NBE - Ege Ekonomi

İZMİR SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ BAŞKANI HÜSEYİN CENGİZ: “Türk ye ve dünyaya model olacak yatırımlar­ın peş nde olacağız” YAYINLANMI­Ş 5 KİTABI VAR

- DUYGU GÖKSU /

İzmir Sanayici ve İş insanları Derneği’nde başkanlık görevini Hasan Küçükkurt’tan devralan Hüseyin Cengiz, yeni dönem projelerin­i EKONOMİ EGE ile paylaştı. Cengiz, yeni dönemde bir yandan sosyal dayanışmay­ı artıracakl­arını, bir yandan da iş dünyasının bir sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’ye ve dünyaya model olabilecek yatırımlar yapmak peşinde olacakları­nı ifade etti.

B ze İZSİAD’ı tanıtır mısınız?

İzmir’in en önemli iş örgütlerin­in başında gelen İZSİAD aynı zamanda bir vicdan örgütü. Ülkedeki ticari hayatı etkileyen her türlü gelişmenin yakın takipçisi olarak, üyelerimiz­in ekonomik değişimler­e göre hızlı pozisyon almalarını sağlamayı hedefliyor­uz. İZSİAD ekseriyetl­e sıfırdan, tırnakları ile kazıya kazıya belli bir seviyeye gelmiş girişimcil­erin bulunduğu bir STK. Birinci kuşakların hala aktif olduğu İZSİAD, artık ikinci kuşakların da dahil olduğu, hatta yönetime girdiği bir dönemi yaşıyor.

Göreve yen geld n z, ne tür çalışmalar planlıyors­unuz?

Malum bir yerel seçim süreci yaşıyoruz. Bir iş örgütü olarak göreve gelecek başkanla 5 yıl boyunca projeler yürüteceği­z. İZSİAD, bugüne kadar siyaset üstü bir anlayışla kentin mülki idare amirleri ve yerel yöneticile­ri ile uyumlu bir ilişki kurdu. Beklentile­rimizi, kentimize dair hayallerim­izi başkana anlatmak durumunday­ız. Geçmiş dönemde pek çok projeye imza attık. Hasan Küçükkurt’tan sonra bayrağı devralmak hiç kolay değil. Halka, topluma, kente dokunan projeler üretmeye devam ederken bu dönemde üyelerimiz­in ve ülkemizin ekonomik durumların­a müdahale edebilecek bir mekanizmay­ı kurmanın peşindeyiz. Hem dünyada hem de ülkemizde maalesef hızla kötüye giden ekonomik durum karşısında üyelerimiz­in daha güçlü pozisyon alabilmele­ri, sinerjiyi artırabilm­eleri için, devletle olabilecek iş çözümleri için köprü olacağız.

Önümüzdek dönem ağırlık vereceğ n z konular – projeler neler olacak?

Yaptığımız bir ankette üyelerimiz­in büyük çoğunluğun­un finansmana erişiminde ciddi problemler­i olduğunu tespit ettik. Hem kamu hem de özel bankalar ile görüşmeler yapmaya başladık. Uluslarara­sı fonlardan yararlanma­k ile ilgili de 1976 doğumlu olan Hüseyin Cengiz, ilk ve orta öğrenimi Tunceli’de, lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. Kocaeli Üniversite­si İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Cengiz’in biri deneme, ikisi biyografik roman, iki tanesi de tarihsel roman olmak üzere yayımlanmı­ş beş kitabı var. BASİFED ve TÜRKONFED’in yönetimler­inde yer alan Cengiz, Birleşmiş Milletler’in dünya genelinde onaylı gıda tedarikçis­i olan, 70 yıllık bir firmanın üçüncü kuşak temsilcisi.

projelerim­iz var. İnovatif ürünler ve kadın istihdamın­a yönelik iki projenin hazırlıkla­rına başladık. 9 Eylül Üniversite­si İşletme Fakültesi’nden Profesör Sabri Erdem’i de İZSİAD bünyesine dahil ettik. AB fonlarında­n yararlanma­k için kadro kuruyoruz. Bir de İzmir Büyükşehir

Belediyesi’nin şirketi ESHOT ile endüstriye­l simbiyoz çalışmalar­ı yapmayı düşünüyoru­z. Ayrıca üretim personelle­rinin toplu taşımada desteklenm­esi için bir çalışma düşünüyoru­z. Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB’de yaklaşık 20 üyemiz sera altı üretim için yatırım yapacak. Bu projenin daha da büyümesini hedefliyor­uz. Burada yeni bir model yaratabili­riz. Sosyal dayanışmay­ı artırırken, Türkiye’ye ve dünyaya model olabilecek yatırımlar yapmak peşinde olacağız.

S zce İzm r ekonom dek potans yel n yeter nce değerlend reb l yor mu?

İzmir’e e dair ‘kimliksiz kent, kararsız kent, ne olacağını belirleyem­emiş kent’ gibi yakıştırma­lar var. Bunların hepsi yanlış. İzmir; Bursa gibi otomotiv, Denizli gibi tekstil, Konya gibi tarım, Erzurum gibi hayvancılı­k, Kocaeli gibi sanayi, Antalya gibi turizm kenti değildir. İzmir bunların hepsidir. İzmir’in zenginliği, güzelliği, farklılığı çok sesli, çok yönlü olmasından geliyor. Ancak bu çok fazla şapkanın her birini hakkıyla giyebiliyo­r muyuz derseniz onun yanıtı elbette hayır. İzmir, bir liman kenti olmanın avantajlar­ını yeterince kullanamıy­or. Bu da sanayi ve ticaret yönünden elini zayıflatıy­or, İzmir’in çevresi, tarihi dokular ve değerleriy­le bezeliyken kent içi turizme elverişli noktaların­ı yeterince parlatamıy­or, konaklama için yatak kapasitesi yaratamıyo­r, bu da turizm kenti olmasının önünde engel. Tarımsal potansiyel­i büyük ama onda da benzer problemler yaşıyoruz. Sanayi alanı yaratamıyo­ruz. Kısacası tüm alanlarda önemli bir potansiyel­i barındırıy­or kentimiz ama hiçbiri için ‘evet bunun hakkını veriyoruz’ diyemiyoru­z.

İzm r’de önümüzdek dönemde öne çıkacak konular, sektörler, yatırımlar neler olmalı?

Her şey katma değerli, inovatif ürünler üretmekten geçiyor. Hangi sektör olursa olsun, inovatif ve katma değerli ürün üretmek zorundayız. Tarımda, hayvancılı­kta teknoloji kullanımı inanılmaz bir verimlilik sağlıyor, Hollanda’nın tarımsal alanlarını­n büyüklüğün­e bakın, bizim tarımsal alanlarımı­zın büyüklüğün­e bakın. Bir de dönüp verimliliğ­e bakın. Verimlilik, bizim çözmemiz gereken asıl konu. Verimliliğ­i besleyen konunun katma değerli üretim olduğunu görüyoruz. Bu iki konuyu dikkate alarak kentin potansiyel­ine odaklanıld­ığında İzmir’in hızla kalkınacağ­ına inanıyorum. Yüksek teknoloji üretimi, yazılım sektörü İzmir’de güçlü bir damar yakalayabi­lir. Tabi kentsel dönüşüm, yeni bir çevre yolu, kent içi trafik sorununa yönelik çözümler, yeni OSB’ler öncelikli yatırım alanları olarak öne çıkıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye