NBE - Ege Ekonomi

Bağyurdu OSB, Yeş l OSB olma yolunda lerl yor

Başta enerj ve su olmak üzere yaptıkları projelerle Yeş l OSB olma yolunda hızlı adımlar atan Bağyurdu OSB, bu çalışmalar­la bünyes ndek fabr kaların karbon ayak z n azaltarak rekabet güçler n artırıyor.

-

1988’de lk operasyona başladıkla­rı atölyeler n n 50 metrekare olduğunu fade eden Aykut Karahan, “Zamanla aynı sanay s tes nde farklı atölyelere geçerek ve en sonunda kend atölyem z nşa ederek b n metrekarey­e kadar çıktık. B rkaç yıl ç nde Kemalpaşa OSB çer s nde

5 b n metrekarel k lk fabr kamıza taşındık. Burada yaklaşık 10 yıl kadar faal yet gösterd kten sonra şu anda bulunduğum­uz Bağyurdu OSB’dek tes s m ze geçt k. Bağyurdu’nda lk tes s m z 25 b n metrekare açık, 10 b n metrekare kapalı alandan oluşuyordu. Yıllar ç nde ht yacımıza göre tes s m z sürekl büyüttük. Şu an üret m m z 50 b n metrekare açık alan, 25 b n metrekare kapalı alanda sürdürüyor­uz. Bunun yanında Almanya’da Düsseldorf yakınların­da kurduğumuz ş rket m z le de Avrupa ülkeler ne yönel k satış ve serv s faal yetler n yürütüyoru­z” d ye konuştu.

Lojistik ve altyapı avantajlar­ı ile öne çıkan Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB), Yeşil OSB olma yolunda yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ına devam ederken, Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin yapımını da tamamlayar­ak bu yolda önemli bir eşiği döndü. Yaptığı planlı yatırımlar, yüzde 100’e yakın doluluk oranı ve yeni genişleme çalışmalar­ı ile adından söz ettiren BAYOSB, günde bin 500 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisi ve yeşil idari bina projelerin­in çalışmalar­ına da devam ediyor.

Dünya Bankası Finansmanl­ı OSB Kredilendi­rme Projesi kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülü­ğünde GES’in yapımına 2023 sonunda başladıkla­rını söyleyen BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, bu yılın Ocak ayında GES’in enerji üretimine başladığın­ı söyledi. Yeşil OSB olma yolunda GES ile önemli bir eşiği döndükleri­ni söyleyen Telseren, “1.6 MW gücündeki GES ile bölgenin iç enerji ihtiyacını karşılaman­ın yanında, kurduğumuz elektrikli araç şarj istasyonun­un enerjisini de sağlayacağ­ız” dedi.

“Hızlı ve etk l adımlarla yürüyoruz”

Bölgenin kuruluşund­an itibaren hızlı bir gelişim trendine sahip olduğunu söyleyen Telseren, “Günde bin 500 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisimizi­n projesi onaylandı ve Sanayi Bakanlığı tarafından kredilendi­rildi. Bu yıl ihale edeceğiz. Teknolojik altyapı projemiz ile bölgemizin haberleşme ve güvenlik altyapısın­ı güçlendire­ceğiz. Ayrıca; Dünya Bankası tarafından fonlanacak olan idari binamızı ‘yeşil bina’ olarak inşa edeceğiz. Her iki projemiz Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Kararnames­i’nde yayınlandı, ihale için proje hazırlıkla­rımız başladı” diye konuştu.

Enerji konusundak­i çalışmalar­ının bölgedeki firmalar açısından Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum anlamında bir adım olduğunu dile getiren Telseren, “Aynı zamanda bölgenin elektrik dağıtıcısı olduğumuz için katılımcıl­arımıza sağladığım­ız elektriğin bir kısmı yenilenebi­lir enerjiden elde edilmiş olacak. Şirketler bunu envanterle­rine işledikler­inde karbon ayak izlerini düşürdükle­ri için ihracat yaparken

BAYOSB Başkanı Aydın Telseren, örnek göster len b r yeş l OSB olmak ç n sürdürüleb l r ve yeş l b r üret m anlayışını kurgulamay­a, f rmalara bu konuda destek vermeye devam edecekler n bel rtt . AB Yeşil Mutabakatı’na hazır ve uygun olacaklar, Avrupa kapılarınd­a beklemeyec­ekler” dedi.

“Örnek OSB olarak göster l yoruz”

2012’de bölgede ilk fabrika inşaatları projelendi­rmeye başlandığı­nda sanayicile­rin hepsine çatılarını yağmur sularını depolarınd­a toplayacak şekilde yapmaların­ı, binaların çatılarını­n güneş enerji santrali kurulumuna uygun projelendi­rilmelerin­i, kaynakları­nı verimli kullanmala­rı ve makine dönüşümler­ini gözden geçirmeler­ini önerdikler­ini hatırlatan Telseren, şöyle konuştu: “Bugün Dünya Bankası’ndan kredi desteği aldığımız projeler, o gün ektiğimiz olgunun, İzmir Kalkınma Ajansı destekli yürüttüğüm­üz Yeşil OSB Yol Haritası isimli projemizin ve arkasında durduğumuz çevre dostu uygulamala­rımızın

Doluluk oranı yüzde 100’e yaklaşan BAYOSB’de gen şleme alanı çalışmalar­ı sürüyor. BAYOSB’de kurulan 1.6 MW gücündek güneş enerj s santral , 2 ay önce elektr k üret m ne başladı. sonucu. Dünya Bankası nezdinde çevre dostu sürdürüleb­ilir projeler yürüten bir bölge olmak birçok şeyin kapısını açıyor. Dünya Bankası’nın sağladığı kaynakla Türkiye’de ilk ihale Bağyurdu OSB’de yapıldı. İdari binamız da aynı kapsamda olacak. Bölgede altyapıyı biz yaptığımız için kazıyı ve dolguyu eşit tuttuk, bir başka ifadeyle çöp, hafriyat çıkmadı. Bunların hepsi kayıtlarım­ızda yer aldığı ve karbon emisyonumu­zu olabildiği­nce düşük tuttuğumuz için Dünya Bankası nezdinde Bağyurdu OSB her zaman farklı bir noktada oldu.”

“96 ülkeye hracat yapıyoruz”

Bağyurdu OSB’den şu anda 96 ülkeye ihracat yapıldığın­ı ifade eden Telseren, “Yeni gelen sanayicile­rimizle birlikte bu rakam 112’ye kadar çıkacak. Yaptığımız projelerle yeşil sanayinin yoğunlaştı­ğı, planlı bir sanayi alanında karbon emisyonlar­ını azaltarak firmalara fayda sağlıyoruz. Yaptığımız bütün proje ve çalışmalar­ımız bunun devam etmesi adına. 5-6 yıl öncesinden itibaren başlayan projelerim­izin bugün güzel kredilerle taçlandırı­lması da bunu gösteriyor. Önümüzdeki süreçte yapacağımı­z işlerde de yine sanayicimi­zin AB Yeşil Mutabakatı kapsamında dünya ile rekabet edebilir ve pazarların­ı kaybetmeye­cekleri bir performans­ta ilerlemele­ri için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye