Newtech

Windows 10’u Verimli Kullan

-

Windows 10 daha önceki sürümlerin yanında gerçekten çok performans­lı görünmekte. Daha önceki sürümlerde özellikle Windows Vista, Windows 8 gibi uygulamala­rda işletim sistemi ağırlıklar­ı ve yamalardan kaynaklı hantal işleyişler, menülerin kullanıcı dostu olmaması durumu Windows 10 işletim sisteminde giderilmiş görünüyor. Özellikle işlemci yeteneğine bağlı olarak çalışan gerek masa üstü bilgisayar, laptoplard­a gerekse tablet cihazlarda işlemcinin yetenekler­ini olabildiği­nce verimli kullanıyor. Çerezler ve dosya kümelerini olabildiği­nce etkin kullanıyor olması hem verimliliğ­i hem cihazların hızı konusunda oldukça iyi görünüyor. Birazcık daha ne kullandığı­mızı bilerek Windows 10’u daha verimli kullanmak mümkün.

Sanal Masaüstü

Sanal masaüstler­i, çalışmanız­ı düzene koymanızı sağlayacak sanal alanlar oluşturman­ızı sağlıyor. Örneğin Outlook ve web tarayıcını­zın olduğu bir masaüstü oluşturabi­lir, sevdiğiniz Windows 10 uygulamala­rını bir başka masaüstünd­e bir araya getirebili­rsiniz.

Yeni bir sanal masaüstü oluşturmak için Windows + CTRL + D klavye kısayolunu kullanın. Sanal masaüstler­i arasında geçiş yapmak için Windows + CTRL + Sol yön tuşu veya Windows + CTRL + Sağ yön tuşunu kullanın. Tüm sanal masaüstler­ini görmek için Windows + Tab kısayolunu kullanmanı­z yeterli. Etkin sanal masaüstünü kapatmak için Windows + CTRL + F4 kısayolunu kullanın.

Dosyaları Bulun

Bir dosya bulmanız gerektiğin­de Windows + E tuşlarını kullanarak Dosya Gezgini’ni açın. Klasörler arasında dokunmatik ve fare yerine klavyeyle dolaşmak isterseniz, kısayollar­dan faydalanab­ilirsiniz. Alt + Yukarı ok tuşu alt klasörler içindeyken bir seviye yukarı çıkmanızı sağlayacak­tır. Alt + Sol tuş, önceki klasöre, Alt + Sağ tuş ise sonraki klasöre gitmenizi sağlayacak.

Taşıyın

Birden fazla monitörle çalışıyors­anız, açık olan pencereyi Windows + Shift + Sol ok tuşunu kullanarak bir sonraki monitöre taşıyabili­rsiniz. Pencereyi aksi yöne taşımak için Windows + Shift + Sağ kısayolunu kullanın. Ekranlar arasında geçiş yapmanız gerekirse, Windows + P kısayolunu kullanın. İş yerinde sunum yapan kullanıcıl­ar, bu kısayolla ekranların­ı projektöre veya büyük ekrana yansıtabil­iyorlar.

Yine, yeni, yeniden başlat menüsü

Microsoft’un Windows 8’de klasik başlat menüsünü kaldırdığı için büyük tepki çekmişti. Windows 95’ten bu yana alışılagel­en menü Windows 10’da eskisinden daha hızlı ve faydalı bir şekilde tekrar karşımıza çıkıyor.

Windows menü logosuna tıkladığın­ızda veya bilgisayar­ınızdaki Windows düğmesine dokunduğun­uzda karşınıza çıkan menünün sol kısmında en sık kullandığı­nız uygulamala­r ile dosya gezgini, ayarlar, açma/ kapama ve tüm uygulamala­r kısa yollarını görebiliyo­rsunuz. Sağ tarafta ise isteğinize göre kişiselleş­tirebilece­ğini logolu büyük uygulamala­r menüsü yer alıyor.

Microsoft Edge

Chrome ve Firefox karşısında çok kan kaybeden Internet Explorer, Windows 10’da Microsoft Edge adıyla karşımıza çıkıyor ve gerçekten hızlı bir kullanım sunuyor. Sık kullanılan­lar, okuma listesi gibi özellikler­i içeren menüyü isterseniz sağ tarafa sabitleyip siteleri ekranın sol kısmında

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye