NBE - Ege Ekonomi

Kemalpaşa OSB’ye 1.3 m lyar TL alt yapı kred s

-

Bin 300 hektar alanda kurulu bulunan ve bünyesinde­ki 580 firma ile İzmir’in en büyük sanayi üslerinden olan Kemalpaşa OSB (KOSBİ), 5 milyar doları ihracat olmak üzere 12 milyar dolar ticaret hacmine sahip. Şu an 35 bin kişinin istihdam edildiği KOSBİ’de genişleme alanı ile bu rakamlar daha da artacak.

Altyapı çalışmalar­ına devam eden KOSBİ, 1. ve 2 etap parselasyo­n çalışmalar­ının tamamlanıp onaylanmas­ından sonra iç kredi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurdu. 1.3 milyar TL’lik kredi başvurusu onaylanan KOSBİ, tüm parsellerd­eki alt yapı çalışmalar­ının yüzde 80’ini bu kaynak ile tamamlayac­ak. Ayrıca KOSBİ bünyesinde yapılan altyapı çalışmalar­ı sürerken, tamamlanan yatırımlar­a yenileri ekleniyor. Doğalgaz çalışmalar­ının sürdüğü KOSBİ’de 15 km’lik 1. ve 2. etap doğalgaz alt yapısı yapılırken, 200 aboneye bağlantı hattı tamamlandı.

Alacakları kredinin alt yapı çalışmalar­ında kullanılac­ağını vurgulayan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, “Yolların asfaltlanm­ası, yollardaki atık su, yağmur suyu, içme suyu hatları ve onların parsel bağlantıla­rı, alınan bu kredi finansmanı ile yapılacak. Biz ise KOSBİ olarak öz kaynakları­mızla doğalgaz ve elektrik şebekeleri­ni yapacağız. Bugüne kadar doğalgaz için toplam 33 milyon TL yatırım yapıldı. 2. etap elektrik altyapısı için çalışmalar­a başlandı” diye konuştu.

“Altyapı ç n f nansman hazır”

KOSBİ’nin en önemli yatırımı olan alt yapı çalışmalar­ının aralıksız sürdüğünü belirten Diren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan 1.3 milyar

TL’lik kredi ile bu sürecin daha da ivmelenece­ğini vurguladı. Sanayicini­n kusursuz bir altyapı ve üretim şartlarına sahip olmak için OSB’lere geldiğini hatırlatan Diren, en uygun üretim şartlarını sağlamak için KOSBİ olarak yoğun bir tempoda çalıştıkla­rını söyledi. Diren, “Birkaç yıl içinde tamamlanma­sını planladığı­mız bu süreç bittiğinde dört dörtlük altyapı hizmetine sahip bir KOSBİ yaratmış olacağız. Tüm mücadelemi­z sorunsuz bir üretim ortamı yaratmak için. Mevcut sorunları çözmek ve bölgenin bütün yatırımlar­ını tamamlamak için göreve başladık. Hep birlikte bütün yatırımlar­ı planlanmas­ından tamamlanma­sına kadar bölgemiz sanayicisi­nin avantajına olacak şekilde ince eleyip sık dokuyarak gerçekleşt­iriyoruz. Bugün en önemli önceliğimi­z altyapımız­ı tamamlamak” dedi.

“Eğ t m en öneml öncel kler m zden”

Tanıtım Fuarı gerçekleşt­irildi. MOPAK Meslek Lisesi’nin başarı puanı 70’in üzerinde olan 52 öğrencisin­in yol ve yemek ücretlerin­i karşılıyor­uz. Ayrıca İŞKUR ile iş gücünü nitelikli hale getirip sanayicini­n bu kişileri istihdam etmesini sağlayacak şekilde bir sistem kurduk” diye konuştu.

KOSBİ, Entegre Yönet m S stem (İSO 90001İSO 50001) ve İSO 14064-1 belgeler n alarak bu belgelere sah p Türk ye’dek lk OSB oldu. KOSBİ merkez nde Delta R s ng Danışmanlı­k Genel Müdürü Nagehan Öztürk Muaf ve Tekn k Koord natör Saadet Tokel aracılığıy­la 2023 yılı çalışmalar­ının değerlend rmes yapıldı ve son olarak ISO 14064-1 doğrulama denet m sonucunda sert f ka

sürec tamamlandı.

Sanayicini­n en büyük sorunların­dan birinin ara eleman ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Diren, “2014’te İZKA'nın 760 bin TL’lik desteği ile bölgemiz içinde bulunan MOPAK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölye ve laboratuva­rlarını yeniledik. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Mesleğim Geleceğimd­ir Projesi kapsamında meslek eğitimini tanıtmak ve özendirmek amacıyla etkinlikle­r düzenledik. Başarılı projelere ödüller verdik. Kemalpaşa Kaymakamlı­ğı ve Kemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mesleki Eğitimin Güçlendiri­lmesi ve Desteklenm­esi Protokolü’nü imzaladık. Protokol kapsamında İstihdam ve Kariyer

“Zülfü-Mevlüt

Çel k MTAL’ kurduk"

Mesleki eğitime en önemli katkıların­ın Özel KOSBİ Zülfü & Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni bölgeye kazandırma­k olduğunu ifade eden Diren, “Bölgemiz katılımcıl­arından Adalya Tobacco şirketi, tahsis ettiğimiz 19 bin 350 metrekarel­ik parselde, 10 bin 600 metrekare kapalı alana sahip okul inşaatını 4 ay gibi kısa bir zamanda tamamlayıp sınıfların tefrişatın­ı yaparak bölgemize bağışladı. İlk mezunların­ı geçen yıl veren okulumuzda bu dönem 480 öğrenci eğitim görüyor. 110 mezunumuzd­an 45’i meslek yüksek okullarına, 10’u fakülteler­e yerleşti, 50 mezunumuz da fabrikalar­da istihdam edilmeye başlandı. Liseler başarıları­nı üniversite­ye yerleştird­ikleri öğrenciler­le değerlendi­riyorlar. Meslek liselerind­e bu bakış doğru değil. Bizim koyduğumuz hedef mezunları direkt istihdam etmek. Şimdi yüzde 50’sini istihdam ederek bunu başarmış durumdayız” dedi.

Geçen yıl 1 milyon Euro’ya yakın yatırım yaptıkları­nı belirten Ege Pehlivan, bu yıl makine teçhizat, yeni fabrikanın kurulumu, personel eğitimleri, ABD’deki ekibin maliyeti gibi konular için 2 milyon Euro’luk yatırım öngördükle­rini anlattı.

Son yıllarda ürün gamını çeşitlendi­ren Remak Redüktör, bu yıl içinde ABD’de depo kurarak, bu ülkedeki etkinliğin­i artırmayı hedefliyor.

Şu an ABD, Kanada, Bolivya, Meksika, Hollanda, İtalya, Fransa, Bulgarista­n, Özbekistan, Yunanistan, İsviçre, Rusya başta olmak üzere 42 ülkeye ihracat yaptıkları­nı vurgulayan Remak Redüktör Genel Müdürü Ege Pehlivan, “2 sene önce Florida’da şirket açmıştık. O şirketimiz­i daha aktif hale getiriyoru­z. ABD’de müthiş bir tüketim var ama üretim yok. Olan da çok yüksek maliyetler­le yapılıyor. O pazara girip, sertifikas­yonunuzu tamamladığ­ınızda çok hızlı yol alabiliyor­sunuz. Bu yıl orada bir depo açacağız. Amerikalıl­ar faturası ABD’den kesilmiş bir malı almayı tercih ediyorlar. Buradan, oradaki firmamıza ihracat yapacağız. Depomuzdan sonra ihracatımı­z ivme kazanacak” dedi.

İmalatı Kemalpaşa’daki 6 bini kapalı olmak üzere 10 bin metrekarel­ik tesislerin­de gerçekleşt­irdiklerin­i dile getiren Pehlivan, “Geçen yıl 3 bin metrekarel­ik yeni bir kapalı alan yaratmak için çalışmalar­a başladık. Bu yıl ek tesisimizi faaliyete geçireceği­z. Redüktör üretimimiz mevcut alanımızda sürerken, yan markaların imalatını yeni alanımızda sürdüreceğ­iz. Geçen yıl 1 milyon Euro’ya yakın yatırım yapmıştık. Bu yıl makine teçhizat, yeni fabrikanın kurulumu, personel eğitimleri, ABD’deki kuracağımı­z ekibin maliyeti gibi konular için öngördüğüm­üz yatırım tutarı 2 milyon Euro civarında. Şu an imalatımız­ın yarısını yurtdışına satıyoruz. Yeni yatırımlar­la artan kapasiteyi ihracata yönlendire­ceğiz” diye konuştu.

“Ürünler m zle hayvan refahını artırıyoru­z”

Sektörde 35 yılı geride bıraktıkla­rını söyleyen Pehlivan, “Şu an Türkiye’nin önde gelen redüktör imalatçıla­rından biriyiz. 2010’da ürün gamımıza tarım ve hayvancılı­k şanzımanla­rını da ekledik. Bugün itibariyle 52 çeşit ürünümüz bulunuyor. Remair markalı helikopter fanımız pazardan büyük ilgi gördü. 4, 5 ve 6 metre çaplarda ürettiğimi­z bu fanlar hayvan yetiştirme çiftlikler­i, depolar ve fabrikalar­da kullanılıy­or. Kısa sürede Türkiye’den en çok ihraç edilen fan markası oldu. İmalatını yaptığımız hayvan kaşıma makinası da hayvan refahını artırarak et ve süt verimini artırıyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? yıl önce Solar
Tracker markalı güneş tak p redüktörle­r le güneş enerj s sektörüne g rd kler n bel rten Pehl van, şunları söyled : “Bu alanda lk yerl üret m yapan f rmayız. Güneş paneller n n en yüksek ver m sağlaması ç n güneş ışınlarını 90 derece açıyla almaları gerek r. Gün ç nde güneş n konumu değ şt ğ nden bunu ancak paneller hareket ett rerek sağlayab l rs n z.
B z de ürett ğ m z güneş tak p redüktörle­r le güneş enerj s santraller n n ver m n yaklaşık k katına çıkartıyor­uz. Ş md ye kadar bu s stemler n yazılımını İspanya’dan alıyorduk.
Bu yıl ç nde kend yazılımımı­zı gel şt rerek yüzde 100 yerl l k oranına ulaşacağız” ded .
Kemalpaşa’da 10 bin metrekare alan üzerinde kurulu tesislerin­de üretim yapan Remak, ürün çeşitliliğ­ini sürekli artırıyor.
yıl önce Solar Tracker markalı güneş tak p redüktörle­r le güneş enerj s sektörüne g rd kler n bel rten Pehl van, şunları söyled : “Bu alanda lk yerl üret m yapan f rmayız. Güneş paneller n n en yüksek ver m sağlaması ç n güneş ışınlarını 90 derece açıyla almaları gerek r. Gün ç nde güneş n konumu değ şt ğ nden bunu ancak paneller hareket ett rerek sağlayab l rs n z. B z de ürett ğ m z güneş tak p redüktörle­r le güneş enerj s santraller n n ver m n yaklaşık k katına çıkartıyor­uz. Ş md ye kadar bu s stemler n yazılımını İspanya’dan alıyorduk. Bu yıl ç nde kend yazılımımı­zı gel şt rerek yüzde 100 yerl l k oranına ulaşacağız” ded . Kemalpaşa’da 10 bin metrekare alan üzerinde kurulu tesislerin­de üretim yapan Remak, ürün çeşitliliğ­ini sürekli artırıyor.
 ?? ?? Sanay c n n kusursuz b r altyapı ve üret m şartlarına sah p olmak ç n OSB’lere geld ğ n hatırlatan Erol D ren, bunu sağlamak ç n yoğun şek lde çalıştıkla­rını söyled .
Sanay c n n kusursuz b r altyapı ve üret m şartlarına sah p olmak ç n OSB’lere geld ğ n hatırlatan Erol D ren, bunu sağlamak ç n yoğun şek lde çalıştıkla­rını söyled .
 ?? ?? Ege Pehlivan, bir yandan ABD’de depo kurma çalışmalar­ını sürdürürke­n, bir yandan da Kemalpaşa’daki tesislerin­in kapasitesi artırmak için yatırım yaptıkları­nı belirtti.
Ege Pehlivan, bir yandan ABD’de depo kurma çalışmalar­ını sürdürürke­n, bir yandan da Kemalpaşa’daki tesislerin­in kapasitesi artırmak için yatırım yaptıkları­nı belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye