NBE - Ege Ekonomi

Ege’n n hracat şamp yonu EDDMİB’ n hedef 2024’te 2,2 m lyar dolar

-

Ege Dem r ve Dem r Dışı Metaller İhracatçıl­arı B rl ğ (EDDMİB), 2024 yılı Mart ayında hracatta yüzde 9’luk düşüş yaşasa da 236 m lyon dolarlık hracatla EİB çatısı altında z rvedek yer n korudu. EDDMİB’ n yıllık hracatı se 2 m lyar 469 m lyon dolar oldu. Yüksek enflasyon kaynaklı enerj , hammadde ve şç l k mal yetler ndek artışlara karşın döv z kurlarının enflasyon oranında artmaması sebeb yle Egel dem r-çel k hracatçıla­rı, 2024 yılı hracat hedefler n , 2023 yılında gerçekleşt rd kler 2 m lyar 515 m lyon dolarlık hracatın 315 m lyon dolar aşağısına çekerek 2 m lyar 200 m lyon dolar olarak bel rled ler. Hedefler ne ulaşmak ve rekabet gücünün artırılmas­ına destek olmak ç n, yeş l mutabakat ve sürdürüleb l rl k konularınd­a çalışmalar yaptıkları­nı d le get ren EİB Koord natör Başkan Yardımcısı ve EDDMİB Yönet m Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekan zması geç ş dönem olan 2023-2026 yılları arasında üye f rmalarımız­ı el m zden geld ğ nce f nansal yükümlülük­ler n hayata geçeceğ 2026 yılına hazırlamay­ı kend m ze görev ed nd k” ded .

“H nd stan ve Arap ülkeler lerleyen dönemlerde rak p olacak”

Türk ye hracatı ç n dem r, çel k ve dem rdışı metaller sektörler n n önem n vurgulayan Ertan, “Her ne kadar sektörümüz 2023’te de en çok hracat yapan sektörler arasında yer alsa da gerek savaşlar gerek resesyon gerekse enflasyon ve karşı ülkeler n korumacı önlemler neden yle rekabetç l ğ m z n zayıflamış olduğu son 2 yıldır zor b r süreçten geçmekte olunduğunu yaşayarak görüyoruz. Türk ye’n n enerj ve hammadde ht yacının büyük b r kısmını dışarıdan karşılamas­ı, uluslarara­sı enerj f yatlarında­k değ ş kl klere duyarlı olmasına neden olurken, ülkem zdek enerj f yatlarının Uzak Doğu ve Avrupa’ya göre yüksek seyretmes özell kle en büyük mal yet enerj olan sektörümüz­ün rekabet gücünün zayıflamas­ına, ayrıca thalatın da artmasına neden oluyor. D ğer yandan H nd stan ve Arap ülkeler de dem r ve çel k sektöründe yen yatırımlar yapıyor. Bu ülkeler n lerleyen dönemde ülkem z açısından öneml rak pler olab lecekler ortada” fadeler n kullandı.

Yalçın Ertan, EDDMİB’ n öneml b r hracat kalem olan yen leneb l r enerj ek pmanları sektörü le b rl kte "Karbon Yönet m İç n Kümeler Arası İşb rl ğ Projes " s ml b r projeler n n Avrupa

B rl ğ ’nden fonlanmaya hak kazandığın­ı da sözler ne ekled .

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye