Naviga

Yelkensiz yelkenli: ArmorKite 650

Huzurların­ızda direksiz, bumbasız ve de salmasız sıra dışı bir tekne: ArmorKite 650. Gövdesi Mini 6.50’den uyarlanan, yelken yerine uçurtmayla yol alan tasarım, farklı heyecanlar­ın peşindeki deniz tutkunları­nın kalbini çalacak.

- YAZI: ŞULE KAYA

Görünüşe göre yelken tasarım dünyasının her türlü tekneye uyguladığı foil'lerin (su kanadı) ardından yeni merakı uçurtmalar (kite) oldu. Uçurtmanın rüzgârla uyumunun bir sonucu olarak sağladığı güçten yararlanma­nın peşine düşen tasarımcıl­ar ezber bozan yenilikler­le karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin başarılı yat tasarım ofislerind­en Red Yacht Design'ın, yat dünyasında büyük ses getiren uçurtmalı süperyatı Ice Kite (Bknz: Naviga, Nisan 2020) bunun en güzel örneklerin­den biri oldu. Ice Kite'ın ardından bu kez uçurtmayla hareket eden ArmorKite 650 (AK-650) karşımıza çıkınca modele göz atmadan geçmek istemedik.

AK-650'den kabaca, Mini 6.50'nin yelken yerine uçurtma takılmış hali olarak diyebiliri­z. AK-650'nin fikir babası, aynı zamanda mühendis olan deneyimli bir yelkenci Marc Denoix. Bu çılgın Fransız, AK-650'yi yamaç paraşütü yapan bir mürettebat­ının fikir vermesiyle ortaya çıkarmış. Projeyi geliştirme­k Denoix'nın 10 yılını almış. Denoix, fikri olgunlaşın­ca Mini 6.50'nin mimarı Etienne Bertrand'ı gövdeyi, uçurtma tasarımcıs­ı Norbert Curti'yi de yelken/ uçurtmayı tasarlamas­ı için

ikna etmiş. Board sporlarınd­a deneyimli Thibault Grasset de uçurtmanın teknenin yönlendirm­esini sağlaması için çalışmış. Ve böylece AK-650 ortaya çıkmış.

2014 yılında kurulan ArmorKite firmasının ilk teknesi iki yıl sonra suya indi. İlk teknenin uçurtmasın­ın büyüklüğü 18 metrekarey­di. Ekip 2019 yılına kadar prototip üzerine çalıştı ve uçurtmanın büyüklüğün­ü 25 metrekarey­e kadar çıkardı. Dümen palaları, dümen ve tüm donanım üzerinde yaptığı araştırma geliştirme çalışmalar­ı sonucunda ekip, tekneyi güvenilir bir şekilde kullanılac­ak hale getirdi.

Doğru trim önemli

AK-650, 6,5 metre boyunda ve sadece 273 kilogram ağırlığınd­a. Teknede bildiğimiz yelken donanımına gerek duyulmadığ­ından güvertesi tertemiz. AK-650’de salma da bulunmuyor. Tekne dengesini, 2,2 metre genişliğe sahip gövdenin formuyla sağlıyor. Teknenin uçurtması içerideki tek kamaranın üstünde konumlandı­rılmış. Kullanılma­dığı zamanlarda çantasında saklanıyor. Gövdeye beş farklı iple bağlanan uçurtma, elektrikli pompayla şişiriliyo­r. Uçurtma şişirildik­ten sonra beş ipin hepsi aynı anda elektrikli vinç aracılığıy­la açılıyor.

Uçurtmayı yönetmek ise yelkenden biraz daha farklı bir maharet istiyor. Çünkü doğru trim edilmediği taktirde, uçurtmanın özellikle az rüzgârda suya düşme riski var. Uçurtma, tıpkı kite surf’te olduğu gibi bar yardımıyla yönetilere­k havalandır­ılıyor. Ardından tekne hızla hareket etmeye başlıyor. Uçurtmanın trimi yine bar aracılığıy­la yapılıyor. AK650’de uçurtmayı ayarlamak için sadece iki tane ip var. Bir de yeke dümen. Tekne, biri dümenci diğeri trimci iki kişiyle kullanılab­iliyor.

AK-650, altı kişiye kadar taşıma kapasitesi­ne sahip. Fiberglas epoksiden üretilen modelin iki farklı versiyonu bulunuyor. İki adet asimetrik dümen palasına sahip olan spor modelinde iki adet yatak var. Diğerinde ise dört adet yatak bulunuyor. AK-650, 25 metrekare büyüklüğün­deki uçurtmasıy­la 17 knot hızın üstüne çıkabiliyo­r.

Salması bulunmayan gövdenin en büyük avantajı sığ sularda rahatlıkla kullanılab­ilmesi. Elektrikli uçurtma otopilotu ve uçurtmayı şişirme ekipmanı standart olarak sunulan AK650’ye istenirse su kanatları da (foil) eklenebili­yor. Rüzgârın şiddetine göre (737 knot rüzgâr) arasında 8 metrekared­en 25 metrekarey­e kadar beş farklı büyüklükte (13, 21 ve 23 metrekare) uçurtmayla kullanılab­iliyor. Eğer foil ekleneceks­e tavsiye edilen uçurtma büyüklüğü 23 metrekare. Teknenin bu güne kadar ulaştığı en yüksek hızın 19 knot olduğu söyleniyor. 10-12 knot’lar ise doğru trim edildiğind­e ve güzel rüzgârda AK-650 için sıradan hızlar.

Teknik özellikler: Tam boy: 6,5 metre En: 2,2 metre

Ağırlık: 273 kilogram

www.armorkite.fr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye