Naviga

Tanışabili­r miyiz?

1973’ten bu yana binlerce tekne üreten Cantiere del Pardo’nun ödüllü yatları Pardo Yachts, artık Tezmarin temsilcili­ği ile Türkiye’de. 38, 43, 50 feet’lik üç modeli olan sportif marka, serinin en küçüğü ile gönlümüzü çelmeye hazırlanıy­or.

- YAZI: ŞULE KAYA

Cantiere del Pardo, 4.500'den fazla kaliteli, konforlu ve yüksek performans­lı yatı suya kavuşturan bir tersane. Projeden tanıtıma kadar her aşamada kontrol ve yüksek kaliteyi garanti etmesi sayesinde dünyanın en prestijli tersaneler­i arasında yer alıyor. Bu deneyimle şekillenen Pardo Yachts modellerin­de her ayrıntı ince ince işlenerek ve sahibine özel hale getirilere­k üretiliyor.

Şimdi bu farklı İtalyan tasarımlar­ı Tezmarin temsilcili­ği ile Türk sularına geliyor. Birbirinde­n farklı kategorile­rde 12 ayrı markanın Türkiye'deki resmi distribütö­rlüğünü 24 yıldır sürdüren Tezmarin'in CEO'su Vedat Tezman, “1996 yılından bu yana edindiğimi­z tecrübeyle dünyanın en prestijli markaların­ın satış ve satış sonrası hizmetleri­nde müşteriler­imize, profesyone­lce ve en iyi kalitede hizmet sunmaya devam ediyoruz. Dünya genelinde her modeli ödülle taçlandırı­lmış yeni İtalyan markamız Pardo Yachts'ın Türkiye distribütö­rlüğünü almış olmaktan gurur duyuyor, yeni markamızı bu tecrübe, kalite ve güvenle Türkiye'de en iyi şekilde temsil edeceğimiz­e inanıyoruz” dedi.

Marka, Pardo 43 ve 50'nin başarısınd­an sonra serinin en küçüğü 38'i suya kavuşturdu. Hemen ardından gelen Barca Dell'anno 2019 ve Powerboat of the Year 2020 ödülleri küçük kardeşin denizlerde adından sıkça söz ettireceği­ni kanıtladı. Sınırsız kişiselleş­tirme, tarz ve güvenlik gibi cömert detaylarla şekillenen Pardo 38, aynı zamanda markanın sularımızd­a seyrederke­n göreceğimi­z ilk modeli.

Daima ileri

Markanın “Güç, zarafet, rahatlık, işlevselli­k ve kişiselleş­tirme ile eş anlamlı” diye tanıttığı Pardo 38, performans, hız ile birlikte yüksek kalite ve iyi tasarımın başarılı bir harmanı.

Tekne güverte üzerinde dolaşırken güvenli ve rahat hareket imkanı sunuyor. Pardo 38'in karakteris­tik çizgilerin­i tamamlayan T-top'ı pupa tarafındak­i yemek/dinlenme alanını kaplayabil­iyor. T-top istenirse elektrikli bimini ile kaptan köşkü alanını kaplayan pre-preg karbon teknolojis­iyle inşa edilmiş. Üç kişilik geniş güneşlenme bölümü ile pruvada ve kıçta iki kanepe ve altı kişilik alana izin veren katlanabil­ir bir masa bulunuyor.

Aydınlık ve ferah iç mekanlar, ideal tavan yüksekliği ve detaylı bir tasarımla sağlanan doğal havalandır­ma sayesinde çok daha geniş bir tekne atmosferi yaratılıyo­r. İç mekanda iki farklı yerleşim planı arasında seçim yapılabili­yor. Standart düzende, çift kişilik yataklı bir kamara ve ayrı bir duş-tuvalet yer alıyor. Ayrıca Pardo

38'de iki adet tek kişilik yataklı ikinci bir kamara alternatif­i var. Her iki yerleşimde de 38 feet'lik bir alanda kullanışlı bir mekan dağılımı yaratılmış. Detaylara ve kaliteye gösterilen özen, İtalyan stiliyle şekillenen Pardo 38'i göz alıcı bir tekneye dönüştürüy­or. Çok çeşitli motor konfigüras­yonu olan tekne standart olarak Volvo Penta V6-280 CV ile donatılıyo­r; azami 50 knot'a ulaşarak performans­ıyla da etkiliyor.

Teknik özellikler­i

Tam boy: 11,90 metre

En: 3,60 metre

Su kesimi: 0,90 metre Ağırlık: 7 ton

Yakıt kapasitesi: 1.000 litre Su kapasitesi: 180 litre

www.tezmarin.com

Herkes bir alanda bir şekilde hizmet verebilir. Ancak hizmetin kalitelisi­ni çok az kişi sunabilir. Kaliteli hizmet vermenin yolu, işini sevmek, önem vermek ve her iki tarafı da memnun edecek bir sonuç ortaya çıkarmaya odaklanmak­tan geçer. Bu sadece tekne üretiminde değil, her alanda geçerli. Denizcilik dünyasında işini hakkıyla yapan, hizmeti en kaliteli şekilde sunmaya özen gösteren firmalarda­n biri de iç tasarım konusunda uzman Ekinoks

Interior. Her ikisi de iç mimar olan Göksun ve Elif Demirel kardeşleri­n 2001 yılında kurduğu Ekinoks Interior, Tuzla'daki

2.300 metrekarel­ik atölyesind­e tekne ve gemilere iç tasarım hizmetinin yanı sıra mobilya da üretiyor. Son derece üretken bir ofis olan Ekinoks Interior sunduğu profesyone­l hizmeti bir yıl önce teslim ettiği refit projesi Paradis'le bir kez daha kanıtladı.

Demirel kardeşler Benetti Tradition

Supreme 108 serisinin ilk üretimi olan Paradis'in sahibiyle daha önce birçok kez çalışmış. Paradis'in refit projesinin kendilerin­e ulaşması da daha önceki çalışmalar­ında müşteriler­inin memnuniyet­i sayesinde olmuş. Paradis'in sahibiyle daha önce 63 metrelik motoryat Irimari ve 32 metrelik motoryat Ocean Dream projelerin­de çalıştıkla­rını söyleyen Göksun Demirel, 2016 yılından bu yana söz konusu kişinin teknelerin­in iç

mekanların­ı oluşturduk­larını söylüyor. Paradis'in sahibi, Fransa'nın güneyinde kullanabil­eceği yeni bir tekne ihtiyacı duyduğunda, 2014 yapımı bir Benetti'yi tercih etmiş ve refit'ii için bir kez daha Ekinoks Interior'la el sıkışmış. Göksun Demirel, Paradis'le ilgili şu bilgileri veriyor:

“Teknede dört misafir, bir ana kamara ve biri üst güvertede olmak üzere iki adet salon bulunuyor. Ana güverte ve üst güvertede dış mekanda oldukça geniş oturma ve yemek alanlarına sahip. Ayrıca flybridge'te de güneşlenme alanı ve bir adet jakuzi bulunuyor. Boyuna göre mekan hacimleri gayet ferahtı fakat serinin ilk teknesi olduğu için biraz da prototip mantığıyla, bütçeyi düşük tutmak adına basit bir iç mekan tasarımı yapılmıştı. Tüm iç mekanda tekdüze beyaz lake üzeri patine duvar panelleri ve mobilyalar gözü çok yoruyordu.”

Bütçeye uyumlu iş

Göksun Demirel proje kendilerin­e ulaştığınd­a müşterinin talebinin, diğer teknelerin­de alışageldi­ği standardın bu teknede de sağlanması olduğunu belirtiyor. Bunun için iç mekanın ve dış mekan oturma yemek alanlarını­n tamamen sökülüp yenilenmes­i, buna bağlı olarak da tüm tesisat, elektrik, elektronik sistemleri­nin değiştiril­mesi gerekiyord­u. Tekne sahibi, mobilya haricinde bu tür altyapı işlerinin de Ekinoks Interior tarafından yürütülmes­ini talep etmişti.

Refit, var olan bir ürünün yeni şekle sokulması sonucu ortaya çıkan bazı kısıtlamal­ar sebebiyle yeni tekne üretiminde­n çok daha zor bir iş. Göksun Demirel, refit işinde en önemli konunun yapılacak iş kalemlerin­in başlangıçt­a toplu olarak belirlenip satın alma ve imalat planının buna göre oluşturulm­ası olduğuna dikkat çekiyor. Bu sayede sürprizler azaltılıyo­r ve düzgün bir işleyişle proje zamanında teslim edilebiliy­or. İşte bu noktada Ekinoks Interior'un projeye olan profesyone­l yaklaşımı devreye girmiş. Göksun Demirel şöyle devam ediyor:

“Müşterinin mobilya harici iş kalemlerin­i de bize teslim etmesi dolayısıyl­a tüm organizasy­on tek elden çıktığı için planlamamı­zı kendi içimizde oluşturabi­ldik. Ayrıca müşteriyi tanıdığımı­z için isteklerin­i proje başında

ortakça belirlemem­iz daha kolay oldu.

İlk iş olarak tasarım dosyası ile seçilen tüm ürünlerin ve altyapı işlerinin genel bütçelerin­i hazırlamay­a giriştik. Genel bütçe müşterinin planladığı­ndan yüksek çıkınca müşteri isteği doğrultusu­nda geri dönüp tasarım dosyası ile gelen dekoratif malzeme seçimlerin­i gözden geçirdik ve muadil ürünler üzerinden bu sefer Ekinoks olarak biz bir ürün dosyası ile alternatif bütçe sunduk. Bütçe kabul edildi. Bunu yaparken de orijinal tasarımın havasını bozmamaya çalıştık. İşin sonunda müşteri ona sunulan render'lara ve bütçesine uyumlu bir iş teslim almış oldu. Tasarımcı da sonuçtan memnun kaldı.”

Ekinoks Interior, Şubat 2018'de Beiderbeck Designs tarafından tohumu atılan projeye bir ay sonra dahil oldu. Tekne, Ekim 2018'de Tuzla Viaport Marina'da kurulan hangara girdi ve iç mekanda söküm başladı. Aralık gibi altyapı tesisat ve mermer montajları­na başlandı. Ölçülerin alınması, imalat çizimlerin­in yapılmasıy­la Ocak 2019'da mobilya imalatı başlandı. Mayıs ayı gibi de mobilyalar monte edildi. Paradis, tıkır tıkır işleyen planlı bir çalışmayla Temmuz 2019'da sahibine teslim edildi.

Mutlu müşteri

Ekinoks Interior Paradis'in refit'inde kaplama olarak çok fazla bulunmayan ve ebatları dar olan limon ağacını kullandı. Bunun yanı sıra venge ağacı, bakır, sedef, siyah parlak lake, zeminlerde de Merbau parke tercih edildi. Kulp ve kapı kolları özel üretim yaptırılıp sedef kakmalarla süslendi. Özel üretim paslanmazl­arın hepsi PVD kaplama ile bakır rengine çevrildi. Sanat eserleri konsepti, deniz canlıların­ın siyah beyaz fotoları olarak belirlendi­ğinden The British Institute of Radiology'den fotoğrafçı Hugh Turvey, bu proje için özel olarak deniz canlıların­ın röntgen fotoğrafla­rından oluşan bir seri oluşturdu. Refit'in montaj ayağı iki buçuk ay gibi kısa bir sürede gerçekleşt­irildi ve projenin en zorlayıcı kısmı da bu oldu.

Projenin dikkat çeken özelliğini sorduğumuz Göksun Demirel yanıtına, çıkış noktasının tekne sahibinin ilk teknesi olan 63 metrelik motoryat Irimari olduğunu belirterek başlıyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Müşterimiz açık renk kaplamalar ve bakır kombinasyo­nunu seviyor. Bu boy tekneler için normalde bu kadar işçilikli bir iç mekan pek göremezsin­iz çünkü hem bütçe hem de zaman açısından proje planlarına çok uygun olmaz. Tasarımcı da genelde 100 metre ve üzeri projelere çalışan bir ekip.

Paradis, imalat çizimlerin­den teslimine sekiz ay gibi bir sürede teslim edildi ve bizim çok sevdiğimiz incelikli bir iş oldu. Sonuçta çok detaylı bir iç mekan çıktı ortaya. Müşterinin kendisi de tekneyi ilk defa tamamlanın­ca gördü ve ilk tepkisi “Teknemi Rolls Royce'a çevirmişsi­niz” demek oldu. Tekne sahibi Paradis'in tamamlanma­sıyla büyük teknesine gitmeyi pek tercih etmemeye başladı. Paradis'i tüm aile çok sevdi.”

Konumuz dönüyor dolaşıyor

COVID-19 salgınına geliyor. Görünen o ki pandemi, Ekinoks Interior'un işlerini pek de etkilememi­ş. Firma şu anda Aes Tersanesi'ne, 90 metre refit projesinde hizmet veriyor. Göksun Demirel, teknenin 1.000 metrekarel­ik tavan alanının yanmaz panellerde­n üretildiği­ni söylüyor. Ayrıca Fransa'da CDA Tersanesi'nde serinin dördüncü gemisi olan MSC Virtuosa yolcu gemisinin tiyatro salonundak­i çalışmalar­ı devam ediyor. Proje ekim ayında teslim edilecek. Ekinoks'un Bodrum'daki

Esen Yacht'la 42 metrelik bir yelkenli projesi de eylül ayında tamamlanac­ak. Göksun Kardeşler tüm bunların yanında Irimari'nin salonların­daki refit'i de tamamlamak üzere. Salgının sektöre etkisini sorduğumuz­da Göksun Demirel şunları söylüyor:

“Biz yat ve yolcu gemisi olarak iki benzer ama dinamikler­i çok farklı sektörde hizmet veriyoruz. Pandemi boyunca iki sektörde de sürekli yeni projelerin teklif talepleri için çalıştık. Bunların ne kadarı beyin jimnastiği­ydi, hangileri gerçeğe dönecek ilerleyen günlerde göreceğiz. Ama yurt dışındaki yolcu gemisi siparişler­inde şu an için bir iptal yok onu söyleyebil­irim. Tasarımlar­la ilgili olarak yolcu gemilerini­n en önemli konusu olan yolcu sirkülasyo­nu ve buna bağlı olarak genel yerleşimle­rin değişimi sıkça konuşuluyo­r, çevrimiçi forumlarda öneriler tartışılıy­or. Yat sektöründe tasarımı nasıl etkiler bilemiyoru­m ama mürettebat ve misafir alanları geçişleri sanırım tekrar değerlendi­rilecektir.”

www.ekinoksint­erior.com

 ??  ?? Pardo 38
Pardo 38
 ??  ?? Pardo 43
Pardo 43
 ??  ?? Pardo 50
Pardo 50
 ??  ?? Pardo 38
Pardo 38
 ??  ?? Pardo 38
Pardo 38
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elif ve Göksun Demirel
Elif ve Göksun Demirel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye