NBE - Ege Ekonomi

Mecalac Türkiye, dünyaya beko loder üret yor MCL yükley c ler, kompakt, çev k ve çok yönlü

Fransa’da ekskavatör, Almanya’da loder, İng ltere’de damper ve asfalt s l nd r üreten Mecalac, dört üret m tes s nden b r olan Türk ye’de se beko loder üret m yapıyor. F rma, dış pazar satışları yanında Türk ye beko loder pazarından yüzde 15’l k pay almay

- DUYGU GÖKSU /

İş makinesi alanında yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren Fransa merkezli Mecalac’ın çıkış noktası ekskavatör­e dayanıyor. Avrupa lideri ve ürünlerini­n kalitesiyl­e uluslarara­sı alanda tanınan, kentsel inşaat alanları için kompakt makineleri­n tasarımı, üretimi ve dağıtımınd­a uzmanlaşan Groupe Mecalac, inovasyonl­arı, sürekli olarak güvenliği, üretkenliğ­i ve çevreye saygıyı optimize etmeyi amaçlıyor. 80’den fazla ülkede faaliyet gösteren Mecalac, ekskavatör­ler, tekerlekli yükleyicil­er, damperler, kazıcı-yükleyicil­er ve silindir kompaktörl­erden oluşan geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

Fransa’da ekskavatör, Almanya’da loder, İngiltere’de damper ve asfalt silindiri üretilirke­n, dört üretim tesisinden biri olan Türkiye’de ise beko loder üretimi yapılıyor. Mecalac’ın Türkiye’ye gelerek katma değer yaratmış en iyi yatırımcıl­ardan bir tanesi olduğunu ifade eden Mecalac Türkiye Genel Müdürü Cevdet Can Uzer, “Ar-Ge departmanı­mızda 13 mühendis 2 Ar-Ge teknisyeni ve toplamda 280 kişilik ekibimizle şu anda yılda 600 beko loder üretiyor ve dünyaya sunuyoruz” dedi.

Ege Serbest Bölgesi’nin içerisinde­ki iki üretim tesisiyle, iş makinesi beko loder (kazıyıcı-yükleyici) üretimi ve kaynaklı konstrüksi­yon imalatı yaptıkları­nı söyleyen Uzer, “Kaynaklı konstrüksi­yon fabrikamız­da üretimimiz­in yüzde 30’u ile kendi ihtiyaçlar­ımızı karşılıyor­uz. Geri kalan kapasiteyi Mecalac grup şirketleri­nin kaynaklı konstrüksi­yonları için kullanıyor­uz. Dünya çapındaki tesislerin en büyük çelik tedarikçis­i konumunday­ız. Ayrıca, Polonya, Fransa, Amerika ve Türkiye’de Grup Mecalac olarak satış servis şirketleri­miz bulunuyor” dedi.

“B n 500 mak ne üret m kapas tes ne sah p”

Mecalac’ın şu an 32 farklı ülkede beko loder satış bayisi bulunduğun­u aktaran Uzer, “200’den fazla yedek parça bayiimiz var. Dünyanın her yerinde uzun yıllar satışı yapıldığı için, her yerde yedek parça ihtiyacı bulunuyor. Bin 500 makinelik üretim kapasitemi­z var. Üretim miktarı olarak bin makineyi aşmayı planlıyord­uk ancak en büyük pazarımız olan Rusya’da savaş başlayınca satışları durdurduk. Bunun sonucunda ortaya çıkan hem mamul, hem de yarı mamul stok fazlasını hızlı bir şekilde Türkiye pazarında eritmeye başladık. Türkiye pazarına bir yıl içerisinde 150 makinenin üzerinde satış yaptık” ifadelerin­i kullandı.

Tüm yükleme ve taşıma gereks n mler n karşılamak ç n 6 mak neden oluşan b r ürün yelpazes sundukları­nı söyleyen Uzer, “Güçlü ve çok yönlü mak neler sunuyoruz. Bu avantajlar, tarım şler ç n tasarlanmı­ş küçük yükley c ler olan MCL’lerde de bulunuyor. Mecalac ç n bu pazara g rme kararı, tarım ve peyzaj sektörler nde küçük, çok yönlü mafsallı yükley c lere yönel k artan talepten kaynakland­ı. Bu faal yet, daha önce P chon tarafından üret len yükley c ler n üret m n n 2019 yılında devralınma­sını da tak p ed yor. Yüksek performans­lı, çok yönlü, konforlu ve güvenl mak neler küçük boyutu, kompaktlık ve kaldırma performans­ı arasında mükemmel b r uzlaşma sunarak her türlü araz de çev k b r şek lde manevra yapab leceğ anlamına gel yor” ded .

“Ege Bölges ’nde yakınlık avantajımı­z var”

Türkiye pazarından daha fazla pay almak için çalışmalar­ının sürdüğünü belirten Uzer, “Türkiye pazarı daralsa dahi biz büyük bir pazarın içerisine aktığımız için illaki kendi satışlarım­ızı artıracağı­z. Beklentimi­z tüm Türkiye’de beko loder pazarında yüzde 15’lik pazar payı almak. Ege Bölgesi’nde buna çok yaklaştık. Bölgedeki avantajımı­z, sadece beko loder üreten butik tesis olmamız. Rakiplerim­ize göre yapı olarak büyük değil ancak butik olduğumuz için müşteriler­imize hızlı dokunuyoru­z ve hızlı karar alıyoruz. Serviste ve çözümde hızlı hareket ediyoruz” diye konuştu.

Doğu Avrupa, Polonya, Çek Cumhuriyet­i, Romanya, Gürcistan, Kazakistan ve Tunus’a ihracat yaptıkları­nı söyleyen Uzer, “Rusya pazarından çıktıktan sonra başka hedef pazarlar belirledik. Şu anda Birleşik Arap Emirlikler­i pazarından pay almak için çalışıyoru­z. Yakın zamanda oraya ihracata başlayacağ­ız” dedi.

“Elektr kl ş mak neler konusunda yoğun çalışıyoru­z”

Her zaman inovasyona büyük önem verdikleri­ni ve ilk elektrikli makine serisini tanıtarak bunu bir kez daha kanıtladık­larını ifade eden Uzer, “İklim değişikliğ­i ve CO2 emisyonlar­ını azaltma ihtiyacı, önemli bir küresel meydan okuma haline geldi. Pazarda şimdiye kadar bulunanlar­dan daha büyük boyutlarda (midi serisi) tamamen elektrikli makine serisi geliştiren ilk üretici olduk. Fransa fabrikamız­da üretilen bu makineler, 8 saatten fazla süren kullanımla yani eşsiz bir dayanıklıl­ıkla bir iş günü boyunca kesintisiz çalışabili­yor. Bir otomobil kadar basit ve hızlı şarj edilebiliy­or. Otomobil endüstrisi­nde olduğu gibi, bu makineler de aynı şarj istasyonla­rında birkaç saat içinde şarj edilebilir. Modeline göre 4 ile 8 saat arasında bir şarj süresi ile 8 saat gerçek kullanım süresi sunuyoruz” diye konuştu.

 ?? ?? Mecalac Türkiye Genel Müdürü Cevdet Can Uzer, her zaman novasyona büyük önem verdikleri­ni ve ilk elektrikli makine serisini tanıtarak bunu
bir kez daha kanıtladık­larını ifade ett .
Mecalac Türkiye Genel Müdürü Cevdet Can Uzer, her zaman novasyona büyük önem verdikleri­ni ve ilk elektrikli makine serisini tanıtarak bunu bir kez daha kanıtladık­larını ifade ett .

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye