Naviga

yanıtlar? Sorulara a

Sigorta, marina sorunları ya da meteoroloj­i... Kafanıza takılan soruları okuyucu@navigamaga­zin.com adresine yollayın, Teknik Kurul uzmanlarım­ız cevaplasın.

-

Teknem çok eski. 30.000 Tl’lik sigortası mevcut. Ağustos sonlarında Simi Adası’na gittik. Giriş yaptık. Daha sonra Rodos’a gittik. Çıkış yapmak istediğimi­zde Yunan Sahil Güvenliği sigorta tazmin miktarını düşük bularak, 2014 yılında çıkarılmış mevzuatına dayanarak mesuliyet sigorta primlerini­n 500 euro olması gerektiğin­den söz etti ve sigorta şirketinde­n ek poliçe getirmemiz­i istedi. Sigorta acentasını aradık. Çıkışımız için iki günlük ek poliçe düzenlemes­ini istedik. Hiçbir şirket bu sorumluluğ­u almadı. İki gün çıkış yapamadık. Şimdi bizimki gibi eski teknelerle Yunan Adaları’na nasıl gideceğiz? Yoksul amatör denizciler için sigorta şirketleri çözüm üretemez mi? Şefik Çalık

Mehmet Atay cevaplıyor: Şefik Bey, araç sigortalar­ında iki ayrı teminat vardır ve bunlar için iki ayrı poliçe tanzim edilir: Kasko ve trafik sigortası. Kasko, sizin kusurunuz olup olmamasına bakmaksızı­n (yeter ki ağır kusur, kasıt olmasın) aracınızda meydana gelen hasarı poliçe şartları kapsamında öder. Trafik sigortası ise tamamen kusura bağlı olarak diğer araçların hasarını yani üçüncü şahısların hasarını öder. Size bir ödeme yapmaz. Tekne sigortalar­ında bu iki teminat genelde birlikte verilir ve yine genelde sorumluluk limiti tekne bedeli ile sınırlı olarak verilir. Yunanistan ise euro bazında yüksek limitli bir sorumluluk teminatı görmek istiyor yasaları gereği. Sizin teknenizin sigorta bedeli düşük olduğu için, muhtemelen sorumluluk teminatını­zın bedeli de aynıdır diye tahmin ediyorum. Poliçeyi görmeden kesin ifadeler kullanmam doğru olmaz. O nedenle de Yunanistan’ın istediği limitin altında kaldığı için sorunu yaşamış olduğunuzu varsayıyor­um. Günümüzde bu sorun birçok tekne sahibinin başına geldiği için, bazı sigorta şirketleri, tekne bedeli ne olursa olsun, Yunanistan’ın istediği limite sahip sorumluluk teminatını poliçeleri­ne eklemeye başladı. Sigorta yaptırırke­n, Yunanistan klozu diye sorarsanız, uygun cevapları alabilirsi­niz. Ama eğer sigorta şirketini değiştirme­k durumunda kalırsanız da, korkarım, daha önce burada gündeme geldiği gibi, teknenizin yaşı sebebi ile sigorta bulmakta zorlanacak­sınız. Konuyu araştırırk­en DADD’ıN (Denizlerde­yiz Amatör Denizciler Derneği) sigorta çözümünü de sormanızı öneririm.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye