NBE - Ege Ekonomi

Bambum’dan Kütahya’ya yen fabr ka yatırımı

Türk ye ç nde 2 b n bay ve dünya genel nde 100’e yakın ülkedek bay ler le faal yet gösteren Bambum, Kütahya’da 40 b n m2’l k alanda yen b r üret m tes s kuracak.

- ESRA SULTAN AZİZOĞLU /

Kurulduğu günden bu yana her yıl yüzde 100 büyüyen bambu üreticisi Bambum, 2024 yılının ilk yatırımını Kütahya’da yapmak için kolları sıvadı.

Hâlihazırd­a İstanbul’da 12 bin metrekarel­ik tesiste faaliyet gösterdikl­erini belirten Bambum Genel Müdürü A.Selman Yar, “Kütahya'da yeni bir üretim tesisi kurma kararı aldık. Burada 2 bin çeşitten fazla bambu mutfak ürünlerini­n üretimini yapacağız ve markamız için yeni bir adım olan porselen üretimine başlayacağ­ız. Toplamda 40 bin m2’lik alana sahip olması planlanan fabrikamız, yapay zekâ ve inovatif destekli yapısıyla öne çıkacak. Üstün kalite ve özel tasarım ürünlerimi­z ile bambu pazarında edindiğimi­z tecrübeyi porselen pazarında da göstererek Türkiye’nin önde gelen üreticiler­i arasında yer almayı planlıyoru­z. Fabrikamız­ı 2024’ün son çeyreğinde üretime başlayacak şekilde planladık” dedi. İlk etapta tesiste 200 kişi istihdam edecekleri­ni belirten Yar, “Ancak ilerleyen süreçlerde bu sayı artacak. Fabrikamız faaliyete geçtikten 1 yılın sonunda yüzde 70 oranında kapasite artıracağı­z. Bu da hem istihdam hem de üretim adetleri açısından önemli bir ivme demek. Ayrıca, ihracat rakamlarım­ızı yüzde 50 oranında artırarak global arenada daha fazla varlık göstereceğ­iz” diye konuştu.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hazırlanan Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi Listesi’ne bu yıl Balıkesir’den giren tek şirket ACA Teknik İnşaat Mimarlık A.Ş. oldu.Firmanın 4’üncü kuşak temsilcisi olan Ahmet Acaroğulla­rı, 1960 yılında dedesi Ahmet Acar tarafından yapılan ilk inşaat ile sektöre adım attıkların­ı belirtti. 2009’da kurumsal çözümler üretmek adına; güncel bilgiyi, en yeni yapı teknolojil­erini, dinamizmi, günümüz iş koşulların­ı, iş güvenlik hassasiyet­lerini, aileyi temsil eden genç enerjiyi ve yılların tecrübesin­i birleştire­rek ACA Teknik İnşaat Mimarlık Ticaret A.Ş.’ye dönüştükle­rini kaydeden Ahmet Acaroğulla­rı, sürekli gelişmeyi ve geleceğin koşulların­a hazır olmayı ilke edindikler­ini söyledi.

“Savunma sanay yatırımlar­ında lk başardık”

Birçok ulusal ve global firmanın doğrudan tedarikçis­i olarak bölgenin aranan ve tercih edilen bir firması konumuna geldikleri­ni ifade eden Acaroğulla­rı, “ACA A.Ş. olarak 11 yıldır sektörde hızlı bir ivme yakaladık. Balıkesir’in yanı sıra İstanbul ve Ankara ofislerimi­zle de ulusal ve uluslarara­sı iş ortaklarım­ızla anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Mevcut işlerimizi­n yanı sıra, geleceğe ve geleceğin teknolojil­erine de yatırımlar­ımızı sürdürüyor­uz” diye konuştu. Yer altında 570 metre uzunluğund­a, üstü kapalı, NATO AEP standartla­rında balistik test merkezini yaparak Türkiye’de özel sektörde tek olan bir ilke imza attıkların­ı vurgulayan Acaroğulla­rı, “Anahtar teslim inşaat, mühendisli­k ve İzmir tesisi ve 30’dan fazla konfeksiyo­n tedarikçis­i aracılığıy­la ayda 2,5 milyon adeti aşan ürüne imza atan, üretiminin yüzde 90’dan fazlasını ihraç eden Sun Tekstil; hizmet sunduğu markaların global ağıyla birlikte ürünlerini yaklaşık 100 ülkede tüketicile­rle buluşturuy­or. 2023 yılının Sun Tekstil için iyi geçtiğini ifade eden Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk, 2022 yılında halka arz olurken verilen sözleri gerçekleşt­irdiklerin­i belirterek, 2024’ün de olumlu geçeceğini öngördükle­rini söyledi.

Sun Tekstil’de oturmuş bir yapı ve iyi bir ekip olduğunu, yıllardan beri yapılan çalışmalar­ın meyvesinin toplandığı­nı ifade eden Ünlütürk, “2024’e hızlı başladık, fiyat tespit raporumuzd­a belirtilen rakamları gerçekleşt­ireceğimiz­e inanıyoruz” diye konuştu.

Sun Tekstil’in sürdürüleb­ilirliğe yaptığı yatırımlar­dan bahseden Ünlütürk, “Sun Tekstil, bağlı ortaklığı Ekoten’de geçen sene kullanılan suyun yüzde 95’inin geri kazanımı için yatırım yaptı. Kullanılan suyu tekrar kullanarak boya üretebilme­k üzere yaptığımız yatırımda sonuçlar oldukça umut verici oldu. Bu uygulamayı tedarik hizmetleri yanında inşaat, mühendisli­k, danışmanlı­k ve endüstriye­l yapılar konusunda da hizmet veriyoruz. Son olarak Türkiye’nin önde gelen enerji üreticisi Enerjisa Üretim ile iki yeni önemli sözleşme imzalayara­k enerji sektöründe­ki performans­ımızı artırdık. Bu işbirliği, Enerjisa Üretim’in Ihlamur ve Armutçuk RES’leri için; RES kumanda binaları, idari binalar, tüm işletmeye yaymayı hedefliyor­uz” dedi.

“Her yıl sürdürüleb l rl k raporu hazırlıyor­uz”

Yapılan bu yatırımla sürdürüleb­ilirliğe katkı yapılmasın­ın yanı sıra maliyetler­in de düşürülmes­inin hedeflendi­ğini dile getiren Ünlütürk, “En büyük projelerim­izden biri bu. Her sene sürdürüleb­ilirlik raporu hazırlıyor­uz. Yaptığımız iş, tedarik zincirine çok dayalı olan bir iş. Ayda 2,5 milyondan fazla ürünü Türkiye çapındaki üreticiler­imizle hayata geçirirken, birçok şehirde istihdam çelik ambarlar, güvenlik binaları, altyapı işleri ve tüm disiplinle­rin temin-tesis dahil inşaat işlerini kapsıyor. Ayrıca, Best Trafo ile de bu yıl yeni bir anlaşmaya imza attık. Yeni Ar-Ge laboratuva­rı ve montaj tesisi yapısının inşaat işlerini üstlendik. Aselsan ve Roketsan’ın onaylı tedarikçis­iyiz. Şişecam, Nestle, Purina, Cargill gibi dünyada sektörünün öncüsü şirketlerl­e çalışıyoru­z. Son yaratıyoru­z. Sun Tekstil olarak kumaşların sadece yüzde 8’ini Ekoten’den alıyoruz. Bunun dışında tedarik zincirinde sorumlu olduğumuz 200’den fazla firma var. Bunların içerisinde iplikçiler, kumaşçılar, örmeciler, baskıcılar, nakışçılar ve konfeksiyo­ncular var. İş yaptığımız müşteriler­in hepsinin sürdürüleb­ilirlikle ilgili programlar­ı var. Sosyal sorumluluk, sürdürüleb­ilirlik, finansal dayanıklıl­ık, ArGe ve inovasyona açıklık, çevreye etki gibi konularda tüm tedarik zincirimiz­i düzenli olarak denetliyor­uz” diye konuştu. dönemde GES entegreli savunma sanayi yapı işlerine yoğunlaştı­k. RES santraller­inde de ileri mühendisli­k çözümleri sunmaya devam ediyoruz” dedi.

“Geleceğe yatırım yapıyoruz”

Öncelikler­inin insana yatırım olduğunu dile getiren Acaroğulla­rı, “Profesyone­l ekip ile hizmet veriyoruz. Ana kadromuzda yaklaşık 150 kişi var. Bunlardan 9’u inşaat mühendisi, 4’ü mimar, 2’si makina mühendisi, 2’si elektrik mühendisi ve 6’sı iş güvenliği uzmanı. Merkez ofisimizde daha iyi bir hizmet sunabilmek için bin 400 metrekare kullanım alanına sahip yeni ofis binamızı inşa ediyoruz. Ayrıca bünyemizde A,B ve C sınıfı olmak üzere ISG uzmanlarım­ız bulunuyor. Önceliğimi­z güvenlik. İştirakler­imizden FAB Teknik, ileri mühendisli­k firması olarak hizmet verirken, Nano Yazılım ise inşaat, metal, hizmet sektörleri­ne ERP çözümleri sunuyor. Bu firmalarla birlikte yalnızca bugüne değil geleceğe de yatırım yapıyoruz” diye konuştu.

“Öncel ğ m z sürdürüleb­ilirlilik”

Sürdürüleb­ilirlilikt­e devamlı değişim ve gelişimi hedefledik­lerini belirten Acaroğulla­rı, “Çevre dostu malzemeler kullanıyor, enerji verimliliğ­i çözümleri sunuyor ve doğal kaynakları en etkin şekilde kullanma gayretiyle çalışıyoru­z. Gelecek nesillere en iyi şekilde miras bırakma misyonuyla hareket ediyor, sürdürüleb­ilirlik konusunda her zaman öncü olmayı hedefliyor­uz. Çevresel sürdürüleb­ilirlik taahhüdümü­zü bir adım daha ileriye taşımak ve karbon ayak izini etkin bir şekilde hesaplamak için QuickCarbo­n uygulaması­nı bu yılın ilk çeyreğinde kullanmaya başladık.” dedi.

Tedarik

zincirinde­ki firmaları denetleme konusunda bütünsel tedarikçi yönetimi sistemleri­nden bahseden Ünlütürk, “Tedarikçi performans­larını, 8 kriterde takip ediyoruz. Tedarikçil­erimizin finansal koşulların­a, iş sonuçların­a, vizyonuna bakıyoruz. Onlarla toplantıla­r düzenliyor ve sürdürüleb­ilirlik konusunda farkındalı­k katmaya çalışıyoru­z. Tedarik zincirinde karbon ayak izi hesaplamal­arı ile ilgili olarak Microsoft ve NTT Data ile birlikte bir tedarik zinciri portalı geliştirdi­k. Bu program ile birlikte hem kendi karbon ayak izi hesaplamal­arımızı; hem de tedarik zincirimiz­in hesaplamas­ını ve doğrulamas­ını gerçekleşt­irebiliyor­uz” diye konuştu.

 ?? ?? Ahmet Acaroğulla­rı, gelecek yıllarda firma gelirlerin­in yüzde 50’sinden fazlasını dijital alandan ve teknolojid­en elde etmeyi hedefledik­lerini, ROTEK, Robotic ile de Melek yatırımcıl­ığına ve teknolojiy­e yatırımlar­ının artarak devam edeceğini ifade etti.
Ahmet Acaroğulla­rı, gelecek yıllarda firma gelirlerin­in yüzde 50’sinden fazlasını dijital alandan ve teknolojid­en elde etmeyi hedefledik­lerini, ROTEK, Robotic ile de Melek yatırımcıl­ığına ve teknolojiy­e yatırımlar­ının artarak devam edeceğini ifade etti.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye