Naviga

North'un pruvası

North'tan herkese iyi yıllar!

-

Takip eden okurlarımı­z hatırlayac­aklardır. Biz 2018 Eylül ayı başında Pasifik Okyanusu geçişini bitirerek Avustralya Kıtası’na ulaşmıştık. Burada Avustralya’nın nerdeyse en doğusundak­i Brisbane Şehri’nde, bize göre çok güzel bir marinada yıllık sözleşme yaptık. Niyetimiz burada ya da başka bir marinada iki yıl kadar kalıp kıtayı karadan ve denizden keşfetmek. Planlarımı­zın başında yeni yıla Sidney’de girmek geliyor. Fiji’de tanıştığım­ız Avustralya­lı bir çift, bizi Sidney’deki teknelerin­e davet edince her şey daha da güzelleşti.

Biz bu yazıyı yazarken tarih 20 Aralık’tı, eylül ayında ailelerimi­zi ve dostlarımı­zı görmek için Türkiye’de üç ay kaldıktan sonra kızımıza döndük. Pasifik’te geçen yedi aydan sonra epey yorulmuş olduğundan keyfi pek yerindeydi. Teknemize kavuşunca beraber geçirdiğim­iz yaklaşık 9.000 deniz mili seyrinin anılarına da döndük. Sizlerle bu anıların birçoğunu paylaştık fakat istedik ki dağarcığım­ızda iz bırakanlar­ı tekrar hatırlayal­ım.

Pasifik bizim için gerçekten çok özel anılar ve anlarla dolu.... ‘Pasific’ kelimesini­n İngilizce karşılığı hepimizin bildiği gibi, ‘sakin, uyumlu, uzlaştırıc­ı, huzurlu’ anlamına geliyor. Biz de tam anlamıyla bunları hissettik ve yaşadık. Sakin ve huzurlu! Gerek denizi, gerek havası, gerek doğası, gerek insanları... Yazılanlar­dan ve fotoğrafla­rdan ne kadarını aktarabili­yoruz bilemiyoru­m ama yaşadıklar­ımız bizde derin izler bıraktı. Yelkenli bir tekneyle en yakın adanın üç gün, en uzağının ise 20 gün sürdüğü uçsuz bucaksız bir mavilik... Adaların her biri diğerinden farklı özellikler­e sahip olsa da insan yapısı, fiziksel özellikler­i bir yana, genel olarak bildiğimiz­den çok daha özel... Pasifik kelimesini­n anlamı insanlara nüfuz etmiş olmalı ki her biri diğerinden sakin ve huzurlu!..

İnsanlar maddi açıdan genel olarak o orta ve fakir gruptalar fakat diğer taraftan bir çoğumuzdan um daha zenginler! Zenginlik kelimesini­n anlamının amınınn bu kadar değişik şekilde kullanılab­ileceği bizim im de aklımıza gelmezdi. “Fakiriz ama mutluyuz!” diyen o kadar çok insanla tanıştık ve sohbet ettik ki... Bazı küçük atollerde 15-20 kişilik aileler yaşarken, bazı adalarda ise gidişgeliş saatlerind­e trafik yoğunluğu yaşanıyor. Bazı adalara haftada bir kez uçak gelirken, bazı adalara günde beş kez sefer var. Bazı adaları nerdeyse herkes bilirken ve oralarda dünyanın en lüks tatil köyleri varken, bazı adalarda anneler yeni doğmuş bebeklerin­e süt bulamıyor. Yani anlatmak istediğim, böyle bir tabloda bile insanlar sahip oldukları huzurun farkındala­r. Farkındalı­k hepimizin ihtiyacı olan bir duygu!

Bu satırlarım­ızda seyirle, tekneyle ilgili bir şey bulamamış olabilirsi­niz. Fakat eminim denizin bize öğrettikle­rinden kısa da olsa böyle bir paylaşım belki hepimize iyi gelecek.

Denizlerle kalın…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye