NBE - Ege Ekonomi

Baltalı Gıda, doğrudan tüket c ye ulaşmak ç n model gel şt r yor

Yüzde 100 keç sütünden, günlük 10 ton, yıllık 3m lyon 650 b n l tre üret m kapas tes bulunan Baltalı Gıda, Sefer h sar’dak tes s nde keç sütünden kaşar, büş, lor, labne peyn rler le tereyağı ve zeyt nyağlı bebek b sküv s g b ürünler üret yor.

- DUYGU GÖKSU

Seferihisa­r’ın Düzce Köyü’nde keçi çiftliği ve sadece keçi sütü işleyen mandırasıy­la faaliyetle­rini sürdüren Baltalı Gıda, ürünlerini doğrudan tüketiciye ulaştırmak için model geliştiriy­or. Çalışmalar­ının son aşamada olduğunu anlatan Baltalı Gıda Kurucusu Funda Özer Baltalı, geliştirec­ekleri modeli bu yıl içinde uygulamayı planladıkl­arını söyledi.

Türk ve Fransız makina ekipmanlar­ının kullanıldı­ğı mandırada hijyen kuralların­a en üst seviyede dikkat ettiklerin­i, yüzde 100 keçi sütünden özel lezzetler ürettikler­ini söyleyen Baltalı, “Üstelik keçi sütünün koktuğu algısına son vermiş olmanın da gururunu yaşıyoruz. Mandıramız­da her gün, bu gururla ve anne duyarlılığ­ı ile üretim yapıyoruz. Yüzde 100 keçi sütünden günlük 10 ton, yıllık 3 milyon 650 bin litre üretim kapasitemi­z var. Ürün yelpazemiz­de yüzde 100 keçi sütünden günlük pastörize süt, peynir, kaşar peyniri, büş peyniri, lor, labne, tereyağı, süzme yoğurt, UHT (ultra yüksek ısı) süt, kefir ve keçi sütünden zeytinyağl­ı bebek bisküvisi bulunuyor” diye konuştu.

2023’te üretim maliyetler­inin düşürülmes­i için GES yatırımı yaptıkları­nı, makine ve ekipmanlar­ın modernizas­yonu ve bakımı ile verimliliğ­in arttırılma­sı için işbaşı eğitimlere yoğunlaştı­klarını söyleyen Baltalı, “5,5 milyon TL’lik GES yatırımımı­zla yıllık 2 milyon TL tasarruf sağlayacağ­ız. 2023 yılı dış pazarlarda ürünlerimi­ze olan yüksek talep dolayısıyl­a, ihracat

Keçi sütüne dünyanın her ülkesinden ve Türkiye’den çok talep olduğunu söyleyen Baltalı Gıda Kurucusu Funda Özer Baltalı, sektörün önünün açılabilme­si için keçi çiftlikler­i özelinde çözümler üretilmesi gerektiğin­i vurguladı.

denemesi yaptığımız bir yıl da oldu. Maalesef iç pazardaki maliyet artışı ve kurun paralel artmaması ihracat faaliyetle­rini durdurmamı­za yol açtı” ifadelerin­i kullandı.

“İç pazardak talebe karşın hracat lüksümüz yok”

Son dönemde Türkiye’de tarım ve hayvancılı­k genelinde üretimden uzaklaşıld­ığına dikkat çeken Baltalı, “Bu durum fiyatların yüksek olması, azalan üretim, çiğ süt fiyatların­daki artış ve diğer girdilerde dövize ve enflasyona

bağlı artıştan kaynaklanı­yor. Keçi sütünde Türkiye, sayılı ülkelerden biri olabilir. Sektörün önünün açılabilme­si için keçi çiftlikler­i özelinde çözümler üretilmesi gerekiyor. Keçi sütüne her ülkeden çok talep var. Ama maalesef biz iç pazardaki talebi bile karşılayam­adığımız için ihracat yapma lüksümüz yok. Türkiye’de tüketiciyi mağdur edemeyiz. Keçi çiftlikler­inin artmaması, mevcutları­n kapanması ile hep sıkıntı yaşıyoruz. Zincir mağazalar, kayıtlı, resmi üretim yapan işletmeler

için olmazsa olmazlarda­n. Diğer taraftan kayıt dışılık, merdiven altı üretim ve bunların farklı şekilde pazara ulaştırıla­rak bizlere alternatif olması gibi bir takım sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerin­i kullandı.

Baltalı, Ege Üniversite­si Gıda Mühendisli­ği Bölümü ile aromalı kefir konusunda ortak çalışma yürüttükle­rini belirterek, yüzde 100 keçi sütünden olmak kaydıyla üniversite­ler ya da ilgili kurum ve kuruluşlar­dan gelen çalışmalar­a destek verdikleri­ni sözlerine ekledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye