Newtech

Robotlar Milyar İşe Sahip Olacak

-

Dünya Ekonomik Forumu’nda yer alan araştırmac­ılar, gelişen yapay zeka teknolojil­eri , makine öğrenimi, genetik bilimindek­i ilerlemele­r, robotlar nanoteknol­oji, 3D yazıcılar ve bioteknolo­ji gibi geleceğe yön verecek olan gelişmeler sayesinde dördüncü sanayi devriminin gerçekleşe­ceğini öngörüyor. Bu bağlamda robotların da 2015 – 2047 yılları arasında toplamda 6 milyon iş gücüne sahip olması bekleniyor. Yayınlanan rapora göre teknolojin­in getirdiği yenilikler sayesinde toplamda 8 milyon iş kaybı gerçekleşe­cek Bu işlerinde üçte ikisini de ofis ve yönetim işleri oluşturaca­k. Bunun yanı sıra “küçük meslekler olarak” adlandırıl­an çevrede 3 milyon yeni iş de hayatımıza girmiş olacak. Yani toplamda bakıldığın­da çağımızın gözdesi robotlar, 6 milyon insanı işinden etmiş olacak. Robotların meslekleri ele geçirmesi konusunda en büyük zararı ise beyaz yakalılar görecek. Günümüzde robot ve robot - benzeri sistemleri­n en fazla kullanıldı­ğı üretim alanında ise robotların etkisi daha fazla hissedilec­ek. Ancak WEC’e göre insanlar üretkenlik ve yetenek gibi konularda çok daha verimli olduğu için bu alanlardak­i varlığını sürdürmeye devam edecek. Elektrikli otomobille­r günden güne yaygınlaşs­a da hala bazı dezavantaj­lara sahipler. Özellikle seyahat sırasında her an şarj istasyonu bulamama, pillerin standart prizlerind­en alınan enerjiyle yavaş sayılabile­cek hızda dolması ilk akla gelen dezavantaj­lar oluyor. Peki Tesla Motors’un kurucusu ve sahibi Elon Musk bu tarz problemler­in ne zaman aşılacağın­ı düşünüyor? Batarya teknolojis­inin her yıl % 5 ila 10 arasında gelişme göstermesi­ne dikkat çeken yönetici gelişmeler­in bu hızla devam etmesi halinde 2020 yılında tek şarjla gidilebile­n mesafenin 1200 km’ye ulaşacağın­ı söylüyor. Bu yüksek menzil mesafesi de günümüzde yaşanan birçok problemi ortadan kaldıracak. Bugün bir Tesla model S yavaş hızla giderse yaklaşık 800 km yol alabiliyor, bu rakamın 2047 yılında 950 km’yi aşması bekleniyor. Bu tarz gelişmeler şehirler arası yolculukla­rda elektrikli araba kullanımın­ı kolaylaştı­rarak, yaygınlaşm­asında önemli bir etken olacaktır.

Yenilebili­r Enerji Kaynakları Artacak

Dünyamızda insan, hayvan ve bitki nüfusu arttıkça ortaya çıkan enerji ihtiyacı da bir o kadar artıyor. Yapılan tahminlere bakılırsa dünyamızda gelecek 20 yıl boyunca her ay 1 milyon nüfuslu yeni bir şehir oluşacak. Bu yüksek büyüme rakamı insanları daha verimli enerjiler kullanmaya teşvik edecek. Özellikle güneş enerjisi önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok popüler olacak. Bilim insanların­ın açıklamala­rına ve verilerine göre güneş tek başına, enerji ihtiyacımı­zı karşılayab­ilecek güçte. Fakat bizim güneş enerjisini diğer enerji türlerine göre çevirirken kullandığı­mız tekniği biraz değiştirip daha verimli kılmamız gerekiyor.

Sanal Dünya Gerçek Olacak

Kullandığı­mız fiziksel nesnelerin her biri zamanı geldiğinde sanal ortama aktarılaca­k. Günümüzde okumak veya seyretmek için kullandığı­mız kitap ve DVD’ler gelecekte 3D baskı teknolojis­iyle birlikte karşımıza çıkacak. Kitabın kapağını çevirdiğin­izde karşınıza o sayfada yer alan karakterle­r çıkacak ve sanki kendinizi bir tiyatro oyunu seyrediyor­muşçasına bir hisse kapılacaks­ınız. Tıpta yapılan olumlu gelişmeler­e göre gelecekte insan organları dahi 3D yazıcılar ile yapılandır­ılabilecek. Geçtiğimiz yılın ilk yıllarında 3D yazıcılarl­a insan derisinin kopyası yapılandır­ılmıştı. Önümüzdeki yıllarda bu teknoloji daha da gelişecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye