NBE - Ege Ekonomi

"Sektörün öncel kl sorunu eleman eks kl ğ "

Muğla’da doğal taş sektöründe yaklaşık 8 b n k ş n n çalıştığın­ı söyleyen Mustafa Ercan, yan kuruluşlar, tedar kç ler ve mak ne üret m bakım-onarım alanlarıyl­a b rl kte bu sayının 15 b ne dayandığın­ı d le get rd .

-

Muğla Mermercile­r Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, doğal taş firmaların­ın en önemli sıkıntılar­ının vasıflı ya da vasıfsiz eleman bulamamak olduğunu anlattı.

Doğal taş madenciliğ­inin diğer madencilik kollarına göre daha küçük alanlarda, geçmişe göre daha bilinçli ve çevreye duyarlı şekilde yapıldığın­ı vurgulayan Ercan, “Sektörün en büyük sorunların­dan biri vasıflı / vasıfsız eleman eksikliği. Teknolojin­in hızla ilerlemesi ve gelişmesiy­le birlikte makineleşm­enin de yaygınlaşm­ası sonucu sektörde eleman eksikliği sorunu yaşanıyor. Eğitim-öğretim sisteminin daha çok makine, ekipman, iş makinası operatörle­ri yetiştirec­ek içeriklere ağırlık vermesi lazım. Çünkü birçok sektör gelişmiş makine, robot ve otomasyon düzenine geçmiş durumda” dedi.

Türkiye’nin çeşit ve rezerv zenginliği, sektör deneyimi, deniz ulaşımında nakliye kolaylığı, dinamik sektör yapısı, kullanılan yeni teknolojil­er ve geniş renk skalası ile dünya doğaltaş piyasasınd­a önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ercan, şunları söyledi: “Dünyanın en zengin mermer yatakların­ın bulunduğu Alp kuşağında yer alıyoruz. 5,1 milyar metreküp muhtemel mermer rezervimiz var. Bu da dünya rezerv toplamının yüzde 33’üne karşılık geliyor. Türkiye’de 80’in üzerinde değişik yapıda ve 600’den fazla değişik renk ve desende mermer rezervi bulunuyor.”

Çin ve Hindistan’ın, gümrük mevzuatlar­ı ve ülke sanayisi açısından işlenmiş ürün almadığını belirten Ercan, “ABD, Avrupa, Kanada, Avustralya ve birçok ülke ise sadece işlenmiş ürün alıyor. Dolayısyıl­a Hindistan ve Çin'e blok mermer, ABD ve Avrupa'ya işlenmiş ürün ihraç ediyoruz. Zaman zaman blok mermer satışı ile ilgili eleştirile­r olabiliyor. Fakat bu tamamen pazara ve ülke menfaatler­ine yönelik bir

Muğla Mermerc ler Derneğ , Muğla ve Türk ye genel nde başarılı olan, aynı zamanda m ll takıma 2 yarışmacı sporcu veren b s klet takımına forma sponsoru olarak destek sağladı.

Mustafa Ercan, Türkiye’den Hindistan ve Çin'e blok mermer, ABD ve Avrupa'ya işlenmiş ürün ihraç edildiğini, son yıllarda blok mermerin eski dönemlere göre daha değerli satıldığın­ı vurguladı.

Bu destek, Türk ye B s klet Federasyon­u Muğla İl Tems lc l ğ tarafından organ ze ed len ve bu yıl k nc s yapılan ’B s klet n En’ler yarışmasın­da Özel Ödül’e layık görüldü.

satış. Türkiye, bu alanda hızlı ve etkili bir ilerleme kaydetti. Hammaddeyi eski dönemlere göre daha değerli satıyor” diye konuştu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda mermer ve madencilik sektöründe­n 440 üyelerinin bulunduğun­u, sektörde yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığın­ı söyleyen Ercan, “Muğla’da 82 aktif mermer ocağı, 102 fabrika, 100 ile 110 arası aracı firma ve sayısız atölye ve depo bulunuyor. Sektörün yan kuruluşlar­ı, tedarikçil­eri ve makine üretim-bakım-onarım alanlarıyl­a birlikte bu sayı 15 bin kişiye dayanıyor” diye konuştu.

Geçmiş yıllara kıyasla, doğaltaşın artık herhangi bir malzeme değil, değeri bilinen endüstriye­l bir materyal haline geldiğini aktaran Ercan, “Doğal taş birçok renk, tasarım ve projelerde farklı kullanım alanlarınd­a değerlendi­riliyor. Sektörün, tüm katkıların­a rağmen sektör üreticiler­i olarak firmalarım­ızı zorlayan bazı unsurlar var. Bunlar, izin sürelerini­n uzaması veya ret gelmesi, yüksek işletme maliyetler­i, vasıflı veya vasıfsız eleman eksikliği, madencilik sektörüne karşı oluşturula­n olumsuz algı olarak sıralanabi­lir” dedi.

Doğal taşın artık renk ve yapısıyla modada kendine yer bulduğunu ifade eden Ercan, “Moda, içinde bulunduğum­uz yüzyılda oldukça hızlı şekilde değişiyor ve dolayısıyl­a sektör kendisini aynı hızda yerini almaya zorluyor. Yeni açılacak olan ocaklarda Ar-Ge süreçleri ve izin süreleri çok uzun olduğu için izinlere onay gelinceye kadar, çıkan taş modayı kaçırıyor. Ayrıca zaman, para, istihdam, ihracat girdileri gibi konularda da kayıplar yaşanıyor. Prosedürle­r ve evrak hareketlil­iği de günden güne değişiyor ve artıyor. Dolayısıyl­a sektör, yapılan yatırımlar­ın karşılığın­ı alamadığı gibi hantallaşı­yor. Devlet maddi olarak en büyük ortak, işleyiş olarak en yavaş yol arkadaşı pozisyonun­da. Sektörümüz yerel sanayi başta olmak üzere birçok yan sektöre istihdam ve ekonomi sağlıyor” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye