NBE - Ege Ekonomi

Türk ye’dek pl kç ler n yerl “y pamuk” taleb artıyor

Türk ye’de pamuk üret m n n sürdürüleb l rl ğ n sağlamak amacıyla 10 yıldır faal yet gösteren İy Pamuk Uygulamala­rı Derneğ (IPUD), 5. olağan genel kurulunu üyeler n n yoğun katılımıyl­a gerçekleşt rd .

-

İyi Pamuk Uygulamala­rı Derneği’nin (IPUD), 5. olağan genel kurulunda Türkiye’deki iplik fabrikalar­ının yurt içinden karşıladık­ları iyi pamuk miktarını artırdıkla­rı dile getirildi.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası Genel Merkezi’nde gerçekleşe­n oylama sonucunda, Söktaş Tekstil Genel Müdürü Muzaffer Kayhan oybirliğiy­le İPUD’un yeni yönetim kurulu başkanı seçildi.

Görevi Muzaffer Kayhan’a devreden Tanmanlar Ziraat İşletmesi temsilcisi Fuat Tanman, yaptığı konuşmada IPUD’un büyüdüğünü ve sürdürüleb­ilir pamuk üretimi ile tekstil sektörü arasında güçlü bir köprü oluşturduğ­unu vurguladı. Tanman, “Türkiye’nin doğusundan batısına izini bırakmış olan derneğimiz, çok değerli bir görevi yerine getiriyor” diye konuştu.

Pamukta uluslarara­sı standart eşdeğerl ğ hedeflen yor

Tanman, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda yerli İyi Tarım Uygulamala­rı (İTU) ile İyi Pamuk (Better Cotton) standartla­rının eşdeğerlik kazanması için adımların atıldığını belirtti. Tanman, “Eğer hayata geçirilebi­lirse, İTU kapsamında üretim yapan bir pamuk üreticisi hem uluslarara­sı geçerliliğ­i olan BC lisansı alabilecek, hem de sürdürüleb­ilir bir üretim yaptığında­n dolayı devletin ek prim desteğinde­n faydalanab­ilecek. Bu sayede sürdürüleb­ilir pamuk üretimimiz­i önemli ölçüde arttıracağ­ız ve yurtdışına bağımlılığ­ımız o denli azalacak. Bu konuda derneğimiz­in çalışmalar­ı yeni dönemde de devam edecek” dedi.

“Yurt ç nde pazar payımız yüksel yor”

Tanman, Türkiye’deki iplik işletmeler­inin Türkiye’den iyi pamuk (BC) alımlarını­n arttığını belirtirke­n, 2023 yılında Türk iplikçiler­inin taleplerin­in %32’sini Türkiye’den karşıladığ­ını, bu oranın geçtiğimiz yıla göre %17 artışı ifade ettiğini vurguladı. Tanman, Türk iplikçiler­inin BC tercihinin Brezilya’nın ardından ikinci sırada geldiğine dikkati çekti.

Kayhan: "IPUD’u ve faal yetler n daha da büyüteceğ z"

Yeni dönemde IPUD’da başkanlık görevini yürütecek olan Muzaffer Kayhan, gösterdikl­eri güven için üyelere teşekkür ederek, IPUD'u daha da büyütmeyi hedefledik­lerini belirtti. Önceki yönetimler­in IPUD’u sektörün önemli bir parçası haline getirdikle­rini vurgulayan Kayhan, bu etkiyi artırarak sektöre katkı sağlamaya devam edecekleri­ni dile getirdi.

IPUD 5. dönem yönet m kurulu as l üyeler n n tems l ett ğ kurumların l stes :

Almaxtex Tekstil, Çalık Pamuk, Ege Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­ar Birliği, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği, İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği, Söktaş Tekstil, Tanmanlar Ziraat, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği, Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası, Ulusal Pamuk Konseyi.

 ?? ?? İPUD’un genel kurulunda yapılan seç mde oy b rl ğ le görev başına gelen yen yönet m kuruluna Muzaffer Kayhan başkanlık edecek.
İPUD’un genel kurulunda yapılan seç mde oy b rl ğ le görev başına gelen yen yönet m kuruluna Muzaffer Kayhan başkanlık edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye