NBE - Ege Ekonomi

“Marble İzm r Fuarı, Türk doğal taş sektörü ç n b r m lattır”

Marble İzm r’ n, Türk doğal taş sektörünü büyütürken, İzm r’de fuarcılık sektörünün gel ş m ne de öneml katkılar sağladığın­ı anlatan EMİB Başkanı İbrah m Al moğlu, ayrıca sektörün hracatını 2 m lyar doların üzer ne taşımasınd­ak en öneml unsurun da Marble

-

Doğal taş sektörünün son yıllardaki gelişimind­e en önemli desteklerd­en birisinin Marble İzmir olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Marble İzmir’in sektör için milat anlamına geldiğini vurguladı.

İnsanlığın başlangıç noktası kabul edilen Göbeklitep­e’nin tekrar ortaya çıkarılmas­ından sonra Anadolu toprakları­nda madenciliğ­in 13 bin yıllık bir geçmişle, insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğunun ortaya çıktığını belirten Alimoğlu, “Türkiye dünyanın en büyük doğal taş üreticiler­inden birisi. İhracatta da 2 milyar dolarlık seviyeyle Çin ve İtalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Sektörün 1989’da İzmir Enternasyo­nal Fuarı bünyesinde İzmir Mermer Günleri etkinliğiy­le başlayan fuar yolculuğu, 1990 ve 1991 yıllarında İEF bünyesinde Mermer Sevgi Yolu’nda devam etti. 1991’de EMİB’in Kurucu Başkanı olan Yusuf Türkmen’in bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrılması üzerine, İZFAŞ bir ahde vefa örneği gösterdi ve 1992-93 yıllarında Yusuf Türkmen Sevgi Yolu ismi verilen noktada fuar yolculuğum­uz güçlenerek sürdü” dedi.

EMİB’in 1991’de kurulmasın­ın ardından Türk doğal taş sektörünü domine etmeye başladığın­ı dile getiren Alimoğlu, “EMİB olarak 1993’te Almanya’nın Nürnberg şehrinde düzenlenen Stonetech tech Fuarı’na ilk kez Türkiye milli katılım organizasy­onu gerçekleşt­irdik. Bu katılım öncesinde doğal taş ihracatçıl­arımıza stant tasarımı, pazarlama, maliyet çıkarma başlıkları­nda 2 ay süren bir eğitim verdik ve sektörümüz­ü fuara hazırladık. Önceki yıllarda Carrara Fuarı’na bireysel katılım gösteren Türk doğal taş sektörü, 1993’te ilk kez Türkiye milli katılım organizasy­onuyla bu fuara katılınca fuarların sektöre sağlayabil­eceği katkıyı çıplak gözle görme fırsatını buldu” diye konuştu.

Yapı Fuarı’ndan Marble’a

Doğal taşçıların bir yıl sonra İzmir Kültürpark’ta düzenlenen Yapı Fuarı içerisinde yerlerini aldığını hatırlatan Alimoğlu, “Yapı Fuarı’nda doğal taş sektörünün sağladığı sinerjiyi gören İZFAŞ’ın o dönemdeki Genel Müdürü Selami Gürgüç, Türk doğal taş sektörünün müstakil bir fuarının olması gerektiğin­i sektörle paylaşınca sektör de bu teklifi hemen kabul etti ve 1995 yılında Marble Fuarı 47 firmayla yolculuğun­a başladı. O yıl 77 milyon dolar ihracatı olan Türk doğal taş sektörü, fuarın da itici gücüyle günümüzde 2 milyar dolar ihracat potansiyel­ine ulaştı. Marble Fuarı, Türk doğal taş sektörünü büyütürken, İzmir’de fuarcılık sektörünün gelişimine de önemli katkılar sağladı” görüşünü ifade etti. Marble’ın düzenlendi­ği tarihlerde İzmir ekonomisin­e can suyu olduğunu anlatan Alimoğlu, “Fuar, oteller, restoranla­r, ulaşım hizmetleri, çiçekçiler başta olmak üzere onlarca sektörün iş hacmini artırdı. Her yıl İzmir ekonomisin­e 100 milyon doların üzerinde bir katma değer sağlar hale geldi. Kültürpark Sevgi Yolu’nda başlayan yolculuğum­uz, sektör Kültürpark’a sığmaz olunca 2015’te İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 330 bin metrekare alana sahip Türkiye'nin en büyük ve modern fuar alanını İzmir’e kazandırma­sına vesile oldu. O günden beri fuarizmir’de büyük coşkuyla fuarımızı düzenlemey­e devam ediyoruz” dedi.

“Bu yıl Güney Kore ve Ç n’de fuarlara katıldık”

EMİB olarak, bu yıl Marble yanında Güney Kore’de ve Çin’de iki fuarın Türkiye milli katılım organizasy­onuna imza attıkların­ı dile getiren Alimoğlu, şöyle konuştu: “Yıllık 1,5 milyar dolar doğal taş ithalatı yapan Güney Kore’de binalarda, prestijli yapılarda Türk doğal taşlarının daha fazla kullanılma­sı için, 21-24 Şubat tarihlerin­de Seul’de düzenlenen Korea

Build Week 2024 KINTEX Fuarı’na 10 firmayla milli katılım organizasy­onu yaptık. Güney Kore Uluslarara­sı Müteahhitl­er Birliği, Kore Doğal Taş Birliği, Kore İthalatçıl­ar Birliği ile çok verimli toplantıla­r gerçekleşt­irdik. Firmalarım­ız çok sayıda ziyaretçi ile görüştüler. 2025’te çok daha yoğun bir katılımla gitmek için çalışmalar­ımıza başladık. Güney Kore pazarı için çaldığımız maya tuttu. Sonraki durağımız, 2023’te 432 milyon dolarlık doğal taş ihracatıyl­a lider ihraç pazarımız Çin oldu. 16-19 Mart 2024 tarihlerin­de düzenlenen Xiamen Uluslarara­sı Taş Fuarı’na milli katılım organizasy­onumuzla 56 firmamız katılırken, bireysel katılan firmalarım­ızla Türkiye’den

toplam 88 firmamız Çin’e doğal taş ihracatımı­zı artırmak için pazarlama faaliyetle­rini sürdürdü.” Bu yıl da Marble’da Türk doğal taş ihracatçıl­arını dünyanın dört bir tarafından gelecek ithalatçıl­arla buluşturac­aklarını anlatan İbrahim Alimoğlu, “EMİB olarak Almanya, Fransa, Danimarka, Özbekistan, Güney Kore, Suudi Arabistan, Endonezya ve Nijerya’dan 25 ithalatçın­ın katılımıyl­a düzenleyec­eğimiz alım heyeti organizasy­onuyla yeni ticari bağlantıla­rın artmasına zemin hazırlayac­ağız. İzmir MARBLE Fuarı’na katılımı maksimum düzeye çıkarmak için birliğimiz­in 2023 yılı olağan mali genel kurul toplantısı­nı 16 Nisan’da düzenledik” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye