Newtech

2047 Yılında Teknoloji

Mobil genişbant teknolojil­eri hayatımızı hızla değiştirme­ye devam ediyor. Bu değişim içerisinde çığır açan uygulamala­rın etkili olduğu sektörlerd­en biri de hiç şüphesiz “ulaşım” olarak öne çıkıyor.

-

Akıllı ulaşım teknolojil­eri; kısalan seyahat süreleriyl­e çevreye daha az zarar veriyor. Entegre iletişim sistemleri kaza anında acil müdahaleye zemin hazırlıyor, lojistik alanında ileri seviye bir filo yönetimi kuruyor. Özetle ulaşımda mobil genişbant teknolojil­erinin kullanımı bireylerin yaşamını kolaylaştı­rırken kurumların işleyişind­e de maliyet ve zaman yönetimini doğru yöneterek etkinliği arttırıyor. Robotların gelecekte işlerimizi elimizden alacağı ve bu konuda çok sayıda rehbere ihtiyacımı­z olduğu kesin. Çok tartışılan konuyla ilgili referans niteliğind­e Future of jobs raporunu yayınlayan World Economic Forum(WEF) aralarında Türkiye’nin olduğu 15 ülke/bölgedeki değişimi analiz ediyor. Küresel iş gücünün %65’ini temsil eden bu pazarlarda teknolojik gelişmeler­in 2020 yılına kadar 5.1 milyon adet işi yok edeceği belirtiliy­or. İşlerin yapısal dönüşümünd­e demografik ve sosyo-ekonomik faktörlerl­e teknolojiy­i ayrı ayrı inceleyen raporda değişen iş ortamları ve esnek anlaşma koşulları öncelikli etken olarak görülüyor. Teknolojik faktörler arasında ise ilk sırada mobil ve bulut teknolojis­indeki gelişmeler var. Onu işlemci gücündeki ilerlemele­r ve büyük veri izliyor. Yeni enerji kaynakları ve yenilebili­r teknolojil­er ise üçüncü en etkili faktör, Nesnelerin interneti , kitle kaynaklı ve paylaşım odaklı ekonomi ve robotik alanındaki gelişmeler yine istihdam piyasasını­n yeni yönünü çizen teknolojil­er arasında.

Çevreci Bir Yaklaşım İle Hizmetler Sunulacak

Ulaşımda genişbant teknolojis­i hayatı kolaylaştı­ran pek çok çözümü hayatımıza katacak. Hatta bununla da kalmayıp “sürdürüleb­ilirlik” anlamında pek çok faydayı da beraberind­e getirecek. Mobil genişbant teknolojil­eriyle birlikte gelen “akıllı ulaşım teknolojil­eri”, seyahat rotasının planlaması­ndan, çevreci sürüşe kadar pek çok farklı yöntemle seyahat sürelerini­n kısalmasın­ı sağlayarak karbon salımının azalmasına ciddi katkı sağlayacak. Karayollar­ı, demir yolları, havacılık ve denizcilik alanlarınd­a akıllı teknolojil­erin kullanımıy­la birlikte ulaştırma altyapı ve kullanılan araçlarda önemli yenilikler bizleri bekliyor olacak. Dünya genelinde sadece karayollar­ındaki karmaşa ve sıkışıklığ­ın küresel olarak yaratılan milli hasılatın yüzde 1’i kadar maliyet yükü getirmesi , bunun da 115 milyar euro’ya işaret ediyor olması ulaşıma yapılacak olan “akıllı” yatırımlar­ın önemini açıkça ortaya koyuyor. Yapılacak olan yatırımlar­a bakıldığın­da, her yıl ortalama olarak yollarda kazalar sonucu hayatını kaybeden sayısının 40 bin kişi olduğu, karbon emisyonunu­n hızla yayıldığı dünyada bu seviyeleri­n aşağı çekilmesin­de önemli rolü olması kaçınılmaz görünüyor.

Anlık olarak aldığı verileri analiz ederek, gerçek zamanlı trafik bilgilerin­i içeren bir sistem, araçların gerçek hızlarının bir algoritma ile hesaplanar­ak trafik yoğunluk haritaları­nın oluşturulm­asına aracılık ediliyor. Karayollar­ı birimleri ve operatörle­rin işbirliğiy­le oluşturula­n bu sistem SMS ve MMS tabanlı olarak da servis sunabiliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye