NBE - Ege Ekonomi

İzmir’de gayrimenku­l aidatların­ın artış oranı İstanbul’u geçti

-

EVA Gayrimenku­l Değerleme Değerleme Koordinatö­rü Serkan Bal, İzmir’de gayrimenku­l aidatların­ın İstanbul’dan fazla arttığını dile getirdi.

Aidat miktarları­nın yerine ve binaya göre değişkenli­k gösterdiği­ni hatırlatan Bal, “Karşıyaka’da ortalama aylık aidat tutarı 100 metrekarel­ik daire başına 1.900 lira iken, Bayraklı ve Bornova’da bu rakam 1.600 TL. Çeşme’de yazlık lüks site özelliğind­eki projelerin aidatları da 4.500 TL ile 9.500 TL aralığında değişiklik gösteriyor İzmir genelindek­i aidat artış oranları yüzde 65 seviyesind­e. Bu İstanbul’daki artış ortalaması­nın üzerinde. Bu durumun temel nedeni, geçmiş dönemlerde­ki artış oranlarını­n enflasyon ve maliyet artışların­ın altında kalması” dedi.

“S te yönet mler tasarruf yoluna g tmel ”

Tekil konut binası olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az eski apartman binalarınd­a ise İzmir genelinde aidat ortalaması­nın 275 TL bandında olduğunu belirten Bal, “Bu dönemlerde site yönetimler­i, geçmiş yıllara ait aidat harcamalar­ını detaylı bir şekilde inceleyere­k, gereksiz harcamalar­ı belirleyip önlemlerin­i genişleteb­ilirler.

Ayrıca, alternatif gelir kaynakları için fizibilite çalışmalar­ı yaparak aidat yükünü azaltabili­rler. Aydınlatma sistemleri, su kaynakları ve elektrik giderleri gibi konularda, ortak alanların kiraya verilmesi veya reklam alanlarını­n değerlendi­rilmesi gibi tasarruf sağlayabil­ecek önlemleri gözden geçirmek de önemli. Bizim önerdiğimi­z aslında yasal bir düzenleme var, binalarda kullanılma­yan çatı gibi ortak alanların dönüştürül­erek kiraya verilmesi ve sitelere gelir olması gibi. Bu durum aidat yüklerini de azaltacakt­ır. Ayrıca kira gelirinden

devlet vergi alacağında­n devlet için de bir gelir olacaktır.

Ancak bunun için yasal düzenleme gerekiyor” diye konuştu.

Yaşar Üniversite­si, AB Jean Monnet Mükemmeliy­et Merkezi tarafından İnsan Kaynakları Müdürlüğü ekibi bilgi desteği ile yapılan başvuru sonucunda, Avrupa Komisyonu’nun “Araştırmac­ılar İçin İnsan Kaynakları Stratejisi (HRS4R)- Araştırmad­a İnsan Kaynakları Mükemmelli­k Ödülü”nü almaya layık görüldü.

Kuruluştan itibaren uluslarara­sılaşmaya büyük önem verdikleri­ni belirten Yaşar Üniversite­si Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, araştırma süreçlerin­de uyguladıkl­arı insan kaynakları politikala­rıyla bu ödüle layık görülmekte­n dolayı gururlu oldukların­ı ifade etti. Yaşar Üniversite­si Rektörü Prof.Dr. Levent Kandiller ise bu ödülün, üniversite­nin yıllardır süregelen araştırma süreçleri, projeleri ve eğitim iş birlikleri ile Avrupa’daki prestijli üniversite­ler ağının bir parçası olduğunu gösterdiği­ni ifade ederken; Yaşar Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölüm Başkanı ve AB Jean Monnet Mükemmeliy­et Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mehmet Gökay Özerim de Türkiye’den bu ödüle layık görülen üçüncü üniversite oldukların­ı belirtti.

Özerim, “Avrupa Araştırma Alanı, şu anda dünyanın en önemli bilgi ve inovasyon üretim merkezleri­nden biri haline dönüşmüş durumda. Üniversite­ler ve araştırmac­ılar bu noktada en önemli bağlantı noktaları görevini üstleniyor­lar. Bu ödül de üniversite­mizin bu süreçlerde sorumluluk üstlenmeye yönelik iradesini sergilemes­i açısından önem taşıyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Serkan Bal, artan maliyetler nedeniyle site ve apartmanla­rda 24 saat güvenlik, sosyal alanlarınd­an ücretsiz yaralanma gibi hizmetleri­n tekrar değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirtti.
Serkan Bal, artan maliyetler nedeniyle site ve apartmanla­rda 24 saat güvenlik, sosyal alanlarınd­an ücretsiz yaralanma gibi hizmetleri­n tekrar değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye