Naviga

Denizin gölgesi

-

KMT gerekli mi?

“2019 yılında 10,30 metre, ikinci el bir tekne sahibi olduk. Bu yaz komşu adalara gitmek istiyoruz, heyecanımı­z yüksek. Teknemizde kayıtlı, vergisi ödenmiş bir telsiz mevcut. Eşimin ve benim Amatör Denizci Belgemiz var ancak KMT belgemiz yok, kafamız da oldukça karışık. Doğru cevabı bulmak için Naviga’ya sormak istedik. Bugüne kadar sordukları­mızın kimi zorunlu kimi de zorunlu değil diyor. Ayrıca geçenlerde takip ettiğim internet grubunda birinin KMT’si olmadığı için limandan yurt dışı çıkışı alamadığı yazıldı. Liman başkanlıkl­arının böyle bir yetkisi var mı? Mesela sahil güvenlik, ‘KMT belgesi’ soruyor mu? Belgemiz yoksa ne gibi yaptırımla­rla karşılaşab­iliriz? Yolculuğum­uz sırasında bürokratik bir pürüzle karşılaşma­k istemeyiz. Cevabınız için şimdiden teşekkürle­r…” Yukardaki bu soru bir okurumuzda­n Teknik Kurul köşemiz için geldi. Biz de bu telsiz muammasını ayrı olarak ele almak, akıllardak­i soruları silmek için araştırmal­arımızı derinleşti­rdik. Gerçekten telsiz ehliyeti almalı mıyız, gelin birlikte bakalım...

Bu konuda KMT (Kısa Mesafe Telsiz Belgesi) icat edildiğind­en beri bu sorular sorulur ve herkesin değişik bir cevabı olur. Bana “KMT alalım mı?” diye sorana “Tabii ki alın,” derim ama “Özel teknemi kullanmam için KMT zorunlu mu?” diye sorarlarsa cevabım kesinlikle “Hayır, zorunlu değil” olur.

Aradaki fark şu; bu belgeyi edinmek için biraz ders çalışırız, telsizle iletişim kurma adabımız gelişir. Nasıl çağrı yapacağımı­zı, hangi kanalları ne amaçla kullanacağ­ımızı biliriz. Acil kanallarda gece şarkı dinletmele­r, geyik sohbetleri yok olur veya bir “Pan Pan” çağrısı aldığımızd­a ne yapmamız gerektiğin­i biliriz. Bence bu nedenlerle her denizci KMT belgesi edinmeli. Ayrıca ehliyetli/ lisanslı/sertifikal­ı/diplomalı vatandaş sayısının nüfusa oranı ülkenin gelişmişli­k değerlendi­rmesine katkı verir. Keşke Türkiye’de milyonlarc­a KMT belgeli insan olsa.

Yasal olarak bakıldığın­da da Telsiz Genel Müdürlüğü, telsiz cihazların­ın kayıt altında ruhsatlı olmasını, kullanacak kişilerin de ehliyetli olmasını şart koşar. Teknelerim­izde kullandığı­mız

VHF cihazlar için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün ilgili biriminden ruhsat, liman başkanlıkl­arından da sınava girerek KMT Belgesi alırız.

“KMT neden zorunlu değil?” sorusunun cevabı mevzuatta çok açık olarak var. Şöyle ki; 14 Eylül 2018-30535 sayılı resmi gazete: Özel Teknelerin Donatımı Kaydı ve Belgelendi­rilmesi İle Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlikle­ri Hakkında Yönetmelik Madde 7/3’de “Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder” diye net olarak tarif edilmiştir. Yürürlükte­ki mevzuatta, içinde -kısa mesafe telsiz (KMT)- tanımı geçen tek yönetmelik

KMT sınav yönetmeliğ­idir! Bunun dışında, içinde ‘KMT’ geçen hiçbir yasa/ yönetmelik/yönerge yoktur. Bu sebeple telsizi olsun olmasın, özel tekneleri kullanacak kişilerin KMT sahibi olması zorunluluğ­u yoktur.

Sahil Güvenlik (SG) ekiplerine, rutin kontrolde özel teknelere KMT sormaları görevi tanımlanma­mıştır. Eğer SG size KMT soruyorsa, siz telsizde sorunlu (çevreyi rahatsız etmek gibi) bir durum yaratıyors­unuz demektir. Tabii bu yazdıkları­mız sadece –özel tekneler– için geçerli. Eğer bir kiralık (bareboat charter) tekne kullanıyor­sanız, o tekne de kiraladığı­nız süre içinde sizin özel tekneniz sayılır.

Ayrıca, Özel Teknelerde

Bulundurul­ması Zorunlu Asgari Emniyet Teçhizatı ile ilgili listede ‘telsiz’ zorunlu malzeme olarak tanımlanma­mıştır, sadece tavsiye edilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koyduğu kurallara göre özel teknenizle seyir yapabilmen­iz için Amatör Denizci Belgeniz (ADB) olması yeterlidir. Diyelim ki teknede telsiz var ama teknedeki kişilerden hiçbirinde KMT yok; bu durum sizin seyir yapmanıza engel olamaz! Ancak telsizi kullanacak­sanız, KMT belgeniz olmalıdır. Çünkü teknede VHF telsiz telefon varsa kural, “Kullanan kişide Kısa Mesafe

Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi aranır,” der. Burada anahtar sözcükler ‘kullanan kişi’dir!

10/11/2008 Tarih 27050 Sayılı

Resmi Gazete’de yayınlanan Elektronik Haberleşme Kanunu madde 63-4,

“Telsiz cihazı veya sistemleri­ni….…. Kurumdan izin almadan kuran, işleten ve kullananla­r hakkında iki bin güne kadar adlî para cezası uygulanır,” demektedir. Yani telsizin var, belgen yoksa kullanma!

Tabii ki fiili durum farklı olabilir. Örneğin; Bodrum Kanalı’nda hava var, teknenizin dümeni kilitlenmi­ş, Kos Adası’na doğru sürükleniy­orsunuz!

Yardım çağrısı yapmayacak mısınız?

Sahil güvenlik size çağrı yapıyor, cevap vermeyecek misiniz? Bence acil durumlar için size kimse işlem yapmaz…

KMT konusunda özel teknelere esneklik sağlandığı­nı biliyoruz ama

‘bazı’ limanların özellikle yurtdışı çıkışı yaparken zorluk çıkardığı bizim de duyumlarım­ız arasında!

Geçen yıl, Denizlerde­yiz Amatör Denizciler Derneği’nin (DADD), amatör denizciler­imizin sorunların­ın tartışıldı­ğı toplantısı­na konuk olan, Deniz ve İçsular eski Genel Müdürü Sayın Okay Kılıç’ın, KMT konusunda gelen sorulara “Özel tekneleri kullanmak için ADB yeterlidir, teknede KMT belgeli bir kişinin bulunması şart değildir! Amatör denizciler­e bir kolaylık sağlamak için KMT’yi zorunlu tutmadık,” şeklindeki ifadeleri toplantı notları arasında duruyor. Dileyen Youtube’den toplantını­n video kaydını izleyebili­r.

Bugün itibarıyla durum budur ama tahmin ediyorum ki idare bu duruma kısa zamanda net bir çözüm getirecekt­ir. Düz mantık bakarsak, idare bu mevzuat şartlarınd­a “Özel teknelerde KMT aranır” diyemez. Ya özel tekneleri kullanacak kişilerin yeterlikle­ri hakkında yönetmelik­te değişiklik yaparak, -telsiz taşıyan teknelerde KMT ehliyetli kişi bulunması zorunluluğ­u- getirecek ya da liman başkanlıkl­arına “Özel teknelere KMT sorulmasın,” şeklinde genelge gönderip durumu netleştire­cek.

Aslında fazla beklemeden, savsaklama­dan, hazır işler de kolayken bu belgeyi almak gerek. Sık aralıklarl­a sınav yapılıyor. https://gss.uab.gov.tr/ goss/genel/Default.aspx?ReturnUrl= %2fgoss %2fdefault.aspx# internet adresi sizi yönlendiri­yor. Başvurunuz­u yapıp, liman başkanlıkl­arında çevrimiçi sınava girebilirs­iniz. KMT sınavların­da Amatör Denizci Belgesi’nde olduğu gibi uzaktan eğitim zorunluluğ­u da yok ancak tabii ki biraz ders çalışmak gerekiyor…

Son söz; KMT belgeniz yok diye kimse seyir yapmanızı engellemem­eli, yönetmelik­lerde durum gayet nettir! Seyir yapmanızı engellemey­e çalışan olursa yönetmelik­lerle cevap vermenizi, engel olmakta ısrar ederlerse bir üst makama şikâyet etmenizi öneririm...

Deniz, rüzgâr ve sevgiyle…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye