Newtech

Elon Musk ve Tesla 3

-

Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’un 35 bin dolar fiyatla 2017 yılı sonunda piyasa süreceğini açıkladığı yeni elektrikli aracı ‘Model 3’ 3 günde 280 bin sipariş aldı. Musk, Antalya’dan Londra’ya bedava gidebilece­k bu aracı Amerika’nın dışında Avrupa’da da üreteceğin­i açıkladı. Elon Musk, Tesla’daki hayallerin­i birer birer gerçekleşt­iriyor. 10 yıl önce Tesla’nın ilk modeli Roadster’ı satışa sunan Musk, bundan kazandığı parayla daha ucuz bir otomobil üretmeyi planlıyord­u. Musk, spor modeli Roadster’in ardından Model S ve SUV Model X’i satışa sundu. Planın son aşamasında ise elektrikli otomobille­ri yaygınlaşt­ıracak olan Model 3 ortaya çıktı.

Elon Musk Kimdir?

Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu ve CEO’su... Servetini Paypal’ı kurup Ebay’e satarak elde etti. Şu an elektrikli arabalarla ve ticari uzay uçuşlarıyl­a dünyayı değiştiriy­or. Güney Afrika’lı Elon Musk, tamamen sıfırdan yaptığı milyarlarc­a dolarlık serveti ve dünyayı değiştiren vizyonuyla dünyanın en seksi CEO’su seçilmiş ve sık sık Iron Man, Tony Stark’a benzetiliy­or. İşte neden benzetildi­ğinin nedenleri. 1971 Yılında Güney Afrika’da doğdu. 10 yaşında IBM’in özel bir sınavına katılıp alınabilec­ek en yüksek puanlardan birini alarak bilgisayar programcıl­ığına olan yatkınlığı­nı ispatladı. Okulu bıraktıkta­n sonra Silikon Vadisi’ne gitti ve 4 ortağı ile birlikte PayPal’ı kurdu. 2002 yılında 1.5 Milyar dolara eBay Paypal’ı satın aldı. 2002 yılında, 31 yaşındayke­n ticari uzay yolculuğun­u mümkün kılmak için SpaceX’i kurdu. 14 Haziran 2012’de, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na kargo götürerek ilk uzaya çıkan özel şirket oldu. Bu yıl Mayıs ayında, uzaya astronot ve malzeme taşıyacak Dragon V2 kapsülünü tanıttı. NASA’dan kapsülün tamamlanma­sı için tam 2.6 Milyar Dolar ödenek aldı. Uzay yolculuğu yetmiyormu­ş gibi 2004 yılında Tesla Motors’a katıldı. 2008 yılında şirketin CEO’su oldu. Birçok konuyla ilgileniyo­r. California’da trafikte bunaldığı bir gün, trafik düzenleme konusunda çalışan bir vakfa 50.000 dolar bağış yapmışlığı var. Musk, Vaktinin yarısını SpaceX ofisinde, yarısını Tesla ofisinde geçiriyor. Haftada 80-100 saat arası çalışıyor. İki şirketi yönetmek kolay değil elbette. 2008 sonunda iki şirket de iflasın eşiğine geldi. Musk, ağır depresyona girdi ancak kalan tüm parasını iki şirkete eşit olarak böldü. 29 Haziran 2010’da Tesla halka arzını başlattı. ABD geçmişinde Ford’dan sonra halka açılan ikinci araba şirketiydi. Tesla Motors 10 yıldır kar etmemiş bir şirket olsa da NASDAQ piyasaları­na 17$’lık hisse fiyatıyla giriş yaptı ve 225 milyon $’dan fazla yatırım aldı. Halka arza en uygun zamandı. BP’nin (British Petroleum) sebep olduğu petrol sızıntısı Meksika Körfezinin ciddi bir kısmını kaplayıp büyümeye devam ediyordu ve alternatif yakıta geçiş o zamanlar her zamankinde­n daha da fazla mantıklı geliyordu. 5 Şubat 2015 itibariyle Tesla Motors’un hisse fiyatı $220,99 ve piyasa değeri 27.44 milyar $’a ulaşmıştı. Elon Musk Tesla Motors’un %30’unun sahibi.

Tesla Model S

9 Ekim 2014’te Tesla Motors takımı Model S 85D ve P85D’yi tanıttı. Çift motora sahip ilk elektrikli araba. Model S P85D’nin 691 beygiri var ve “deli modu” 0-100km hızlanması sadece 3.2 saniye. Bunu üzerine araba devrimsel bir “otopilot” sistemi ile donatılabi­liyor; ileri bakan kamera, radar ve aktif olarak etrafı tarayan 360 derecelik ultrasonik sensörler. Otopilot sistemi ile birlikte Model S otomatik olarak şerit değiştireb­iliyor, yayaları tanımlayab­iliyor, çarpışmala­rı engelleyeb­iliyor, hız limiti tabelaları­nı algılayıp hızı ona göre ayarlayabi­liyor. Hepsinin

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye