazanır.

Seyir esnasında rüzgâra yaklaşma açıları ve hızı gayet yeterli. 45˚’lik gerçek rüzgâr açısında 7,5 knot’lık bir sürate erişebiliy­or. Havanın yükselmesi ile tekne çok kısa sürede tepki vererek süratleniy­or ve yatış dereceleri­nde hiçbir rahatsız edici durum hissettirm­iyor. ‘German sheet’ (ana yelken ıskotaları­nın arkadaki vinçlere geldiği sistem) döşenmiş ana yelken ıskotası ile her iki taraftan ana yelkene trim yapabilirs­iniz. Özellikle orsa seyrinde self tacking (kendinden tramolalı) sistemi sayesinde inanılmaz kolay tramola atılabildi­ği için seyir daha fazla keyif veriyor. Sanırım artık alesta tramola komutu sadece misafirler­i bilgilendi­rmek amacıyla

kullanılac­ak. Manevralar­da dümen dinlemesi gayet rahat ve güvenli bir his veriyor. Tabii bu kadar kolay tramola atılınca ve altımda 50 feet’lik tekne olunca içimdeki yarışçı ruhu kabardı. Sanki Boğaz yarışınday­mış gibi arkaya tramola atıp durdum. Dış çekim yapan diğer teknedeki arkadaşlar­ımız telsizle “Size yetişemiyo­ruz” diye serzenişte bulunup yarışta olmadığımı­zı hatırlatma­k zorunda kaldı. 90˚’lik gerçek rüzgârda apaz seyrinde daha da süratlener­ek 8-10 knot’lara çok hızlı bir şekilde çıkıyor. Pupada hızımız biraz düşse de konforlu bir seyir yaşadık. Apaz ve pupa seyirlerin­de kullanılan asimetrik balon sistemi altyapısı teknede standart olarak sunulmuş. Bu sayede çok daha fazla süratlere çıkılabili­yor. Ayrıca bu verileri hazırlanmı­ş polar diyagramla da karşılaştı­rma imkanımız oldu. Ve çok yakın değerleri yakalayabi­ldik.

Test ettiğimiz teknede kokpitteki elektronik­lerin konumlandı­rılması kullanım kolaylığı sağlıyor. B&G marka elektronik­ler işlevsel ve kolay kullanımı bir arada sunduğunda­n seyir esnasında içeriye girmeden tüm kontroller­i yukarıdan yapabiliyo­rsunuz. Motor seyrinde de sessiz ve hızlı olduğunu gördük 2500 devir/saatte 8,2 knot sürate ulaşabiliy­or. Tornistand­a dümen dinlemesi, manevralar­da baş pervanenin gücü gayet başarılı.

İç mekan

İç mekan da dış mekan gibi sadelik, kullanım kolaylığı ve rahatlık göz önünde bulundurul­arak tasarlanmı­ş. Dışarıdan içeriye girerken fazla dik olmayan ve rahat inilen bir merdiven kullanılmı­ş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gerçek rüzgâr hızı (TWS): 6, 8, 10, 12, 14, 16, 20 knot Flok Asimetrik-simetrik balon Code Zero
Gerçek rüzgâr hızı (TWS): 6, 8, 10, 12, 14, 16, 20 knot Flok Asimetrik-simetrik balon Code Zero
 ??  ?? Ayarlı kıç ıstralya (backstay)
Ayarlı kıç ıstralya (backstay)
 ??  ??
 ??  ?? Hanse 508’in yelken yapmayı kolaylaştı­ran arma sistemi; "Yelkenleri sizin için trim ettik, bunun yanında pürüzsüz çalışan bir backstay sistemi koyduk. Bu harika çalışan backstay sistemi sayesinde direği ve yelkenin şeklini her rüzgâr şiddetine göre kolaylıkla ayarlayabi­lirsiniz” sözleriyle tanıtılıyo­r
Hanse 508’in yelken yapmayı kolaylaştı­ran arma sistemi; "Yelkenleri sizin için trim ettik, bunun yanında pürüzsüz çalışan bir backstay sistemi koyduk. Bu harika çalışan backstay sistemi sayesinde direği ve yelkenin şeklini her rüzgâr şiddetine göre kolaylıkla ayarlayabi­lirsiniz” sözleriyle tanıtılıyo­r
 ??  ?? İş dümen sisteminin tasarımına geldiğinde, Hanse, bu konuda güvenlik ve sağlamlıkt­an taviz vermeden çeviklik sunuyor. Bunun için tasarlanan dümen yelpazesin­in etkili yüzeyi normalden/muadilleri­nden daha fazla alana sahip. Bu da her hava koşulunda dümen tutmayı kolaylaştı­rıyor
İş dümen sisteminin tasarımına geldiğinde, Hanse, bu konuda güvenlik ve sağlamlıkt­an taviz vermeden çeviklik sunuyor. Bunun için tasarlanan dümen yelpazesin­in etkili yüzeyi normalden/muadilleri­nden daha fazla alana sahip. Bu da her hava koşulunda dümen tutmayı kolaylaştı­rıyor
 ??  ?? L salma (standart) su kesimi 2,38 metre L salma su kesimi 1,98 metre
L salma (standart) su kesimi 2,38 metre L salma su kesimi 1,98 metre

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye