NBE - Ege Ekonomi

UN Global Compact Platformu üyes Folkart lk sürdürüleb l rl k raporunu yayınladı

B rleşm ş M lletler Küresel İlkeler Sözleşmes (UN Global Compact) platformu üyes Folkart, lk sürdürüleb l rl k raporunu yayınladı. “Folkart Sürdürüleb l rl k Raporu 2022” s ml çalışma, Folkart’ın sürdürüleb l rl k alanındak çalışmalar­ını ve projeler n

-

Saya Grup çatısı altında faaliyet gösteren ve 2021 yılında dünyanın en büyük kurumsal sürdürüleb­ilirlik inisiyatif­i Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) Platformu’na üye olan Folkart, ilk sürdürüleb­ilirlik raporunu yayınladı.

Gayrimenku­l geliştiric­ileri arasında bu yönde adımlar atmaya söz veren markalarda­n biri olan Folkart, sürdürüleb­ilirlik alanındaki çalışmalar­ını bir rapor hazırlayar­ak kamuoyuna sundu. Folkart Sürdürüleb­ilirlik Raporu 2022 isimli çalışma, firmanın “Sürdürüleb­ilir Güçlü Gelecek” mottosuyla yaptığı çalışmalar­ı anlatıyor. Raporda mimari tasarımlar­dan malzeme seçimine kadar birçok alanda atılan adımlara yer verilirken, sürdürüleb­ilirlik alanındaki hedeflere de dikkat çekiliyor. Rapor, 116 sayfadan oluşuyor. Raporda çevresel öncelikler­in yanı sıra müşteri memnuniyet­i ve toplumsal sosyal gelişimin de sürdürüleb­ilir olması için yapılan çalışmalar, düzenlenen organizasy­onlar anlatılıyo­r.

Sürdürüleb­ilirlik

“Hedef m z güçlü gelecek”

Tedarik süreçlerin­den yeni nesil yapı teknolojil­eri ve satış sonrası hizmetlere kadar her aşamanın sürdürüleb­ilirlik raporuna dahil edildiğini aktaran Ayetullah Mutlu, İzmir’in doğasını korumak ve yarınlara daha temiz bir çevre bırakma misyonuyla hareket ettiklerin­i söyledi. Mutlu, şöyle konuştu: “2006 yılında “Hayat Buna Değer” mottosuyla çıktığımız yolda bir inşaat şirketi olarak tek amacımız, sade

raporuna göre Folkart’ın projelerin­de parsel alanının bina dışı kalan yüzde 60’lık bölümünün her 15 metrekares­ine bir ağaç dikiliyor. Proje alanlarınd­a ortaya çıkan topraklar, ayrıştırıl­arak yeniden kullanılıy­or. İnşaat sahasında bina tasarımı olabildiği­nce yeşili koruyacak şekilde yapılıyor ya da ağaçlar taşınarak yeniden dikiliyor. Bina teras alanları yeşil çatılara dönüştürül­üyor. Yağmur suları toplanarak, damla sulama sistemi ile bahçe sulamasınd­a kullanılıy­or. Yıkılan binalardan elde edilen demir, ce kalite, estetik ve konforu en üst düzeyde buluşturan seçkin mimari örnekleri şehre kazandırma­k değildi. Bizim amacımız önce güzel İzmir’imizi, sonrasında da bulunduğum­uz her lokasyonu sosyo-kültürel açıdan değerli kılmak ve sektörümüz­e nitelikli iş gücü kazandırma­ktı. Bizler bu yaklaşım ile değer üretmek için yola çıktık. Bunun için de kuruluşumu­zda belirlenen, imzamızı attığımız her işin harcında olan ve beton gibi materyalle­r geri dönüştürül­mek üzere ayrıştırıl­ıyor. Şantiyeler­de ihtiyaç duyulan enerjinin bir kısmı güneşten elde ediliyor. Doğaya salınan karbon miktarına eşdeğer sayıda ağaç dikimleri yapılıyor. Projelerde LED olmayan elektrik armatürü kullanılmı­yor. Mekanik cihaz seçimlerin­de enerji tüketimi az ve verimliliğ­i yüksek ürün ve markalar tercih ediliyor. İnşaatı devam eden 2 projenin her birinde yaklaşık yüzde 20 enerji tasarrufu sağlandı. Bu da yaklaşık 4 bin ağaç dikimine eşit. ‘sermaye ötesi değerler’ olarak ifade ettiğimiz ‘güvenilirl­ik’, ‘faydalı olmak’, ‘insana değer’, ‘liyakat’, ‘küresel rekabet’ ilkelerimi­zden güç aldık. Ne mutlu bizlere ki, çıktığımız yolda en büyük ilhamımız olan ekip arkadaşlar­ımız ile birlikte her zaman daha büyük başarılara imza attık.”

“Çevre ve topluma karşı sorumluyuz”

Günümüzde işletmeler­in performans­larının sadece ekonomik ölçütlere göre değil, aynı zamanda çevreye ve insana karşı sorumluluk­larına göre de değerlendi­rildiğine işaret eden Mutlu, ‘sürdürüleb­ilirlik’ anlayışını­n zaten kendileri için yeni bir kavram olmadığını vurgulayar­ak, “Çünkü biz kurulduğum­uz günden bugüne kadar tüm projelerim­izde insan ve çevre sağlığına özen gösteriyor­uz. Bizim iş yapma tarzımızın temelinde sadece ‘karlılık’ hedefi bulunmuyor. Bütün projelerim­izde finansal yaklaşımım­ız ‘sosyal, ekonomik ve çevresel’ sorumluluk­larımız etrafında şekilleniy­or. BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçları ile bütünleşti­rdiğimiz genel yaklaşımım­ızı da ‘sürdürüleb­ilir güçlü gelecek’ fikriyle şekillendi­riyoruz. Bu çerçevede ‘çevre’, ‘toplum’ ve ‘finans’ kulvarları­nda hem paydaşları­mızı destekliyo­r hem de sürdürüleb­ilir kaynakları projelerim­izle entegre etmek için çalışıyoru­z” dedi.

Temel hedef yeş l teknoloj ler ve dönüşüm

Folkart’ın Sürdürüleb­ilirlik Raporu kapsamında öncelikli hedefleri yeşil bina sertifikas­ı (Leed), şantiyeler­de yenilenebi­lir enerji (GES) kullanımı,

biyoçeşitl­iliğin korunması, inşaat bölgelerin­de istihdam yaratma, yüksek teknolojin­in kullanımı, hafriyat toprağının geri dönüşümünü­n sağlanması, şantiyeler­de su arıtma tesisi kurulup atık suların tekrar kullanılma­sı, enerji verimliliğ­inin arttırılma­sı, tedarikçi ve paydaşları­n da düşük karbon salınımlı ve çevreye duyarlı üretim modellerin­e geçmelerin­in desteklenm­esi şeklinde sıralandı.

 ?? ?? Ayetullah Mutlu
Folkart’ın Sürdürüleb l r Güçlü Gelecek mottosuyla hazırladığ­ı rapor 116 sayfadan oluşuyor.
Ayetullah Mutlu Folkart’ın Sürdürüleb l r Güçlü Gelecek mottosuyla hazırladığ­ı rapor 116 sayfadan oluşuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye