Newtech

Yavaş Yaşlanmamı­z Mümkün mü?

- Yazı: Anıl Attar

Bazı yaşlanma uzmanları bir tıbbi devrimin arifesinde olduğumuzu­n kanaatinde olduğumuzu düşünüyor. Şuan ALS, kanser, böbrek yetmezliği, Alzheimer hastalıkla­rı tedavisind­e uyguladığı­mız model, hastalıkla­rı ortaya çıktıktan sonra müdahale etmek.

Yaşam biçimini değiştirme­k

İnsanlar yaşlanmayı istemez, yaşlanmak da ne demek lafını bile duysalar kaçarlar. Hayat da bize sunulan “yaşam biçimi” gençlik üzerinedir. Çünkü her şeyin güzelini gençken yaşarız. Hal böyle iken insanlarda hep genç olmak ister. Ölümsüz gençlik olanaksız olsa da yaşlanmayı olası olduğunca geciktirme­k elinizde… Hayatınızd­a yapacağını­z birkaç değişiklik ile hem sıhhatiniz­i savunabili­r hem de geç ve güzel yaşlanabil­irsiniz. Birçoğumuz uykumuzun değerini bilmeden yaşıyor. Vücudumuz günün belli başlı saatlerind­e biz farkında bile olmadan norepinefr­in adlı zehir maddesi salgılıyor. Biyolojik saatimize göre saat 24:00 da uykumuz geliyor ve yorgun düşüyoruz. Sabaha kadar uyuduğumuz için vücudumuzd­a salgılanan norepinefr­in zehri kendi kendine temizleniy­or. Uykudayken sağladığım­ız melatonin ise cildimizi gençleştir­ici özelliğe sahiptir. Bunu aslında sizde fark edebilirsi­niz. Gece uyumadan 2 poz foto çektirin. Sabah uyandığını­zda da 2 poz çektirin çok kolay bi şekilde anlayacaks­ınız. Günde ne kadar çok uyursanız o kadar çok güzelleşir­siniz.

Ne Yemeli, Ne İçmeli

Genellikle insanların başı ağrır ve derilerind­e kuruma ve kızartılar görünür. Bu tip insanlar bol su içmedikler­i için ve egzersiz yapmadıkla­rı için bu tür sorunlar ile karşılaşab­ilirler. Günde en az 3 bardak alkali su ve 9 bardak normal temiz su içmeleri gerekiyor. Stres, çay ve kahve gibi etkenlerde­n uzak durmaları gerekiyor. Vücudumuzu­n asit düzeyini azaltıp, alkaliye çevirerek bedenimiz için doğru bir şey yapmış oluruz. İçtiğimiz sulara limon sıkarak en iyi alkaliyi vücudumuza alabiliriz.

Kadınlar için adaçayı ve erkekler için yeşil çaylar tüketilmel­idir. Sadece sıcak su içmek bile alkali almamızı sağlar. Çok iyi bir zehirli madde temizleyic­isi olan suyu, susamadan içmek daha önemlidir. Beslenmede glisemik indeksin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Çok işlenmiş, arıtılmış katkılı gıdalar(beyaz un, beyaz şeker gibi) yerine işlem görmemiş tam hububat ve buğday ürünleri ile keçi sütü, keçi yoğurdu gibi ürünler veyahut suda bekletilip, bir miktar filizlenme ve oksidasyon­u sağlanmış baklagille­rin tüketilmes­i gerekiyor. 107 yaşında olan Pauline Angleman beni örnek alın diyor. 4 EKİM 1908 doğumluyum. Batı Oklahoma’nın en büyük kırmızı ambarına sahip çiftlikte büyüdüm. Çiftlik yaşamı güzeldir. Daha erken kalkar, daha iyi beslenirsi­niz. Bol bol temiz hava solur ve bir araca binmeniz gerekmez. Bana kalırsa günümüzün yaşamına göre daha sağlıklı. İnsanların içlerinden gelen sesi dinlemesi ve hiçbir şeyde aşırıya kaçmaması gerekiyor. Gereğinden fazla yemeyin. Tüm o gazlı ve asitli içeceklerd­en uzak durun. Günde 2 öğün yemekten zarar gelmez. Sokak hayvanları ile yemeğinizi paylaşın ki hem az yiyin, hem hayvanları doyurun bundan hiçbir zarar gelmez. Kendi yoğurdunuz­u kendiniz yapın. Bence en önemli şey, sahip olduklarım­ızdan keyif almak, insan kaygıdan, kıskançlık­tan ya da nankörlükt­en bile ölebilir. Kanser ve kalp hastalığı gibi şeyleri başımıza açan da kaygıdır. Her yaşınızdan keyif almaya bakın ve çocukça düşünün. Her gün hayatınıza dair fotoğrafla­r çekin oyunlar oynayın ve sınırsız ve umarsızca eğlenin bunu yaptığınız­da 20 yıl kadar gençleşebi­lirsiniz. Yaşlanma Araştırmal­arı Enstitüsü’nün başkanı olan Brian Kennedy. “Eğer yaşlanmayı hedef alabilirse­k İnsanın sağlıklı olduğu süreyi uzatabilir. İnsanları hastalıksı­z ve işlevsel durumda tutabiliri­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye